blesia 08.08.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 pytaja mnie wykonawcy a ja zielona jestem i nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 08.08.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 z klinkieru plytki predzej czy pozniej zaczna odpadac Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 10.08.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 z klinkieru plytki predzej czy pozniej zaczna odpadac Y dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 10.08.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Z klinkieru i tylko pełna cegła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 11.08.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Podłączam się pod pytanie, bo też mamy dylemat. Za kilka dni czeka nas podjęcie decyzji. No i oczywiście nie wiemy co kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 11.08.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 KLINKIER!!! dzisiaj właśnie mój murarz skończył murowanie kominów -są PIĘKNE! Budował z klinkieru wienenberger terca (kolor pomerania). Z tzw. dziurawki -tylko ostatnia warstwa z cegły pełnej. Zamontował od razu kratki wentylacyjne. Chciałam wkleić fotki ale nie wyszło. Większość znajomych ma z klinkieru i sobie chwalą (nawet po latach). Jedni mają komin otynkowany pod kolor elewacji i po roku od końca budowy wygląda jakby miał 25lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 11.08.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Z klinkieru,plytki odpadaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.08.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 to pytam po raz drugi: a wie ktos dlaczego odpadaja ?? jakos jestem slabej wiary, i nie rozumiem dlaczego plytki wokol okien nie odpadaja a z komina odpadaja. jakies zjawisko paranienormalne ? wg mnie, jesli wszystko zostalo wykonane zgodnie ze sztuka, to zadna plytka nie ma prawa odpasc .... myle sie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpiep72 12.08.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 tak jest ich uroda szczególnie jak działaja warunki atmosferyczne (goraco 30 - mróz 30, woda, zanieczyszcenie powietrza itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 13.08.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Podłączam się pod pytanie, bo też mamy dylemat. Za kilka dni czeka nas podjęcie decyzji. No i oczywiście nie wiemy co kupić My wybieramy klinkier. To jest komin, najwyższy punkt domu. W tym wypadku moim zdaniem lepiej zrobić raz, a porządnie, tym bardziej, że cena płytek jest niwiele niższa od cegły, a przecież też trzeba je do czegoś przykleić. Z pewnością łączny koszt wyjdzie dużo wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 13.08.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Podłączam się pod pytanie, bo też mamy dylemat. Za kilka dni czeka nas podjęcie decyzji. No i oczywiście nie wiemy co kupić My tez wymurowalismy dzis z cegly. Balismy sie odpadania plytek, co ma miejsce na wielu znanych nam kominach - i nie tylko kominach. Jak chcesz mozemy sie umowic to podjedziecie zobaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.08.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 KLINKIER!!! ... Z tzw. dziurawki -tylko ostatnia warstwa z cegły pełnej... Tylko nie z DZIURAWKI bo nie jest to cegła na kominy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Możesz mieć poważne kłopoty z uszczelnieniem dachu w obrębie komina i nie będzie to wina dekarza tylko murarza! Kominy tylko z pełnej cegły i na pełną fugę!!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 15.08.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 KLINKIER!!! ... Z tzw. dziurawki -tylko ostatnia warstwa z cegły pełnej... Tylko nie z DZIURAWKI bo nie jest to cegła na kominy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Możesz mieć poważne kłopoty z uszczelnieniem dachu w obrębie komina i nie będzie to wina dekarza tylko murarza! Kominy tylko z pełnej cegły i na pełną fugę!!!! Pozdrawiam. Ale to jest klinkierowa dziurawka Pan w hurtowni powiedział, że każdy tak robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 15.08.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 pytaja mnie wykonawcy a ja zielona jestem i nie wiem... Mam klinkierowe kominy. Ta zima bedzie dla nich pierwsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 15.08.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 KLINKIER!!! ... Z tzw. dziurawki -tylko ostatnia warstwa z cegły pełnej... Tylko nie z DZIURAWKI bo nie jest to cegła na kominy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Możesz mieć poważne kłopoty z uszczelnieniem dachu w obrębie komina i nie będzie to wina dekarza tylko murarza! Kominy tylko z pełnej cegły i na pełną fugę!!!! Pozdrawiam. Ale to jest klinkierowa dziurawka Pan w hurtowni powiedział, że każdy tak robi... Pan Andrzej ma rację, będą kłopoty i to spore, no i niestety prawie każdy to robi, jak stwierdził pan w hurtowni. taniość widzą (narazie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 16.08.2007 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 KLINKIER!!! ... Z tzw. dziurawki -tylko ostatnia warstwa z cegły pełnej... Tylko nie z DZIURAWKI bo nie jest to cegła na kominy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Możesz mieć poważne kłopoty z uszczelnieniem dachu w obrębie komina i nie będzie to wina dekarza tylko murarza! Kominy tylko z pełnej cegły i na pełną fugę!!!! Pozdrawiam. Ale to jest klinkierowa dziurawka Pan w hurtowni powiedział, że każdy tak robi... Pan Andrzej ma rację, będą kłopoty i to spore, no i niestety prawie każdy to robi, jak stwierdził pan w hurtowni. taniość widzą (narazie) Ale co się będzie działo konkretnie strasznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.08.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Będzie się działo tak, że będzie przeciekało pustymi fugami i tymi dziurami. Z reguły murowanie odbywa się na prętach 1 cm x 1 cm żeby Panu murarzowi było łatwiej a dla Pana inwestora ładniej. Widzę jeszcze szansę uratowania tego komina przez zafugowanie spoin dobrą fugą. Pozostaje jeszcze kwestia bocznych otworów wentylacyjnych. Spodnia warstwa w tych otworach też jest przecież z dziurawki! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 17.08.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Wentylacyjne są faktycznie z cegły zwykłej dziurawki -od samego fundamentu. natomiast spalinowy jest z pustaka kominowego obmurowanego wokoło dziurawką (ponad dachem klinkierem). To ten pustak spalinowy nie ma żadnej szczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.08.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Całkowicie się nie rozumiemy. Mnie nie interesuje z czego jest budowany komin pod dachem, mnie interesuje tylko ta jego część, która wystaje nad dach. A dokładnie jego warstwa zewnętrzna. Warstwa ta powinna być wykonana z pełnej cegły i na pełną fugę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 18.08.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Mój wykonawca nakazał mi zakupić cegłę dziurawkę 12 cm, cegłę dziurawkę 6 cm i pełną 12 cm na zakończenie komina. Oczywiście będzie murował na pełną fugę. Wspomniałam mu, że ponoć z dziurawki kominy ciekną. Przeraził się, bo muruje wiele lat i nie miał z tym problemu. Rozmawiałam z nim o kominie z pełnej cegły, ale mówił że nie da rady wykończyć go tak dobrze, gdy nie będzie częściowo z dziurawki. Jak powinien murować ten komin z pełnej cegły? Może macie jakieś zdjęcia. W ogóle komin jest systemowy Schiedla, tylko nad dach będzie wykonany z klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts