galezow 08.08.2007 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 WitamW kwietniu tego roku podpisalem umowe przedwstepna w postaci aktu notarialnego na zakup dzialki rolnej , ktora jest w momencie przeksztalcania na dzialke budowlaną. W akcie notarialnym jest wzmianka , ze umowa musi zostac zawarta do 20.12 biezącego roku. W akcie jest zapis o zadatku i jego zwrocie w podwojnej wiekszosci w momencie zerwania umowy przez sprzedajacego. Zadatek zostal wplacony. Jednak teraz wlasciciel dzialki twierdzi , ze chce zerwac umowe poniewaz sprzedaz dzialki mu sie nie oplaca gdyz grunty poszly znaczaco w gore. Ja ze swojej strony chcialbym sfinalizowac umowe poniewaz czuje sie pokrzywdzony takim obrotem sprawy. Do 20.12 chce spelnic wszytkie warunki zapisane w akcie notarialnym i sfinalizowac umowe. Czy w takim przypadku nalezy wystapic do sadu o przeniesienie wlasnosci po wplaceniu np depozytu sadowego? Jak ta sprawa wyglada z punktu widzenia prawa? Czy mam szanse ja wygrac?Dziekuje Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 08.08.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Nie często zdarzają się takie sytuacje. Radze iść do notariusza, u którego sporządzałeś akt i zapytać jego. Według mnie (wieloletniego pracownika kancelarii notarialnej) trzeba poczekać do terminu, w którym upływa umowa, umówić termin sporządzenia aktu notarialnego, zawierającego umowę sprzedaży i wysłać zawiadomienie o tym terminie sprzedającemu listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Jeśli ta osoba nie zjawi się w wyzanczonym terminie, notariusz sporządza protokół stawiennictwa jednej ze stron i gotowość zawarcia umowy sprzedaży. Następnie z tym protokołem i wypisem przedwstępnej umowy sprzedaży udajesz sie do Sądu i składasz wniosek o zawarcie umowy przeniesienia własności działki na Twoja rzecz w wykonaniu zobowiązania objętego przedwstępna umową sprzedaży. Nie zapomnij wtedy zaznaczyć, żeby Sąd wpisał do księgi wieczystej wzmianki o toczącym się postępowaniu. I radziłabym iść do Sądu i wpisać w dziale III Kw roszczenie o zawarcie umowy przyrzeczonej. To chyba tyle. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.08.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 A nie jest przypadkiem tak, że sprzedajacy ma prawo do zerwania umowy - jest przecież zapis o podwójnym zwrocie zadatku.Moim zdaniem każda ze stron ma prawo do zerwania umowy oczywiście z konsekwencjami "zadatkowymi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 08.08.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Ale rozwiązać umowę możesz jeśli obie strony się zgadzają. Przychodza do notariusza i rozwiązują umowę, kwitują odbiór podwójnej kwoty zadatku. Ale jeśli jednej ze stron zależy na zawarciu umowy a drugiej nie to już jest spór który rozwiązać może tylko sąd. Poza tym przedstępna umowa sprzedaży wygasa z datą upłynięcia terminu zaznaczonego w akcie do przeniesienia własności działki jeśli żadna ze stron nie stawi się do sporządzenia aktu. Jeśli natomiast jedna strona wyraża gotowość do zawarcia aktu a druga nie, to nikt prócz sądu nie może zmusić drugiej strony do podjęcia innej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts