elania4 07.08.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witam, Mam pytanie. Moja mama jakiś czas temu podarowała mi działkę budowlaną (wówczas nie musieliśmy płacić podatku od darowizny z uwagi na pokrewieństwo w pierwszej linii). W akcie notarialnym jako umowną kwotę darowizny podaliśmy 100000 PLN. Wiemy jednak, że działka ta rynkowo jest o przynajmniej 70000 zł droższa. W najbliższym czasie planujemy rozpocząć na tej działce budowę domu i chcemy wystąpić o kredyt pod hipotekę działki na sumę 120000. Moje pytanie jest następujące czy w momencie wyceny działki przez bank będziemy musieli zapłacić podatek od wzbogacenia a jeśli tak to jaki. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 07.08.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 do ub. roku mogłaś otrzymać 9.637 zł wartości niezab. działki. Więc coś z tymi 100000 mi nie gra;) a już odpowiadając na pytanie - nie ma czegoś takiego jak "podatek od wzbogacenia" a jeśli chodzi o inne podatki, to i tak nie zapłacisz z tego tytułu żadnego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts