joannaj75 07.08.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Chciałabym poznać Wasze opinie jaki rodzaj ogrzewania opłaca się zastosować- jeżeli nie ma możliwości podłączenia się do gazociągu miejskiego?Pytam tych którzy już wybudowali i tych którzy planują.Jeśli można poproszę z kosztami ogrzewania na 1 sezon . Myślę ,że wątek przyda się także innym którzy nie mają możliwości zastosowania kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 07.08.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 No to zostaje ta ziemia i słońce - pompa ciepła + solary. Drogo na etapie inwestycji, taniej w eksploatacji,. Nie mając dostępu do gazu i mając nieco gotówki zdecdowałabym się na pompę. Lub jesli masz samozaparcie do palenia to kocioł na paliwo stałe lub komnek z płaszczem wodnym. Koszty eksploatacji tych wszystkich źródel będą z pewnością niższe niż olej lub prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 08.08.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 nie wiem czy taka informacja Ci sie przyda, bo jeszcze nie znam kosztów...ale u mnie mały domek, koza (piec wolnostojący) i ogrzewanie elektryczne (panele grzewcze) i tyle...u znajomych się sprawdza kolejny sezon i twierdza, że to mit, że prądem wychodzi drogo...zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_wujek 08.08.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 u mnie koszt przyłącza gazowego będzie prawdopodobnie tak wysoki, że zaczynam poważnie się zastanawiać nad innym rozwiązaniem. Na razie stawiam na pompę ciepła. Ogólny koszt może się okazać bardzo zbliżony do przyłącza gazu i instalacji w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 09.08.2007 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 no właśnie ja to sie zastanawiam jakby wyszło z takim połączeniem " kominek z płaszczem wodnym i prąd ? Jeżeli dom jest dobrze ocieplony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelu 09.08.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam,Znajomy ma taki ukłąd - kominek z płaszczem wodnym i grzejniki elektryczne jakiejs niby nowej generacji, które w krotkim czasie kumuluja energie a potem przez kilka godzin ja oddaja . Do tego ma podpisana umowe z enea, ze w okreslonych godzinach ma tansza energie i wowczas grzejniki kumuluja energie, a pozniej ja oddaja.Znajomy mowi, ze wychodzi mu to całkiem ekonomicznie, ale zima on duzo pali w kominku. Do ma ok 200m2.Troche to lakonicznie opisalem ale nie znam sie na tym kompletnie, poszukaj moze natrafisz gdzies na takie rozwiazanie, zwlaszcza chodzi o grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 24.08.2007 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Ja zdecydowałam się na pompę ciepła. Koszty inwestycji duże (BOŚ daje kredyt w złotówkach na 5 lat, oprocentowanie 2%), ale koszty eksploatacji niskie. Ja robiłam dwa niezależne audyty i roczne rachunki za co i cw opiewają na 1500 zł przy jednej taryfie (dom 200 m2, 4 osoby).____________PozdrowionkaAleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 25.08.2007 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Kredyt BOŚ analizowałam już , nie bardzo on się opłaca , lepiej wychodzi jednak jak już się bierze kredyt na całość domu.Jeżeli bierze się kredyt tylko na pompę ciepła to jest ok , o niskie oprocentoewanie a rata te 800 zł nie bija az tak po kieszeni.No ale jak jest już rata 800+ 1500 to już dużo wychodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts