siemka 08.03.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 I tutaj zadalaś mi bardzo "INTYMNE" pytanie.......zupełnie nie mam konceptu na finalne rozwiazanie, myslałem o matach grzewczych w lazienkach, kuchni i hallu a w pozostałych pomieszczeniach piece akumulacyjne np. serii dimplex lub podobnych......ale wciąz mysle i ..........po prostu nie wiem.....juz spac nie mogę Przy niedużej powierzchni domu, dobrym ociepleniu i rekuperacji, wariant odgrzewania elektrycznedo jest niezłym rozwiązniem. Przy piecach akumulacyjnym możesz zastosować wariant dwutaryfowy. Z matami będzie już gorzej, chyba, że dasz grubą posadzkę, która zakumuleje ciepło w tańszej taryfie. Jeżeli masz dostęp do gazu, to najrozsądniej i najtaniej jest dać zwykłe grzejniki. Kosztowo wyjdzie podobnie jak przy piecach akumulacyjnych, ale nie będziesz miał problemu z różnymi taryfami. Mój domek to 156 mkw w tym 36 mkw nieogrzewanego garażu http://www.dobredomy.pl/?id_project=61&infopage=1&lustro=1 ....własnie taki Nie mam niestety gazu i mieć nie będę....nie chcę butli ani oleju ( to zreszta też bardzo drogie rozwiazanie), dlatego musi byc elektryka. Rozwazałem pompe, ale to jednak ogromny wydatek ( przynajmniej ja takie oferty otrzymałem ), zresztą nie znam nikogo kto byłby w stanie realnie ocenic ekonomiczność takiego rozwiazania. Dodam, ze węgiel, groszek i temu podobne nie wchodza w grę ze wzgledu na charakter pracy całej rodzinki ( nasza suczka Saba takze odmówiła przyjecia etatu palacza kotłowego ) Cóż pewnie będzie troche drogo.....ale jak sie nie ma co sie lubi to się lubi co się ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 08.03.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Przy braku dostępu do gazu, PC to bardzo dobra alternatywa. U mnie w przyszłym tygodniu mają zamontować jednostkę cieplną. Mam ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu, pow. 190 m2. Co do wrażeń i oceny będzie można podzielić się uwagami za jakiś czas. Mój koszt zamknął się kwotą ok. 55 tys., ale już z ogrzewaniem podłogowym, robocizną, autamatyką, zasobnikiem wody, PC itd. Dużo to czy mało, to moim zdaniem pojęcie względna, zwłaszcza, jak nie chce się mieć ogrzewania węglem, a gazu z sieci brak. Z jakich firm masz ofety na PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 08.03.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Przy braku dostępu do gazu, PC to bardzo dobra alternatywa. U mnie w przyszłym tygodniu mają zamontować jednostkę cieplną. Mam ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu, pow. 190 m2. Co do wrażeń i oceny będzie można podzielić się uwagami za jakiś czas. Mój koszt zamknął się kwotą ok. 55 tys., ale już z ogrzewaniem podłogowym, robocizną, autamatyką, zasobnikiem wody, PC itd. Dużo to czy mało, to moim zdaniem pojęcie względna, zwłaszcza, jak nie chce się mieć ogrzewania węglem, a gazu z sieci brak. Z jakich firm masz ofety na PC? Viessman Climacomfort Ekontech A ty jaką pompę wybrałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 08.03.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 SIEMKA!Co do bloczków z bk - to tylko 24 cm, o 36 zapomnij, a kasę wydaj na okna z pakietem 3-szybowym...Pod posadzką 20 cm styro też wystarczy...Pozdrawiam i powodzenia z 'burakami'! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 08.03.2008 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Viessman Climacomfort Ekontech A ty jaką pompę wybrałaś ? Nateo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 09.03.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ar-turze, nie chce zeby wyszlo ze sie licytuje ale myslalem ze wydusilem z nich ile sie dalo i przypomnialem sobie ile dalem. poprostu popieprzylo mi sie o zlotowke. Za sam bloczek dawalem 16,50 i mialo byc jaims tam tanszym transportem. Ale czekalem i czekalem a ten transport nie jechal i w koncu przywiezli mi normalnych (czytaj droższym) transportem w zwiazku z czym do bloczka musialem doliczyc 0,50 zl. Takze zaplacilem 17 zł . Troche oszukalem . Bardzo sie ciesze ze Ty rowniez lubisz dusic- po to to jest. Ps. zdradzisz mi ile wynegocjowales?? I jeszcze pytanko. Bedziesz to docieplal?? bo ja chyba zostawie bez elewacji z sezon i zobacze jak bedzie, jak cos to go ciachne jakims styro Pozdrawiam "Wywalczyłem" 16 złotych . Docieplać nie mam zamiaru, przynajmniej narazie. Sprawdzimy w rzeczywistości, czy nie trzeba ocieplać takiej ściany. A później zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 09.03.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Viessman Climacomfort Ekontech A ty jaką pompę wybrałaś ? Nateo Powiem szczerze, że o tej nie słyszałem.....czy ma jakies konkretne plusy, mam na myśli działanie, serwis,renome firmy instalującej. Zbaczamy z tematu ...wiec gdybyś mogła napisac kilka słów na PRIV Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.03.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Odnośnie PC prześlę parę informacji, a co do solbetu i ściany 2-warstwowej, to polecm bloczek 24 cm odm. 600 z uchwytami montażowymi, bez pióra i wpustu. Wykonuje się w nich spoiny pionowe, co pozwala uniknąć ewentualnych pęknięć, które czasem pojawiają się w bloczkach bez spoiny pionowej. Bardzo dobrze prowadzi się w nich instalacje oraz mocuje kołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 07.10.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 czy ktos mi moze pomoc i napisac jak ksztaltuja sie u was ceny SOLBETU i YTONGA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 12.10.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 czy ktos mi moze pomoc i napisac jak ksztaltuja sie u was ceny SOLBETU i YTONGA BK Solbetowski 24cm gładki 10,60 PLN brutto, czyli 8,60 netto z dostawa na plac budowy, doliczaja kaucje za palety które należy zdać w hurtowni której dokonuje sie zakupu. Ten omawiany BK jest alternatywa dla ytonga, jest dokładnie wykonany i śmiało mozna murować na klej. Winnych hurtowniach maja co prawda tansze bloczki ale jak sami lojalnie przyznaja do murowania na zaprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 13.10.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 A co powiecie na taki wariant: ściany zew. konstrukcyjne z Solbetu 24 cm (ocieplenie pomijam, bo w tej chwili nieistotne), ściany wew. konstrukcyjne - Silka (lub silikat) 18 cm, ściany wew. działowe - Silka 12 cm. Jak wiadomo BK ma słabą izolacyjność akustyczną, stąd pomysł na silikaty wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 10.11.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Dzis udalo mi sie wstepnie zaklepac BK Solbetowski 24cm gładki 8.75 PLN brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 10.11.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 a ja właśnie widzałęm solbet ale jakis nie polski tylko litewski chyba 24 p+w 8,80 brutto co o tym sądzicie solbet.lt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 10.11.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 a ja właśnie widzałęm solbet ale jakis nie polski tylko litewski chyba 24 p+w 8,80 brutto co o tym sądzicie solbet.lt? SOLBET to nazwa własna wyrobów z betonu komórkowego, pochodzących z fabryki SOLOBET Solec Kujawski. Tak więc wyroby z Litwy nie mogą nazywać się SOLBET. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 11.11.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 lookazzz napisał: a ja właśnie widzałęm solbet ale jakis nie polski tylko litewski chyba 24 p+w 8,80 brutto co o tym sądzicie solbet.lt? SOLBET to nazwa własna wyrobów z betonu komórkowego, pochodzących z fabryki SOLOBET Solec Kujawski. Tak więc wyroby z Litwy nie mogą nazywać się SOLBET. i tu sie mylisz bo mam juz na podwórku palete na próbe betonu o nazwie solbet i nie z solca tylko litewskie produkuje je ta firma: http://www.solbet.lt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.11.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 A co powiecie na taki wariant: ściany zew. konstrukcyjne z Solbetu 24 cm (ocieplenie pomijam, bo w tej chwili nieistotne), ściany wew. konstrukcyjne - Silka (lub silikat) 18 cm, ściany wew. działowe - Silka 12 cm. Jak wiadomo BK ma słabą izolacyjność akustyczną, stąd pomysł na silikaty wewnątrz. Dobre rozwiązanie, ale ze słabą akustycznością w warunkach domu jednorodzinnego nie ma co przesadzać. Jako ściany działowe mam i bk i silkę. Nie ma wielkiej różnicy między nimi, jeżeli o to chodzi. Hałas i tak najbardziej przedostaje się przez drzwi, a nie przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 02.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Jak radzicie?Chcemy budowac z solbetu 30 plus izolacja styropian 10 cm-dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Jak radzicie?Chcemy budowac z solbetu 30 plus izolacja styropian 10 cm-dobry pomysł? Nie dobry, Ściana 24 cm + izolacja. Po co 30cm? Ze względów konstrukcyjnych? Jeśli dom nie 3 kondygnacji to raczej jest to bezsensowne wydawanie pieniadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 02.01.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Chodzi o to, żeby dać jak najcieńszy styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Chodzi o to, żeby dać jak najcieńszy styropian... ?????? Czekaj zgubiłem się ale ..... DLACZEGO?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts