Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj ogrzewania wg-Was-jeśli nie ma gazu?

Recommended Posts

Chciałabym poznać Wasze opinie jaki rodzaj ogrzewania opłaca się zastosować- jeżeli nie ma możliwości podłączenia się do gazociągu miejskiego?

Pytam tych którzy już wybudowali i tych którzy planują.

Jeśli można poproszę z kosztami ogrzewania na 1 sezon .

Myślę ,że wątek przyda się także innym którzy nie mają możliwości zastosowania kotła gazowego.

No to zostaje ta ziemia i słońce - pompa ciepła + solary. Drogo na etapie inwestycji, taniej w eksploatacji,. Nie mając dostępu do gazu i mając nieco gotówki zdecdowałabym się na pompę. Lub jesli masz samozaparcie do palenia to kocioł na paliwo stałe lub komnek z płaszczem wodnym. Koszty eksploatacji tych wszystkich źródel będą z pewnością niższe niż olej lub prąd.

Witam,

Znajomy ma taki ukłąd - kominek z płaszczem wodnym i grzejniki elektryczne jakiejs niby nowej generacji, które w krotkim czasie kumuluja energie a potem przez kilka godzin ja oddaja . Do tego ma podpisana umowe z enea, ze w okreslonych godzinach ma tansza energie i wowczas grzejniki kumuluja energie, a pozniej ja oddaja.

Znajomy mowi, ze wychodzi mu to całkiem ekonomicznie, ale zima on duzo pali w kominku. Do ma ok 200m2.

Troche to lakonicznie opisalem ale nie znam sie na tym kompletnie, poszukaj moze natrafisz gdzies na takie rozwiazanie, zwlaszcza chodzi o grzejniki.

• 3 weeks później...

Ja zdecydowałam się na pompę ciepła. Koszty inwestycji duże (BOŚ daje kredyt w złotówkach na 5 lat, oprocentowanie 2%), ale koszty eksploatacji niskie. Ja robiłam dwa niezależne audyty i roczne rachunki za co i cw opiewają na 1500 zł przy jednej taryfie (dom 200 m2, 4 osoby).

Pozdrowionka

Aleksandra

Kredyt BOŚ analizowałam już , nie bardzo on się opłaca , lepiej wychodzi jednak jak już się bierze kredyt na całość domu.

Jeżeli bierze się kredyt tylko na pompę ciepła to jest ok , o niskie oprocentoewanie a rata te 800 zł nie bija az tak po kieszeni.

No ale jak jest już rata 800+ 1500 to już dużo wychodzi .