kret 08.08.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 występowałem raz w zeszłym roku o zwrot róznicy Vat w związku z budową domu - zwrot otrzymałem (nieznaczny bo tylko 4tys zł) teraz zaczynam budowę drugiego domu - tamten prawie sprzedałem - i zastanawiam się czy także będę mógł wystąpić o zwot Vat ? (mam nadzieję że tak ale czy od sumy: limit - 4tys wziete wcześniej czy całej z limitu ?) i drugie moje pytanie - dom który sprzedaję jeszcze nie został całkowicie sfinalizowany więc nie złożyłem jeszcze w US wniosku o przeznaczeniu pieniędzy na wlasne cele budowlane, zakupiłem już natomiast działkę i część materiałów na drugi dom - czy te rzeczy będą mi odliczone od sumy do rozliczenia ze sprzedaży za dom ? - zakładając oczywiście że mam notarialną umowę przedwstępną sprzedaży ze znaczną kwotą zadatku za którą to kupiełem już co nieco ? moim zdaniem tak ale chcę się upewnić - może jest jakiś prawnik, notariusz na forum i wypowie się .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 08.08.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Kiedyś można było okazać się umową przedwstępną w US podpinając jej wypis (oczywiście jeśli jest w formie aktu notarialnego) do oświadczenia o przeznaczeniu pieniędzy na budowę czy kupno innego domu czy mieszkania. Teraz niestety nie jestem pewna czy US na to idzie. Najlepiej będzie jeśli udasz sie do wydziału podatku dochodowego od osób fizycznych do osoby, która prowadzi Twoje akta i zapytasz. A jesli powie, że nie wie to złóż na piśmie pytanie - muszą odpowiedzieć.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts