Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A propos audytu energetycznego...

Czy "kocioł na biomasę" to również kominek? Też mam planowane ogrzewanie elektryczne...

Przy wprowadzaniu własnych materiałów program pyta o "ciepło właściwe". Dla większości mam tylko lambdę i gęstość. Wprowadzałeś własne materiały czy tylko z typowych.

Niewiele ci pomogę. Ad 1 - nie wiem. Ad 2 - używałem tylko gotowych materiałów, ich katalog jest na tyle bogaty, że obejmuje chyba wszystkie popularne jak i te mniej popularne. Jakiego materiału ci brakuje?

• Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

cześć!

na początku byłem "fanem" certyfikatów, ale po dokładnym przeglądzie i twoich wynikach dla ogrzewania energią elektryczną stwierdzam że to totalny pic na wodę :)

własnie zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym w domku który zamierzam wybudować i .... mam dylemat :/ czy robić elektryczne czy gazówkę. Wiadomo koszt wykonania instalacji elektrycznego ogrzewania jest mniejszy no ale ... ten cert, hmm i nie wiadomo co potem urzędasy wymyslą, może jakis podatek uzalezniony od tego certu ?!

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik83206.htm

Twój dziennik jest fantastyczy.

Bardzo bym była wdzieczna za namiar na biuro projektowe które przygotowało Twój projekt.

Ja tez będę budować stodołę a oferty za projekt dostałam na poziomie 8-4 tys

Gdzie to rysują za 1800 zł????????????????

Twój dziennik jest fantastyczy.

Bardzo bym była wdzieczna za namiar na biuro projektowe które przygotowało Twój projekt.

Ja tez będę budować stodołę a oferty za projekt dostałam na poziomie 8-4 tys

Gdzie to rysują za 1800 zł????????????????

"Biuro projektowe" to trochę zbyt szumna nazwa. Ot, konstruktor prowadzi sobie działalność w domu. Wysłałem ci wiadomość z telefonem do faceta, możesz się zapytać ile by chciał za projekt. Pamiętaj, że ja robiłem go ponad rok temu.

tak ładnie szło Ci podliczanie wydatków a kiedy te magiczna kwote przekroczyłeś to juz koniec :) można by żec że udało sie wybudować ale tylko wybudowac ile jeszcze tych tysięcy wejdzie do końca strach myślec :)

I tak.. i nie... :) Celem było wybudowaniu stanu developerskiego - jak pisałem w podsumowaniu "prawie" się udało. Co prawda stan developerski jeszcze nie został osiągnięty, głównie ze względu na brak okładzin ściennych (płyt KG), ale zakupione leżą one sobie od pół roku w garażu.

Tysięcy jeszcze wyjdzie, no na pewno. Teraz jednak mam zakręcony kurek z gotówką, więc miesięcznie na budowę przeznaczam jakiś tysiąc złotych - i tak już od września. Kiedyś podliczę kolejne wydatki.

A największy cios to będzie zrobienia ocieplenia. To jest gruba rzecz :roll:

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Gratuluję pięknego domu!

Jest świetnie wykończony i ma bardzo fajnie rozplanowane wnętrza. My też mamy zaprojektowaną parterową "stodołę" z prawie identycznym rozkładem pomieszczeń, tylko, że nasz domek jest jeszcze bardziej "stodołowaty" bo nie ma ganka, a jedynie "daszek" nad wejściem :lol:

A tak przy okazji, pewnie nie interesujesz się takimi głupotami jak feng shui, ale i tak doniosę, że Twój projekt jest pod tym względem niemalże idealny :oops:

Widzę, że :

- napaliłeś w "kominku" :lol:

- masz już pierwszego kfiotka w chacie :wink:

- dość rozpoznawalna tab. rej. 8)

Ale w szoku jestem, bo po raz pierwszy widzę u kogoś w "budowlanych" zdjęciach - statyw fotograficzny ... :o

Będę śledził postępy dalej :D

pozdrawiam, majki

Gratuluję pięknego domu!

Jest świetnie wykończony i ma bardzo fajnie rozplanowane wnętrza. My też mamy zaprojektowaną parterową "stodołę" z prawie identycznym rozkładem pomieszczeń, tylko, że nasz domek jest jeszcze bardziej "stodołowaty" bo nie ma ganka, a jedynie "daszek" nad wejściem :lol:

A tak przy okazji, pewnie nie interesujesz się takimi głupotami jak feng shui, ale i tak doniosę, że Twój projekt jest pod tym względem niemalże idealny :oops:

Dzięki, chociaż muszę zauważyć, że wykończenia to tam jeszcze niewiele :) Co do stodoły - mój pierwotny projekt wyglądał tak samo - dom na planie prostokąta i daszek. Dopiero po usilnych namowach Dyrektora Ds Projektów, dodałem podcień i ganek.

A odnośnie feng shui - nie mam o tym bladego pojęcia, ale chętnie bym się dowiedział co takiego powoduje, że mój projekt jest taki dobry?

...

Ale w szoku jestem, bo po raz pierwszy widzę u kogoś w "budowlanych" zdjęciach - statyw fotograficzny ... :o

Velbon :) Ale co w tym takiego szokującego? :p

Dla mnie sam widok statywu to nie szok, tylko to rzadkość widzieć gdzieś na zdjęciu "budowlanym" więc dlatego szok :D

A co w niego wkręcasz, jeśli można spytać ... ?

pozdrawiam, majki

pozdrawiam, majki

Odbiegamy od tematu od forum :D

Canon 400D + Tamron 28-75mm f2.8 + Canon 100mm f2.8 + Canon 50mm f1.8 :)

I gościnnie Tokina 12-24mm f4.0...

Witam ponownie

Zachwycam się wykończeniem zewnętrznym i cierpliwie czekam na to co wewnątrz :D

A jeśli chodzi o feng shui to, najogólniej mówiąc, wszystko jest tam gdzie powinno być: sypialnie we właściwym miejscu, kuchnia również, toaleta jest oddalona od kuchni i znajduje się po prawej stronie od wejścia głównego, co jest korzystne. No i przede wszystkim dom jest zaprojektowany na planie regularnego prostokąta, ale to wszystko na pewno brzmi idiotycznie dla kogoś kto w tym nie "siedzi", więc może już skończę :wink: Pozdrawiam

Krótko mówiąc feng shui znaczy, że będziecie się dobrze czuli w swoim domu :wink: :D :D

Niesamowicie podskoczyliście z pracami. Jeśli poszukujesz ładnego drzewka do małego ogrodu to polecam Amanogawę - wisienkę piłkowaną - cudowne drzewko o pokroju kolumnowym, więc dużo nie zajmuje miejsca, a jest piękną ozdobą. Właśnie dzisiaj pojadę kupić, bo są w bardzo dobrej cenie - zdrowe, dobrze wyprowadzone, duże okazy ok.2m (łącznie osiągnie wysokość max.4m) w bdb cenie 40zł. Jeśli hcesz namiar na sklep w Chrzanowie, to pisz, bo chyba są jeszcze tylko 3 ostatnie :roll:

Tu możesz pooglądać jak wygląda takie drzewko, z tym, że to drzewko w ogrodniczym jest już tak gęste jak te kwitnące okazy, a nie to sprzedawane jednopędowe. http://www.allegro.pl/item569077753_wisnia_pilkowana_amanogawa_kolumnowy_rarytas.html

Naprawdę super drzewko - widziałam na żywo w ogrodniczym na Kościuszki w ub. roku - coś pięknego, nie ma porównania do zdjęć, ale było już zarezerwowane dla kogoś. Od tej pory ciągle za mną chodzi i wczoraj spotkałam w innym ogrodniczym i to w takiej dobrej cenie :D

pozdrawiam, majki

Odbiegamy od tematu od forum :D

Canon 400D + Tamron 28-75mm f2.8 + Canon 100mm f2.8 + Canon 50mm f1.8 :)

I gościnnie Tokina 12-24mm f4.0...

Eeee, nie bardzo, przecież tym sprzętem robisz zdjęcia na budowie, więc jak najbardziej temat na forum :wink:

Ja z obozu "przeciwnika" - Nikon :oops:

Tokiny zazdroszczę, choć sam choruję na Sigmę 10-20 ... :roll:

pozdrawiam, majki