Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz, instalacja - prosze o dorade

Recommended Posts

Nie na Gazowej. w jednej z małych miejscowosci na północ od krakowa.

Projekt ja robie (tak sądze).

Powiedzieli ze sie dogadają z wykonawcą(nie wiem ja to sie ma do przetargow)...

slawek

Czekaj, czekaj. Ja też mam budowę w jednej z tych małych miejscowości na północ od Krakowa, a konkretnie w Modlniczce i udawałem się najpierw na Balicką, ale od wiosny w ZG nastał nowy szeryf i zabrał ludkom z Balickiej prerogatywki.

Dictum "dogadają się z wykonawcą" wykazuje na znaczne oddalenie od realiów ulicy Gazowej...

Gdzie uderzasz?

Pzdr

Z tego co czytam wynika, że na Dolnym Śląsku mamy jakiś inny świat. Ja mam 70 m i gazownia wyliczyłą mi okrągłe 13 000 :o No i inwestycja jest ekonomicznie nieuzasadniona.

Najlepszy motyw to taki, że jak ja sam jako inwestor wybuduję ten odcinek gazociągu, to po podpisaniu umowy przejmuje go ode mnie gazownia nie dając za to ani grosza; i dołącza sobie kolejnych odbiorców w przyszłości za friko. Biedni oni tacy; nastepnym razem musi chyba Owsiak zrobić dla nich jakąś zrzutkę ...

Slawek 9 ! Ty robisz projekt! Tzn. sam zamawiasz u projektanta z uprawnieniami, chyba, że sam jesteś projektantem. Coś to u Ciebie strasznie zagmatwane. Ja skontaktowałam się z gazownikiem uprawnionym, wyłuszczyłam co i jak, on wziął ekipę i położyli rury. On też dał swojego projektanta i w ogóle nadzorował sprawę, aby papiery uzgodnić, złożyć w odpowiednim urzędzie itd. Miałam kilka lat przerwy, papiery mi się przeterminowały niektóre, ale nadal sprawę ciągnie mi ten sam człowiek. Może Ty również weź jakiegoś uprawnionego "przewodnika"? Oni mają swoje układy i wejścia, aby papiery nie leżały "ustawowe" 30 dni na półce... Nadal trzymam kciuki i pozdrawiam :) [/b]

slawek

Czekaj, czekaj. Ja też mam budowę w jednej z tych małych miejscowości na północ od Krakowa, a konkretnie w Modlniczce i udawałem się najpierw na Balicką, ale od wiosny w ZG nastał nowy szeryf i zabrał ludkom z Balickiej prerogatywki.

Dictum "dogadają się z wykonawcą" wykazuje na znaczne oddalenie od realiów ulicy Gazowej...

Gdzie uderzasz?

NIe jest to Modlinczka :)

Pzdr

Z tego co czytam wynika, że na Dolnym Śląsku mamy jakiś inny świat. Ja mam 70 m i gazownia wyliczyłą mi okrągłe 13 000 :o No i inwestycja jest ekonomicznie nieuzasadniona.

Najlepszy motyw to taki, że jak ja sam jako inwestor wybuduję ten odcinek gazociągu, to po podpisaniu umowy przejmuje go ode mnie gazownia nie dając za to ani grosza; i dołącza sobie kolejnych odbiorców w przyszłości za friko. Biedni oni tacy; nastepnym razem musi chyba Owsiak zrobić dla nich jakąś zrzutkę ...

Pierwsza odpowiedź była podobna jak u Ciebie. Powyżej 50m = nieuzasadniona. Na szczęscie pojawili sie sąsiedzi, korych podłaczenie powoduje iż inwestycja jest ekonomicznie uzasadniona

sl

Bylem dzis w ZG.

Małpa z okienka powiedziała NIE, ale na szczecie pojawił sie jakis światły kierownik, który powiedział, ze jak uzgodnie w ZUDP to oni mogę przeciągnąc rurę przez działki sąsiada (ok 40m) a resztę zrobią kiedy podpiszemy umowe i będziemy gotowi do zasiedlenia.

sl

Na Gazowej?

A projekt instalacji masz? Masz robić? Oni zrobią? Rozpiszą przetarg na zrobienie projektu? A położy instalację kierownik na fuchę, czy zaś przetarg rozpiszą?

Anyway - pchaj sprawę czym się da. Alleluja i do przodu. :)

slawek

sławek skontaktuj sie na priwat to mogę coś pomóc :wink: