Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

salon z kuchnia, wentylacja kominek

Recommended Posts

Mam salon połączony z kuchnią otwartą, w kuchni dwa kanaly wentylacyjne- jeden będzie do okapu, drugi wolny- czy go zostawic i czy jest konieczny.?Przeszkadza mi w obudowaniu K-G

W tym samym pomieszczeniu obok wlotu kominka do komina (rondo plus), jest tez kanał wentylacyjny. co z nim? Rurę do kominka z powietrzem mam pod posadzką.

poradźcie bardzo proszę.

Wiesz Barbossa od roku buduje dom sama i naprawde jestem zmęczona tym wszystkim i czasami potrzebuję normalnej odpowiedzi typu zostaw bo jest potrzebna. a to ,że elita to tu dla mnie oznacza tylko tyle ,że mam wiele pytań ,często pytam lub po prostu lubię to forum.

Na budowie pytają mnie o rózne sprawy i gdyby nie to forum to wiele błędów bym zrobiła.

Wentylacja przy kominku- majster od kominka mówi ,że bedzie uciekac ciepełko- więc pytam, a przy kuchni po prostu przeszkadza w zabudowie pod sufitem z K-G. Nota bene kazałam jedno i drugie zostawic teraz tylko sprawdzam czy dobrze zrobiłam.

Wiesz Barbossa od roku buduje dom sama i naprawde jestem zmęczona tym wszystkim i czasami potrzebuję normalnej odpowiedzi typu zostaw bo jest potrzebna. (...)

acca5 -> nie przejmuj się - już nie raz na tym forum doświadczyłem "niezwykłej chęci pomocy" osób z dużą ilością zer w liczniku postów ... - no comments - ilość postów napisanych na tym forum absolutnie nie odzwierciedla jego jakości - a wręcz przeciwnie ... - tyle słowem komentarza ...

A co do wentylacji - ja też mam w dużej kuchni dwa kanały wentylacyjne - jeden - wyciągowy do okapu , drugi wentylacja grawitacyjna - obok jadalni również mam duży otwarty salon z kominkiem / palenisko otwarte / do kominka doprowadzone powietrze do spalania rurą pod wylewką , w przewodzie kominowym również mam jeden kanał wentylacyjny obok dymowego i absolutnie nie mam zamiaru go likwidować - prawidłowa wentylacja to podstawa .

Pozdrawiam

zawstydziałaś mnie :oops:

okap swoją drogą, wentylacja swoją - tak powinno być (można połaczyć jedno z drugim, tylko po co? - tak będzie gorzej) - ja tak nie mam :D wentylacja grawitacyjna w otwartej na salon kuchni jest zatkana przez wlot okapu (i tak od 7 lat, i co roku chodzą, i sprawdzają, i kiwają z dezaprobatą głową, i tyle)

wylot wentylacji zaraz przy kominku jest niefortunny ale ogólnie niezbędny ze względów chociażby formalnych, tyle, że mógły być trochę w innym miejscu

to pewnie tyle n/t

pzdr

i wytrwałości życzę

ale tak sama, sama?

fiu, fiu

acca5 -> nie przejmuj się - już nie raz na tym forum doświadczyłem "niezwykłej chęci pomocy" osób z dużą ilością zer w liczniku postów ... - no comments - ilość postów napisanych na tym forum absolutnie nie odzwierciedla jego jakości - a wręcz przeciwnie ... - tyle słowem komentarza ...

większość na tym forum ma jakieś fobie dotyczące licznika postów

zrozumcie papraki patrzący na to i czepiający się tego, że ja jak i pewnie parę innych osób (wide Guru Betonu), mamy to w du.pie

a Szanowna Redakcja też

z jednym się zgodzę - jest to forum, gdzie każdy może się wypowiedzieć w sposób jaki mu się podoba i w jakim uważa, z uwzględnieniem ogólnie panujących zasad zachowania się (nie piszę kultury, chociaż to i tak jedno z bardziej kulturalnych miejsc)

na jednym z innych forów było napisane:

"nie żądaj odpowiedzi tylko o nią poproś" i nie chodziło tu o błaganie, czy czekanie na łaskawe zlitowanie się kogokolwiek, kto może na postawione pytanie odpowiedzieć

nie jest to dyżur ekspertów, którzy mają obowiązek pisać li tylko konkretnie i wyczerpująco na stawiane pytania, bo np. biorą za to kasę (i to Twoją)

gdybyś wysilił się i przeczytał to co jest w zamieszczonych przeze mnie linkach, znalazłbyś odpowiedź na postawione w tym poście pytania

a Ty nawet tego nawet nie sprawdziłeś, tylko wydaliłeś z siebie w/w

tyle słowem komentarza komentarza

Mam salon połączony z kuchnią otwartą, w kuchni dwa kanaly wentylacyjne- jeden będzie do okapu, drugi wolny- czy go zostawic i czy jest konieczny.?Przeszkadza mi w obudowaniu K-G

W tym samym pomieszczeniu obok wlotu kominka do komina (rondo plus), jest tez kanał wentylacyjny. co z nim? Rurę do kominka z powietrzem mam pod posadzką.

poradźcie bardzo proszę.

W pomieszczeniu z kominkiem nie może być okapu z wyciągiem. To wynika z przepisów. Ponadto - to również wynika z przepisów - jeśli nie ma wentylacji mechanicznej zrównoważonej lub nadciśnieniowej, to w pomieszczeniu z kominkiem musi być wywiew grawitacyjny. Zatem - jeśli kuchnia i salon są jednym pomieszczeniem - w okapie nie może być wyciągu, musi być tylko grawitacyjny i ... on właśnie jest wywiewem grawitacyjnym dla kominka.

Reasumując - oba dodatkowe kanały wywiewne są zbędne. Zarówno ten obok kominka jak i ten w kuchni. Ale - okap musi być tylko wywiewem grawitacyjnym.

Jednak - czy tylko jeden o określonym przekroju wywiew grawitacyjny wystarczy dla salonu i kuchni o określonej kubaturze? To zależy właśnie od tego przekroju, tej kubatury, wysokości komina itp.

Pozdrawiam

Jeż

poniekąd masz rację, ale z własnego doświadczenia wiem, że przydaje się wentylacja w pobliżu kominka (raczej nie uniknie się dymu z kominka w pomieszczeniu), może lepiej by było, gdyby kratka była zamykana na czas niepalenia?

co do okapu - wystarczy, że nie będzie on pracował gdy pali sie w kominku

ściąganie wszystkiego do kuchni w takim przypadku nie zawsze jest dobre

chyba

większość na tym forum ma jakieś fobie dotyczące licznika postów

zrozumcie papraki patrzący na to i czepiający się tego, że ja jak i pewnie parę innych osób (wide Guru Betonu), mamy to w du.pie

a Szanowna Redakcja też

No widzisz - skoro masz to w dup..ie to sam sobie wystawiasz świadectwo - o czym tu dyskutować ...

Nie trzeba było od razu odpowiedzieć i pomóc dziewczynie ?? - trzy zdania i byłaby zadowolona - trzy zdania które tak trudno wyksztusić z siebie - łatwiej przypominać i napominać - wskazywac wyszukiwarkę etc.. Wyobraź sobie że wielu ludzi pracuje i nie ma czasu godzinami siedzieć przy komputerze i analizować dziesiątki tematów wyrzuconych przez wyszukiwarkę ... - liczą one na pomoc i dobre chęci innych forumowiczów ...

gdybyś wysilił się i przeczytał to co jest w zamieszczonych przeze mnie linkach, znalazłbyś odpowiedź na postawione w tym poście pytania

a Ty nawet tego nawet nie sprawdziłeś, tylko wydaliłeś z siebie w/w

tyle słowem komentarza komentarza

Wielokroć sam sie wysilam i czytam archiwa i próbuję szukać rozwiązań moich problemów - ale czasami nie potrafię albo nie mogę ... - i wówczas pytam i proszę licząc na pomoc - po to jest przecież forum ... - a kiedy odpisują mi tacy jak ty i komentują że mają to w dup..ie - no cóż - no comments ...

Pozdrawiam

Precyzyjniej rzecz ujmujac, to nie mozna stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej (wyciagu mechanicznego)

- w pomieszczeniach, w których istnieje wentylacja grawitacyjna

- w pomieszczeniach z kominkiem - czyli kominek nie może być w kuchni

Nie ma również "ustawowego" wymogu stosowania wentylacji grawitacyjnej wywiewnej lub jakiej kolwiek innej z uwagi na zastosowanie kominka.

poniekąd masz rację, ale z własnego doświadczenia wiem, że przydaje się wentylacja w pobliżu kominka (raczej nie uniknie się dymu z kominka w pomieszczeniu), może lepiej by było, gdyby kratka była zamykana na czas niepalenia?

co do okapu - wystarczy, że nie będzie on pracował gdy pali sie w kominku

ściąganie wszystkiego do kuchni w takim przypadku nie zawsze jest dobre

chyba

Jeśli "chyba", to podyskutujmy.

Po pierwsze. Przyjęło się, i słusznie, że wywiewy grawitacyjne są w pomieszczeniach sanitarnych, a nie w pokojach. A więc w kuchni, łazienkach, WC, garderobach itp. Więc kierunek przepływu powietrza w pomieszczeniu salon-kuchnia powinien być zawsze od salonu do kuchni. Z tego punktu widzenia wywiew w salonie tuż obok kominka jest niepożądany, więc jeśli salon i kuchnia są wentylacyjnie jednym pomieszczeniem, to lepiej jest, gdy ten wywiew jest właśnie w kuchni, a tuż obok kominka go nie ma.

Po drugie - raczej można uniknąć wydostawania się dymu z kominka do mieszkania. Wystarczy jedynie parę razy w roku czyścić komin i poprawnie otwierać drzwiczki wkładu kominkowego tj. nie za szybko, a przy szybrze na 3 ruchy - otwarcie szybra, uchylenie drzwiczek, otwarcie drzwiczek. Z mojej praktyki - tylko w pierwszym roku użytkowania kominka zdarzało mi się wypuścić spaliny do mieszkania. W kolejnych latach już ani razu to się nie zdarzyło. A jeśli nawet zdarzy się to komuś, to nie ma znaczenia czy spaliny odbierze się wywiewem znajdującym się tuż przy kominku, czy kilka metrów dalej w kuchni. I tak smród ze spalin będzie wyczuwalny w mieszkaniu przez kilka godzin.

Po trzecie - w okapach z wyciągiem mechanicznym zwykle stosuje się wentylatory promieniowe. A te w przeciwieństwie do osiowych dają spory opór dla grawitacyjnego przepływu powietrza. Więc przy wyłączonym wentylatorze okap z wyciągiem mechanicznym jako wywiew grawitacyjny działa słabo. To dlatego w handlu są dostępne specjalne kratki, w których jest nie tylko kratka ale również króciec dla rury z okapu. Ale to prowizoryczne rozwiązanie. Prawidłowym jest odrębny kanał wentylacyjny dla okapu i - jeśli ma on mechaniczny wyciąg - odrębny dla wywiewu grawitacyjnego.

Po czwarte - skoro okap z wyciągiem mechanicznym jest zabroniony przepisami w pomieszczeniu z kominkiem, to nie dla widzimisię kogolwiek, ale dla bezpieczeństwa ludzi. Więc niedopuszczalne jest podejście, że "wystarczy, że nie będzie on pracował gdy pali sie w kominku". Liczenie na to, że nikt nigdy nie włączy wentylatora w takim okapie przy rozpalonym kominku jest nieodpowiedzialne. Po prostu - w pomieszczeniu z kominkiem nie może być okapu z wyciągiem mechanicznym.

Pozdrawiam

Jeż

ad po pierwsze - tego nie kwestionowałem, nie wiem po co to piszesz

ad po drugie - u mnie sie nie daje uniknąć; kominek mam w salonie, z którego wchodzi się do sypailni, a z niej do łazienki, więc smrody miałbym w sypialni, czego nie chcę i mam w innym miejscu w salonie pion wentylacyjny; kwestia aranżacji pomieszczeń

ad po trzecie - a co ja pisałem, coś innego?

ad po czwarte - "po prostu" nie zawsze musi być tak jak stoi w przepisach, żeby było poprawnie

i bez chyba

Może tak:

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Czyli nie jest tak, że nie można.

Po drugie:

Nigdzie nie jest powiedziane, że kuchnia otwarta na salon jest jednym pomieszczeniem. Nigdzie nie ma również definicji "pomieszczenia".

Bardzo czesto przyjmuje sie "salomonowe" rozwiazanie. Jesli w projekcie "osobno" opisana jest kuchnia (np. podana powierzchnia) i nie okreslono tego pomieszczenia jako wneka kuchenna, to bez względu na "otwartość" na inne pomieszczenia (np. częściowa ściana odzielajaca, lub jej brak) traktuje się ja (kuchnię) jako pomieszczenie osobne.

Podsumowując:

Jesli jest wentylacja mechaniczna zrównoważona lub nadciśnieniowa to tak czy inaczej wszystkie rozwiazania z okapem w kuchni są poprawne pod wzgledem przepisów i co wiecej funkcjonalne, a stosowanie dodatkowej wentylacji wywiewnej grawitacyjnej w pomieszczeniu z kominkiem (lub gdzie indziej) jest nie zgodne z przepisami i logiką.

Jesli jest wentylacja grawitacyjna, to tak czy inaczej w kuchni nie może być okapu wyciagowego mechanicznego.

ad po pierwsze - tego nie kwestionowałem, nie wiem po co to piszesz

Kwestinowałeś. Napisałeś "przydaje się wentylacja w pobliżu kominka".

ad po drugie - u mnie sie nie daje uniknąć; kominek mam w salonie, z którego wchodzi się do sypailni, a z niej do łazienki, więc smrody miałbym w sypialni, czego nie chcę i mam w innym miejscu w salonie pion wentylacyjny; kwestia aranżacji pomieszczeń

Zdaje się, że radzimy i dyskutujemy o problemach acca5. Nic nie napisała o wchodzeniu do sypialni z salonu. Napisała zaś o połączonej kuchni z salonem. I to jej a nie Tobie Barbossa zaproponowałem tylko jeden wywiew grawitacyjny w kuchni w postaci okapu bez wentylatora. Załóż własny wątek, przedstaw swoje problemy lub osiągnięcia, to może Tobie ja lub ktoś inny zaproponuje dokładnie to co również Ty uważasz u siebie za optymalne.

Tak. Napisałeś: "co do okapu - wystarczy, że nie będzie on pracował gdy pali sie w kominku".

ad po czwarte - "po prostu" nie zawsze musi być tak jak stoi w przepisach, żeby było poprawnie

i bez chyba

Przepisy nie są doskonałe. O kominkach i wentylacji też. Ale akurat ten, że w pomieszczeniach z kominkiem wyciągu mechanicznego być nie może, jeśli w mieszkaniu jest wentylacja grawitacyjna, jest bezdyskusyjny.

Pozdrawiam

Jeż

Twoje

Po trzecie - w okapach z wyciągiem mechanicznym zwykle stosuje się wentylatory promieniowe. A te w przeciwieństwie do osiowych dają spory opór dla grawitacyjnego przepływu powietrza. Więc przy wyłączonym wentylatorze okap z wyciągiem mechanicznym jako wywiew grawitacyjny działa słabo. To dlatego w handlu są dostępne specjalne kratki, w których jest nie tylko kratka ale również króciec dla rury z okapu. Ale to prowizoryczne rozwiązanie. Prawidłowym jest odrębny kanał wentylacyjny dla okapu i - jeśli ma on mechaniczny wyciąg - odrębny dla wywiewu grawitacyjnego.

a napisałem wcześniej

okap swoją drogą, wentylacja swoją - tak powinno być (można połaczyć jedno z drugim, tylko po co? - tak będzie gorzej)

po czym Twoja odp

Barbossa napisał:

Tak. Napisałeś: "co do okapu - wystarczy, że nie będzie on pracował gdy pali sie w kominku".

hm, pewnie cyferki się pomieszały, tylko komu

Zdaje się, że radzimy i dyskutujemy o problemach acca5. Nic nie napisała o wchodzeniu do sypialni z salonu.

zgadzam się, tyle, że jak zauważyłem wcześniej zależy od aranżacji wnętrza

ale ok, (szkoda akademickiej dyskusji jak zauważyłeś w innym temacie)

NIE MAM RACJI

amen

• 2 months później...

a ja mam wentylację obok kominka, w kuchni jedną do gazu bo płytę mamy gazową i normalny wyciąg z okapem

i czekam na zimę zobaczę jak to się sprawdza

ale wiem z doświadczenia że lepiej jest mieć jedną wentylację więcej niż za mało

u moich rodziców wilgoć się pojawiła z braku wentylacji i są niezłe problemy żeby sie jej pozbyć

ja też buduję prawie sama i pozdrawiam te kobiety które z różnych powodów zmagają się same z budową

• 2 weeks później...
Ja również mam otwartą kuchnie na salon i w kuchni tylko jeden kanał wentylacyjny do którego podpiety jest okap i obok kominka też mam kratke wentylacyjna i myślę że dobrze że tam jest bo jak czasami troszke dymku ucieknie z kominka kiedy się otworzy drzwiczki to ma gdzie ten dymek uciec a nie wisi w powietrzu.