Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uginajaca sie wylewka

Recommended Posts

Po około 3 tygodniach od wylania wylewki (wylewka z miksokreta) okazało się, że w niektórych miejscach, w okolicy dylatacji miedzy pomieszczeniami poziom płyt wylewki różni się o około 3 mm (wyraźnie jedna z płyt podniosła się względem drugiej). Zauważyłem też, że w tych miejscach wylewka delikatnie ugina się.

Czy to jest normalne ? (jak twierdzi mój wykonawca)

Czy cos trzeba z tym robić ?

Jakie są wasze doświadczenia ?

Pozdrawiam,

Olik

Może trochę więcej szczegółów : jaka grubość wylewki, jaka grubość izolacji.

IMHO przyczyną może być podkład ze styropianu, który ma właściwości sprężyste i przy nierównym podłożu w niektórych miejscach mógł się bardziej poddać.

Trzy milimetry do na posadzce dosyć sporo ...

Jeszcze trzy sprawy:

1. Czy beton był zazbrojony ?

2. Czy pod betonem jest podłogówka

3. Co będzie na betonie (kafle, panele, drewno)

Ogólnie to bardzo niepokojący objaw. Ale jeśli pod spodem nie ma podłogówki, a na wierzchu będzie jakaś elastyczna okładzina (panele) to przy odpowiednim ułożeniu powinno być wszystko OK.

Gość JerryCool
U mnie było podobnie, ale po jakichś 4-5 miesiącach wszystko "siadło" i płyty (konkretnie w 3-ech miejscach) wyrównały się. Dodam, że mam u siebie zamontowane ogrzewanie podłogowe, wylewka wykonana Miksokretem ma grubość 9cm, licząc od dołu rur, które położone są na styropianie do ogrzewania podłogowego firmy ROTH, gęstość chyba FS 20

Styropian FS-20 jest bardzo wytrzymały - pod warunkiem, że nacisk przenoszony jest równomiernie, a to z kolei zależy od prawidłowego wykonania, zdylatowania i zazbrojenia wylewki.

Jeśli wylewka jest OK, to nie będzie kłopotów (6-9cm zazbrojona wylewka to w zasadzie monolit - nawet jakby myszy wyżarły część styropianu nie powinna pękac :)

Proszę, podajcie jaki rodzaj styropiany pod wylewkę: FS 15, czy musi być FS 20 jak podaje mój inspektor ?

Słuchaj inspektora swego, a będziesz długo żył i będzie Ci się dobrze działo...

Może coś pokręciłem ? :wink:

W tym wypadku inspektor ma zdecydowanie rację - FS 20.

W szczegółach wygląda to tak:

1. Folia

2. Styropian FS 20 Organika dwie warstwy 5 cm + 3 cm

3. Styropian systemowy Purmo 2,5 cm

4. Ogrzewanie podłogowe

Wylewka 6-7 cm i siatka Rabitza (nie wiem czy tak to się pisze)

Na to pójdą płytki

lub

1. Folia

2. Styropian FS20 Organika dwie warsty 5 cm + 5cm

Wylewka 5-6 cm

Na to pójdzie parkiet

Czy coś trzeba robić z ruszającymi się płytami ?

Pozdrawiam,

Olik

Po około 3 tygodniach od wylania wylewki (wylewka z miksokreta) okazało się, że w niektórych miejscach, w okolicy dylatacji miedzy pomieszczeniami poziom płyt wylewki różni się o około 3 mm (wyraźnie jedna z płyt podniosła się względem drugiej). Zauważyłem też, że w tych miejscach wylewka delikatnie ugina się.

Czy to jest normalne ? (jak twierdzi mój wykonawca)

Czy cos trzeba z tym robić ?

Jakie są wasze doświadczenia ?

sytuacja jest jak najbardziej naturalna beton wysychając tez ma tendencje do wyginania sie do góry nalezy lekko przeszlifowac na dylatacjach i położyc co sie chce klon

Mam ten sam problem . Ciekawe dlaczego to pojawia się po 3 tygodniach ? Rogi pomieszczeń i dylatacje . Napewno nie jest winien styropian , bo podniosła się betonow płyta ( widać przy ściankach ) . Ugina się i skrzypi jak cholera . U mnie jest 7 cm styropianu i 7 cm płyta . Mocno zbrojona - drut 8 mm , oczko 30 cm . Co z tym robić ? Nie mam czasu czekać paru miesięcy !!

Wszystkiemu winne przeciągi - tak usłyszałem od moich "fachowców" . Kłopot w tym , że oni umią obsługiwać maszynę i ułożyć wylewkę , ale poza tym nie mają zielonego pojęcia co dalej . Na pytanie jak pielęgnować świeże wylewki dostałem odpowiedź że wogóle i broń boże nie polewać wodą . Tylko unikać przeciągów . Zastosowałem się . W efekcie jak wyżej . To co wymyśliłem jako antidotum : iniekcje z żywicy pod podniesioną część płyty lub nacięcie podniesionych rogów , kontrolowane pęknięcie i uzupełnienie ubytków żywicą . Co na to inni ? Może ktoś to już robił ? Jakieś wskazówki ? Jaka żywica do betonu z ogrzewaniem podłogowym , żeby nie było jej czuć ?

W moim domku wylewki pękły w miejscach gdzie zatapiane były prowadnice do ściągania betonu. w paru miejscach wylewki uginały się. Pytanie: naprawiać czy skuwac całość? Perspektywa skuwania była dla mnie porażająca. Ostatecznie zdecydowałem sie na naprawę. W kuchni, gdzie ma być na podłodze terakota, pęknięcie zostało wycięte na szerokość 10cm i ponownie zalane mocnym betonem, dokładnie ubite. Po związaniu betonu cała powierzchnia pomieszczenia została pokryta warstwa elastycznego kleju do glazury(CM 17). Dodatkowo zatopiono w nim siatkę , taką do tynków. Chodzimy po tym od dwóch tygodni i obserwujemy. Na razie jest dobrze. Chyba przykleimy na to płytki.

• 1 month później...

A ja mam taki problem:

mam już wylaną posadzkę w garażu, ale dałem za dużo styropianu (8cm), na to miała być siatka zbr. + 5 cm betonu. Ale betonu wyszło za mało (miejscami 3-4cm) a siatke położyli chyba bespośrednio na styropianie.

Efekt jest taki, że posadzka fest się ugina, zwłaszcza przy wjeździe.

Co robić? Zrywać? Dolewać? Wylać jakąś mocną masę (co to jest ten M17?)

Garaż ma 26m2 tj. ok. 5,5x5,5m

Czy w związku z tym, o czym mowa w wątku, planowane przeze mnie 2 x 6 cm styropianu pod kolejne 6 cm wylewki - to nie za dużo styropianu?

Greego

ponieważ Jestes na etapie planowanie, możesz dobrze wykonać swoje wylewki ...

styropian kładź na "podlewce" z rzadkiego betonu i kolejną warstwe też

plastyfikator - konieczny

zrób to na zasadzie tortu - przekładańca

( Krzyśkowi - dobrzykowice - to dla przypomnienia - choć Twoj - Krzysztof - wykonawca, ma również racje ...

to co Ci przekazał - ma znaczenie )

Greego, a teraz uruchom wyobraźnie i puść wodze fantazji - powodzenia !... :)

pozdro

brzoza