Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOLBET

slaw79

Recommended Posts

I tutaj zadalaś mi bardzo "INTYMNE" pytanie.......zupełnie nie mam konceptu na finalne rozwiazanie, myslałem o matach grzewczych w lazienkach, kuchni i hallu a w pozostałych pomieszczeniach piece akumulacyjne np. serii dimplex lub podobnych......ale wciąz mysle i ..........po prostu nie wiem.....juz spac nie mogę

Przy niedużej powierzchni domu, dobrym ociepleniu i rekuperacji, wariant odgrzewania elektrycznedo jest niezłym rozwiązniem. Przy piecach akumulacyjnym możesz zastosować wariant dwutaryfowy. Z matami będzie już gorzej, chyba, że dasz grubą posadzkę, która zakumuleje ciepło w tańszej taryfie.

Jeżeli masz dostęp do gazu, to najrozsądniej i najtaniej jest dać zwykłe grzejniki. Kosztowo wyjdzie podobnie jak przy piecach akumulacyjnych, ale nie będziesz miał problemu z różnymi taryfami.

Mój domek to 156 mkw w tym 36 mkw nieogrzewanego garażu

http://www.dobredomy.pl/?id_project=61&infopage=1&lustro=1

....własnie taki :lol:

Nie mam niestety gazu i mieć nie będę....nie chcę butli ani oleju ( to zreszta też bardzo drogie rozwiazanie), dlatego musi byc elektryka. Rozwazałem pompe, ale to jednak ogromny wydatek ( przynajmniej ja takie oferty otrzymałem ), zresztą nie znam nikogo kto byłby w stanie realnie ocenic ekonomiczność takiego rozwiazania. Dodam, ze węgiel, groszek i temu podobne nie wchodza w grę ze wzgledu na charakter pracy całej rodzinki ( nasza suczka Saba takze odmówiła przyjecia etatu palacza kotłowego :lol: )

Cóż pewnie będzie troche drogo.....ale jak sie nie ma co sie lubi to się lubi co się ma :lol:

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy braku dostępu do gazu, PC to bardzo dobra alternatywa. U mnie w przyszłym tygodniu mają zamontować jednostkę cieplną. Mam ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu, pow. 190 m2. Co do wrażeń i oceny będzie można podzielić się uwagami za jakiś czas. Mój koszt zamknął się kwotą ok. 55 tys., ale już z ogrzewaniem podłogowym, robocizną, autamatyką, zasobnikiem wody, PC itd. Dużo to czy mało, to moim zdaniem pojęcie względna, zwłaszcza, jak nie chce się mieć ogrzewania węglem, a gazu z sieci brak. Z jakich firm masz ofety na PC?

Przy braku dostępu do gazu, PC to bardzo dobra alternatywa. U mnie w przyszłym tygodniu mają zamontować jednostkę cieplną. Mam ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu, pow. 190 m2. Co do wrażeń i oceny będzie można podzielić się uwagami za jakiś czas. Mój koszt zamknął się kwotą ok. 55 tys., ale już z ogrzewaniem podłogowym, robocizną, autamatyką, zasobnikiem wody, PC itd. Dużo to czy mało, to moim zdaniem pojęcie względna, zwłaszcza, jak nie chce się mieć ogrzewania węglem, a gazu z sieci brak. Z jakich firm masz ofety na PC?

Viessman

Climacomfort

Ekontech

A ty jaką pompę wybrałaś ?

Ar-turze, nie chce zeby wyszlo ze sie licytuje :lol: ale myslalem ze wydusilem z nich ile sie dalo :wink: i przypomnialem sobie ile dalem. poprostu popieprzylo mi sie o zlotowke. Za sam bloczek dawalem 16,50 i mialo byc jaims tam tanszym transportem. Ale czekalem i czekalem a ten transport nie jechal i w koncu przywiezli mi normalnych (czytaj droższym) transportem w zwiazku z czym do bloczka musialem doliczyc 0,50 zl. Takze zaplacilem 17 zł :). Troche oszukalem :oops: . Bardzo sie ciesze ze Ty rowniez lubisz dusic- po to to jest.

Ps. zdradzisz mi ile wynegocjowales??

I jeszcze pytanko. Bedziesz to docieplal?? bo ja chyba zostawie bez elewacji z sezon i zobacze jak bedzie, jak cos to go ciachne jakims styro :)

Pozdrawiam

"Wywalczyłem" 16 złotych 8) . Docieplać nie mam zamiaru, przynajmniej narazie. Sprawdzimy w rzeczywistości, czy nie trzeba ocieplać takiej ściany. A później zobaczymy.

Viessman

Climacomfort

Ekontech

A ty jaką pompę wybrałaś ?

Nateo

Powiem szczerze, że o tej nie słyszałem.....czy ma jakies konkretne plusy, mam na myśli działanie, serwis,renome firmy instalującej. Zbaczamy z tematu ...wiec gdybyś mogła napisac kilka słów na PRIV

Pozdrawiam

Odnośnie PC prześlę parę informacji, a co do solbetu i ściany 2-warstwowej, to polecm bloczek 24 cm odm. 600 z uchwytami montażowymi, bez pióra i wpustu. Wykonuje się w nich spoiny pionowe, co pozwala uniknąć ewentualnych pęknięć, które czasem pojawiają się w bloczkach bez spoiny pionowej. Bardzo dobrze prowadzi się w nich instalacje oraz mocuje kołki.

• 6 months później...
czy ktos mi moze pomoc i napisac jak ksztaltuja sie u was ceny SOLBETU i YTONGA

BK Solbetowski 24cm gładki 10,60 PLN brutto, czyli 8,60 netto z dostawa na plac budowy, doliczaja kaucje za palety które należy zdać w hurtowni której dokonuje sie zakupu.

Ten omawiany BK jest alternatywa dla ytonga, jest dokładnie wykonany i śmiało mozna murować na klej. Winnych hurtowniach maja co prawda tansze bloczki ale jak sami lojalnie przyznaja do murowania na zaprawe :-?

A co powiecie na taki wariant: ściany zew. konstrukcyjne z Solbetu 24 cm (ocieplenie pomijam, bo w tej chwili nieistotne), ściany wew. konstrukcyjne - Silka (lub silikat) 18 cm, ściany wew. działowe - Silka 12 cm.

Jak wiadomo BK ma słabą izolacyjność akustyczną, stąd pomysł na silikaty wewnątrz.

• 4 weeks później...

lookazzz napisał:

a ja właśnie widzałęm solbet ale jakis nie polski tylko litewski chyba 24 p+w 8,80 brutto co o tym sądzicie solbet.lt?

SOLBET to nazwa własna wyrobów z betonu komórkowego, pochodzących z fabryki SOLOBET Solec Kujawski.

Tak więc wyroby z Litwy nie mogą nazywać się SOLBET.

i tu sie mylisz bo mam juz na podwórku palete na próbe betonu o nazwie solbet i nie z solca tylko litewskie produkuje je ta firma:

http://www.solbet.lt

A co powiecie na taki wariant: ściany zew. konstrukcyjne z Solbetu 24 cm (ocieplenie pomijam, bo w tej chwili nieistotne), ściany wew. konstrukcyjne - Silka (lub silikat) 18 cm, ściany wew. działowe - Silka 12 cm.

Jak wiadomo BK ma słabą izolacyjność akustyczną, stąd pomysł na silikaty wewnątrz.

Dobre rozwiązanie, ale ze słabą akustycznością w warunkach domu jednorodzinnego nie ma co przesadzać. Jako ściany działowe mam i bk i silkę. Nie ma wielkiej różnicy między nimi, jeżeli o to chodzi. Hałas i tak najbardziej przedostaje się przez drzwi, a nie przez ścianę.

• 1 month później...
Jak radzicie?Chcemy budowac z solbetu 30 plus izolacja styropian 10 cm-dobry pomysł? :-?

Nie dobry,

Ściana 24 cm + izolacja. Po co 30cm? Ze względów konstrukcyjnych? Jeśli dom nie 3 kondygnacji to raczej jest to bezsensowne wydawanie pieniadzy.