Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyburzanie ścian w kamienicy

geoszymon

Recommended Posts

Mam pytanie jak to jest z wyburzaniem ścian w kamienicach ? Czy trzeba uzyskać zgodę na takie wyburzenie.Wydaje mi się ,że większość ścian to ścianki działowe, kamienica nie jest w rejestrze zabytków, wszystko wygląda ok, ale teraz nie wiem czy jak się spytam uczciwie o zgodę zarządcy to czy mi nie odmówi np. bo coś tam ...albo będzie chciał coś w łapę. Proszę o pomoc może ktoś wie jak się załatwia takie sprawy. :cry:

Wydaje mi się ,że większość ścian to ścianki działowe,

no wlasnie to "wydaje mi się..."

w przypadku likwidacji ściany trzeba mieć absolutną pewność, że jej rozebranie nie spowoduje katastrofy - patrz wyciąganie metalowych elementów budowli przez złomiarzy.

zmiany konstrukcji wymagają pozwolenia na budowę,

zmiana sposobu użytkowania pomieszczeń (możliwa w przypadku likwidacji ścian) - zgłoszenia (nawet jeśli to ścianka działowa)

jesli nawet nie podchodzi ta zmiana ani pod pozwolenie ani zgłoszenie, zarządca budynku może żądać jakiejś opinii technicznej osoby uprawnionej.

• 1 month później...
nie wiem jak z pozwoleniami, ja tam wyburzylam u siebie w starej kamienicy 10 cm poza wielkosc drzwi i... sciana mi pekla du sufitu, mam tylko nadzieje, ze u sasiada na pietrze nic sie nie stalo. a ja darowalam sobie dalsze wyburzanie, dalam szyne i wzmocnilam sciane...bo diabli wiedza co sie jeszcze moze stac.