milek1719500956 13.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam - ja z grona budujących kobietek Odkopuję wątek, bo mam podobne rozterki, choć warunki planowane nieco odmienne Planuję rozwiązanie wentylacji przez nawiew z rurowego gwc (prawdopodobnie z wykorzystaniem wentylatora z regulacją obrotów) i wywiew wentylatorami oraz częściowo grawitacyjnie (wentylatory najprawdopodobniej z dwustopniową regulacją obrotów - niski bieg do działania ciągłego i wyższy uruchamiany czujnikiem wilgoci - w łazienkach i pralni; w kuchni wyciąg działający zamiennie z kratką (możliwy wentylator), przy wykorzystaniu zestawu z przepustnicą; kratki w garderobach - w tej na poddaszu możliwe że będzie również wentylator). Kuchnia bez gazu, z możliwością odgrodzenia od salonu podwójnymi drzwiami suwanymi. W salonie kominek zamknięty, z doprowadzonym osobnym dopływem powietrza. W kominie mam dodatkowy kanał wentylacyjny od strony salonu, który chciałabym wykorzystać do poprowadzenia dgp. Mogę tak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.02.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 dgp to nie wentylacja, jeśli zlikwidujesz ten kanał to przyczepi się kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.02.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Ale ja nie chcę wcale żeby dgp zastępowało wentylację - z powyższych rozważań wywnioskowałam, że nie ma przepisu nakazującego lokalizację wywiewu w salonie - będzie w kuchni sąsiadującej z salonem. I jeszcze dopiszę - wg przepisów nie można z kolei stosować w jednym pomieszczeniu wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej - a ja będę mieć przecież mechaniczny nawiew z gwc, m.in w salonie. Edytowane 14 Lutego 2012 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.02.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 aaa to jeśli ma być wm zrównoważona to kanał ten możesz na co chcesz przeznaczyć, nie mów tylko kominiarzowi przy odbiorze że będzie kominek, tak na wszelki wypadek, bo nie wiadomo kto przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Nie wiem, czy zrównoważona wyjdzie, czy nadciśnieniowa lekko, bo nie będzie to typowa instalacja z centralą - nawiew z gwc anemostatami, ale wywiewy za pomocą wentylatorów i kominki na dachu.Ale co za różnica - przepis mówi, żeby nie łączyć w jednym pomieszczeniu wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej, a nawiewy należą do wm, obojętne czy zrównoważonej, czy nadciśnieniowej - mylę się? I nie wiem czy się uda do odbioru kominka nie montować... A to nie jest tak, że to inwestor umawia się z kominiarzem, z którym chce? Edytowane 15 Lutego 2012 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 możesz sobie wybierać kominiarza,nawiewy wymuszone to wmzgadza się, nie wolno mieszać wm z wgnie musisz stowiać kominka do odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.02.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 No nie muszę, ale nie wiem czy harmonogram prac się tak nie ułoży... Dzięki za rozwianie wątpliwości - pozostaje teraz poszperać o projektowaniu i samodzielnej instalacji wm Gdyby Ci się Kangaxx jeszcze nasuwały jakieś uwagi dotyczące mojej koncepcji wentylacji, to nie pogardzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 22.02.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 czytając ten watek już sam nie wiem co mam zrobić mam jedną kratkę wentylacyjna w kuchni i salonie i teraz czy mogę do tej kratki w kuchni podłączyć okap i dać taką oto kratkę http://www.foros.pl/?s=5&catid=4&nWMact=2&pid=1088?? Dodam że w salonie będzie kominek a w kuchni kuchenka elektryczna proszę o podpowiedź bo już mam mętlik w glowie i nie wiem co mam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Może się przyczepić kominiarz - ja najprawdopodobniej zastosuję kształtkę z przepustnicą (zestaw Awentis), która pozwala na podłączenie okapu i kratki pod jeden kanał i działanie jednego lub drugiego oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts