EDZIA 15.07.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Zgodnie z projektem robię szambo 3-komorowe z kręgów. W trakcie kopania okazało się ,że w piaszczystym , pozornie "spokojnym" gruncie trafili na tzw. kurzawkę. Jedna komora wpadła prawie na 1- krąg a pozostałe komory bardzo trudno uszczelnić . Ciągle wybija woda. Czy macie może jakiś pomysł jak sobie z tym problemem poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.07.2003 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Edzia współczuję, w drążeniu szybów górniczych, w sytuacji gdy występuję kurzawka stosuje się mrożenie gruntu. Niestety tutaj ta metoda odpada, ale jestem pewien, że forumowicze znajdą rozwiązanie.Trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 15.07.2003 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Dzięki Tomku za słowa pocieszenia. Wierz mi jak już z daleka widzę koparkę stojącą obok szamba to momentalnie psuje mi się humor. Największy horror był dwa tygodnie temu, w czasie nawałnicy wtedy naprawdę się bałam, że podmyje i koparkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.07.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Miejmy nadzieję, że nie będzie lało! W takiej sytuacji chyba da się uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.07.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Miejmy nadzieję, że nie będzie lało! W takiej sytuacji chyba da się uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 15.07.2003 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Teraz już deszcze nie takie straszne, bo wykopy wokół komór szamba /uszczelnianie z zew./ zostały zasypane i jest dość stabilne a wtedy była duża dziura i wpadające tam potoki pędzącej wody dodatkowo podmywały brzegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.07.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Teraz jak przypuszczam już nie zmienisz planów. Ale jedynym logicznym wyjściem z zaistniałej sytuacji byłby zakup szamba szczelnego np. http://www.probud.pl/szamba.htm Mam podobny problem z wysokim poziomem wód gruntowych na mojej ilastej działce. Dlatego też zdecydowałem się zastosować dla mojej oczyszczalni korzeniowej nie zbiornik z kręgów który byłby zdecydowanie tańszy lecz szczelny zbiornik betonowy. Sadzę, że będziesz miała niestety problemy z utrzymaniem szczelności szamba.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 16.07.2003 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Wowka moja decyzja o szambie z kręgów była moją największą wpadką na dotychczasowym etapie procesu budowlanego. Teren był sprawdzany pod względem obecności żył wodnych i wszystko było o.k. a teraz taka niespodzianka.Planów raczej już nie zmienię - fachowcy robią co mogą. Też boję się tej nieszczelności choć fachowcy uważają, że kiedy szambo będzie użytkowane ciśnienia się wyrównają i nie będzie przcieków- mnie to jednak nie uspokaja, bo przecież po opróżnieniu, ciśnienie będzie zachwiane. Mam jednak nadzieję ,że jakos opanują ten żywioł. Jedynym pocieszeniem jest perspektywa budowy oczyszczalni w mojej gminie i to już nie tak odległa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 16.07.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Edzia, ja przeżyłam podobną historię z betonowym szambem, które składało sie z 2 części. Najpierw był problem z osadzeniem (kurzawka na 1m), a później z uszczelnieniem połączenia. Przez parę dni zamiast szamba mięliśmy basen. Mój nieoceniony mąż dotąd szukał, aż znalazł rozwiązanie. Nie wiem skąd jesteś, bo jeśli z okolic Warszawy to podaję namiary na zakład wytwarzający materialny izolacyjne: Hydrostop ul. Bruszewska 10 Warszawa, tel.:6338398. Kupiliśmy od nich Hydrostop-Fix minutowy(10kg za 85zl), do tego trochę pracy mojego męża i już mamy szczelniusieńkie szambo. Może doradzą ci coś jeszcze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 17.07.2003 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Dzięki Panther za rady, u mnie wszystkie odpowiednie materiały uszczelniające podanej przez Ciebie były zastosowane i nie pomogły. Największym problemem jest nie sama wdzierająca się woda ale glina, która powoduje, że te materiały nie mogą się związać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 17.07.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Współczuję ci. To chyba już nic nie poradzę. Trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 18.07.2003 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Dzięki PANTHER, moi fachowcy załamują już ręce ale są dobrej myśli, zatem ja też muszę pozytywnie o tym mysleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 21.07.2003 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Dno mojego szamba potraktowane zostało jakimś sypkim materiałem uszczelniającym i zalane wodą ta na ok. 1/2 kręgu i czekamy na efekt. Proszę trzymajcie kciuki, żeby się powiodło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 23.07.2003 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Dziś woda z mojego szamba zostanie wypompowana i okaże się czy ta metoda była skuteczna. Jezeli tak tzn. jeżeli jutro nie będzie w nich wody to nareszcie - odbiór i zamknie się najgorszy rozdział mojej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.07.2003 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Edzia! Co z szambem?!!!! Szczelne?!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.07.2003 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Tomku o wypompowaniu woda w szambie już się nie pojawiła i w końcu zostało odebrane przez kierownika budowy i mam nadzieję, że tak będzie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.07.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Trzymam kciuki za szczelność szamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.07.2003 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Tomku dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts