Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz, instalacja - prosze o dorade

Recommended Posts

Czesc,

Mam taką sytuacje:

- zaczynam budowe i mam do doprowadzenia ok 170 mb mediów w tym gazu

- zakład gazowniczy wykona instalacje, ale dopiero w momencie zawarcia umowy tj. w przyszłym roku

- muszę wykonac instalacje teraz, ponieważ sąsiad wyraża zgodę na przejscie teraz, ponieważ później będzie chciał zagospodarowac działkę

- zgodnie z lokalnymi ustaleniami ja płace stałą opłate za podłączenie, a gdybym chciał na własny koszt ciagnąc instalacje gazowa to koszty będą znacznie większe niż opłata podłaczeniiowa

Co radzicie w takim przypadku.

Jestem przekonany iz duża częśc z Was jest w podobnej sytuacji

Sławek

Eltom napisał:
  Slawek 9 napisał:

Co radzicie w takim przypadku.

Nie walcz z rzeczywistością, KJM Zakład jest nie do przejścia. Dogadaj się z sąsiadem. Jak musisz to zapłać mu za fatygę.

Pozdrawiam

T

Pomyślałem o takich możliwych rozwiązaniach:

- podpisuje już teraz umowę i mam instalacje, ale płace abonament niepotrzebnie przez rok

- sam finansuje instalacje i umawiam sie z zakładm iż refunduje w momencie podpisania umowy

Może są jeszce inne opcje??

sl

Slawek 9 napisał:
...Pomyślałem o takich możliwych rozwiązaniach:

- podpisuje już teraz umowę i mam instalacje, ale płace abonament niepotrzebnie przez rok

- sam finansuje instalacje i umawiam sie z zakładm iż refunduje w momencie podpisania umowy

Hmm, nie pocieszę Cię.

Opcja 1:

Umowę podpisałem w styczniu, termin realizacji był na 20.06.2007

Do tej pory nie mam gazu. Znaczy nie mam nic, nawet przyłącza. Więc podpisanie umowy o niczym nie świadczy.

Opcja 2:

Ile refunduje gazownia? Bo ja tego nie mogłem się dowiedzieć. Pani mi coś o stawkach itp. Ale na pytanie konkretne - ile, nie potrafiła odpowiedzieć.

Q.

Miałam to samo.

1. Jeśli jakiekolwiek media prowadzisz przez inną niż twoja działka, musisz mieć zgodę jej właściciela. Najlepiej zrobić u notariusza służebność gruntową na wszystkie potrzebne media.

2. W urzędach będą żądali od ciebie takiej zgody sąsiada, bez niej nie dostaniesz pozwolenia na nic.

3. Jeśli sąsiad pozwala teraz kopać na swojej działce a nie np. za pół roku to weź ludzi i połóż teraz wszystkie potrzebne rury, zostawiając zabezpieczone, ale nie podłączone końcówki.

4. Skrzynki z licznikami też można już postawić, byleby spełniały wymogi. Dlatego proponuję wziąć do tego "kumatych" ludzi.

U mnie wszystko położono wcześniej w 2001 roku. Gaz robię teraz, elektryka ciągle czeka (no $). Ale trzymam się tych samych ekip, tzn. np elektrykę robi od początku do końca ten sam pan, gazownika też mam stałego.

Reasumując: wkopać teraz możesz wszystko, podłączać - później! pzdr

mazepa napisał:
Miałam to samo.

1. Jeśli jakiekolwiek media prowadzisz przez inną niż twoja działka, musisz mieć zgodę jej właściciela. Najlepiej zrobić u notariusza służebność gruntową na wszystkie potrzebne media.

2. W urzędach będą żądali od ciebie takiej zgody sąsiada, bez niej nie dostaniesz pozwolenia na nic.

3. Jeśli sąsiad pozwala teraz kopać na swojej działce a nie np. za pół roku to weź ludzi i połóż teraz wszystkie potrzebne rury, zostawiając zabezpieczone, ale nie podłączone końcówki.

4. Skrzynki z licznikami też można już postawić, byleby spełniały wymogi. Dlatego proponuję wziąć do tego "kumatych" ludzi.

U mnie wszystko położono wcześniej w 2001 roku. Gaz robię teraz, elektryka ciągle czeka (no $). Ale trzymam się tych samych ekip, tzn. np elektrykę robi od początku do końca ten sam pan, gazownika też mam stałego.

Reasumując: wkopać teraz możesz wszystko, podłączać - później! pzdr

A zaklad gazowniczy zwróci Ci później koszty tej instalacji ??

W moim przypadku koszt podłączenia wykonany przez zakład gazowniaczy to koszt ok 5 tys, a gdybym chcial robic sam instalacje to muszę zapłacic ok 15 tys zl.

sl

Chcesz powiedzieć, że gazownia za 5 tys. pociągnie całe 170 metrów? Ja wzięłam ekipę z gazowni. Położyli rury, postawili skrzynkę w ogrodzeniu i zakończyli rury 3 metry przed fundamentem nowego domu. Miejsce zabezpieczyłam i oznakowałam. Obecnie czekam na pozwolenie podłączenia do głównego gazociągu i zrobienie instalacji wewn. Ważne, że robi to ten sam człowiek i nie będzie chciał rozkopywać i sprawdzać, czy położone na odpowiedniej głębokości, czy obsypane piaskiem, obłożone taśmą odpowiedniej barwy itd.

Niemożliwe, żeby chcieli tyle mb położyć za 5tys! Może mieli na myśli bezpośrednie podłączenie dom-skrzynka-główna rura? Ja ciągnęłam ok.25m, ale już nie pamiętam kosztów (2001).

mazepa napisał:
Chcesz powiedzieć, że gazownia za 5 tys. pociągnie całe 170 metrów? Ja wzięłam ekipę z gazowni. Położyli rury, postawili skrzynkę w ogrodzeniu i zakończyli rury 3 metry przed fundamentem nowego domu. Miejsce zabezpieczyłam i oznakowałam. Obecnie czekam na pozwolenie podłączenia do głównego gazociągu i zrobienie instalacji wewn. Ważne, że robi to ten sam człowiek i nie będzie chciał rozkopywać i sprawdzać, czy położone na odpowiedniej głębokości, czy obsypane piaskiem, obłożone taśmą odpowiedniej barwy itd.

Niemożliwe, żeby chcieli tyle mb położyć za 5tys! Może mieli na myśli bezpośrednie podłączenie dom-skrzynka-główna rura? Ja ciągnęłam ok.25m, ale już nie pamiętam kosztów (2001).

Tak

Pytałem sie kilkukrotnie.

Opłata jest za podłaczenie, a zakład w ramach tego robi instalacje..

De facto dostaną 2 x 5 tys, ponieważ mój sąsiad jest 70 metrów wczesniej..

Myslałem ze zasady sa wszedzie podobne...

Albo ja źle zrozumiałem co gazownicy mieli na mysli

Sl

Chyba zle cos ci w zakladzie powiedzieli, nawet jesli wybuduja ci gazociag to i tak nie bedzie w nim gazu do czasu az nie wybedzie wybudowy dom, gazociag zasila ci gazem po odbiorze kominiarskim , inwentaryzacji geodezyjnej itd. Bedziesz mial skrzynke z gazaowa podciagnieta do granicy dzialki ale nie bedzie w niej licznika do puki nie bedzie wykonanych czynnosci o ktorych wczesniej pisalem wczesniej nie podpisza z toba umowy na dostarczanie paliwa, najwyzej umowe na wybudowanie gazociagu do granicy dzialki

mazepa napisał:
Yyyy... Eeee... coś tu nie kumam.

Od początku: warunki zabudowy masz? projekty instalacji wewn. i zewn. masz?

A w ogóle skąd klikasz? Może co miasto, to obyczaj... :-? :roll:

małopolska

Mam zapewnienie warunków. Teraz załatwiamy sprawę w zudp.

Teraz odnosnie zakładu gazowego. Pół roku temu koszty podłaczenia gazu liczyło sie jako ok 3000 + chyba 50 zł/mb powyżej 25 metrów. Teraz jest podobnież opłata stala. Dzis jeszcze do nich podjadę to wypytam dokładnie.

petr_151 napisał:
Chyba zle cos ci w zakladzie powiedzieli, nawet jesli wybuduja ci gazociag to i tak nie bedzie w nim gazu do czasu az nie wybedzie wybudowy dom, gazociag zasila ci gazem po odbiorze kominiarskim , inwentaryzacji geodezyjnej itd. Bedziesz mial skrzynke z gazaowa podciagnieta do granicy dzialki ale nie bedzie w niej licznika do puki nie bedzie wykonanych czynnosci o ktorych wczesniej pisalem wczesniej nie podpisza z toba umowy na dostarczanie paliwa, najwyzej umowe na wybudowanie gazociagu do granicy dzialki

To byloby idealne rozwiązanie = mam dociągniętą instlalacje, a jednocześnie nie musze placic już teraz abonamentu

sl

W moim przypadku wygladalo to tak:

podpisalem umowe przylaczeniowa i w wplacilem kase 25 m gazownia wyliczyla jako 900 pare zlotych za pierwsze 5 m a reszte to 50 zl za kazdy nastepny metr byl to wrzesien 06 co dalo sume prawie 2000zl

gazownia po miesiacu przyjechala i pociagnela instalacje do skrzynki na garazu nie montujac gazomierza (instalacje gazowa wewnetrzna juz mialem)

w umowie bylo zapisame ze w przeciagu miesiaca mam podpisac umowe eksplatacyjna co wiazalo by sie z oplatami za przesyl gazu a ja jeszcze tam nie mieszkam i tak sie dogadalem z babeczka z gazowni ze jak bede potrzebowal to wtedy sie zjawie w gazowni na podpisanie stosownej umowy

i w tym roku w czerwcu podpisalem umowe eksplatacyjna gazownia po 3 dniach zamontowala gazomierz i gaz juz jest w domu wiazalo sie to jedynie z nowa opinia kominiarza -stara wazna pol roku, i nowa proba szczelnosci - tez wazna pol roku

dodam tylko ze "oficjalnie"jesli nie podpisze umowy eksplatacyjnej w ciagu miesiaca gazownia powinna naliczac odsetki 1% od kwoty z umowy przylaczeniowej za kazdy dzien zwloki

miras.z napisał:
W moim przypadku wygladalo to tak:

podpisalem umowe przylaczeniowa i w wplacilem kase 25 m gazownia wyliczyla jako 900 pare zlotych za pierwsze 5 m a reszte to 50 zl za kazdy nastepny metr byl to wrzesien 06 co dalo sume prawie 2000zl

gazownia po miesiacu przyjechala i pociagnela instalacje do skrzynki na garazu nie montujac gazomierza (instalacje gazowa wewnetrzna juz mialem)

w umowie bylo zapisame ze w przeciagu miesiaca mam podpisac umowe eksplatacyjna co wiazalo by sie z oplatami za przesyl gazu a ja jeszcze tam nie mieszkam i tak sie dogadalem z babeczka z gazowni ze jak bede potrzebowal to wtedy sie zjawie w gazowni na podpisanie stosownej umowy

i w tym roku w czerwcu podpisalem umowe eksplatacyjna gazownia po 3 dniach zamontowala gazomierz i gaz juz jest w domu wiazalo sie to jedynie z nowa opinia kominiarza -stara wazna pol roku, i nowa proba szczelnosci - tez wazna pol roku

dodam tylko ze "oficjalnie"jesli nie podpisze umowy eksplatacyjnej w ciagu miesiaca gazownia powinna naliczac odsetki 1% od kwoty z umowy przylaczeniowej za kazdy dzien zwloki

Czesc

To jest właśnie mój "ulubiony" scenariusz.

U nas opłata sie zmieniła i obecnie jest to wyższa kwota, ale stała.

Przeważnie nie są chętni aby ciągnąc 170 metrów, ale ze względu iż oprócz mojego budynku bedzie jeszcze jeden to wydali warunki, a wcześniej zapewnienie.

PS. Miałes jakies specjalne relacje z ZG?

sl

zadnych relacji z zakladem tak mi poprostu doradzila babeczka z ZG ze ponoc mase ludzi tak robi bo wiadomo ze jesli sie jeszcze sie nie mieszka to po co placic za przelyl ktorego nie ma ale tez nie kazdy urzednik spieszy z taka pomoca

Sam mialem niemale przejscia w zakladzie energetycznym ale to inna bajka

Pozdro

Tak czy inaczej walcz, aby teraz położyli co trzeba, a podłączą, gdy będziesz już mieszkał. Przecież nie mogą Ci narzucić terminu zasiedlenia domu. Niektórzy ludzie wykańczają domy kilka lat. (np. ja :oops: )A koszty instalacji na Twojej posesji chyba będziesz musiał sam ponieść. DOKŁADNIE wypytuj! Życzę życzliwych i "kumatych" ludzi na Twej drodze! Pochwal się, jak Ci poszło. Pzdr

mazepa napisał:
Tak czy inaczej walcz, aby teraz położyli co trzeba, a podłączą, gdy będziesz już mieszkał. Przecież nie mogą Ci narzucić terminu zasiedlenia domu. Niektórzy ludzie wykańczają domy kilka lat. (np. ja :oops: )A koszty instalacji na Twojej posesji chyba będziesz musiał sam ponieść. DOKŁADNIE wypytuj! Życzę życzliwych i "kumatych" ludzi na Twej drodze! Pochwal się, jak Ci poszło. Pzdr

Bylem dzis w ZG.

Małpa z okienka powiedziała NIE, ale na szczecie pojawił sie jakis światły kierownik, który powiedział, ze jak uzgodnie w ZUDP to oni mogę przeciągnąc rurę przez działki sąsiada (ok 40m) a resztę zrobią kiedy podpiszemy umowe i będziemy gotowi do zasiedlenia.

sl

Slawek 9 napisał:

Bylem dzis w ZG.

Małpa z okienka powiedziała NIE, ale na szczecie pojawił sie jakis światły kierownik, który powiedział, ze jak uzgodnie w ZUDP to oni mogę przeciągnąc rurę przez działki sąsiada (ok 40m) a resztę zrobią kiedy podpiszemy umowe i będziemy gotowi do zasiedlenia.

sl

Na Gazowej?

A projekt instalacji masz? Masz robić? Oni zrobią? Rozpiszą przetarg na zrobienie projektu? A położy instalację kierownik na fuchę, czy zaś przetarg rozpiszą?

Anyway - pchaj sprawę czym się da. Alleluja i do przodu. :)

Eltom napisał:
  Slawek 9 napisał:

Bylem dzis w ZG.

sl

Na Gazowej?

A projekt instalacji masz? Masz robić? Oni zrobią? Rozpiszą przetarg na zrobienie projektu? A położy instalację kierownik na fuchę, czy zaś przetarg rozpiszą?

Anyway - pchaj sprawę czym się da. Alleluja i do przodu. :)

Nie na Gazowej. w jednej z małych miejscowosci na północ od krakowa.

Projekt ja robie (tak sądze).

Powiedzieli ze sie dogadają z wykonawcą(nie wiem ja to sie ma do przetargow)...

slawek