Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to ma być stan surowy zamknięty, dach ok. 200 m pokryty blachą z dwoma małymin wykuszami i dwoma veluxami

nam wyjdzie ok. 300k ale same okna kosztują 53k dachówka też raczej z tych pokręconych Żona wybierała

wszystko przez te zony, prawda ?? ;-))))))))))))))))))))))

gdela, 500k to 500 tys.

Jestem w szoku!!!!

300tyś stan surowy zamknięty???

A gdzie reszta??

Lada chwila będę brać kredyt na240tyś, po namysłach stwierdziliśmy z mężem że to mało i bierzemy 300, z czego 90 tyś to koszt działki.

Zaczynam się zastanawiać czy aby nie porwaliśmy się z motyką na słońce............

Dzięki za informacje jacekp71

53 tys za okna w domku (chyba,że to wielka rezydencja) - to rzeczywiście ładny wynik! Ale stolarka potrafi skasować!

Różnice w dachu o tej samie powierzchni mogą oczywiscie przekroczyć 100% , a nawet 200% - bo dachówkę ceramiczną masz za ok. 40 zl, a i powyżej 100 również. Nie mówiąc o ksztalcie dachu wpływającym na robociznę i ilość elementow wykończeniowych.

ŚCIANY Z CZEGO BY NIE BYŁY, TO PIKUŚ. A wielu podnieca się jak tu zaoszczędzić na materiale na ściany.

Na poważnie - 200 tys przy domku średniej wielkosci na stan surowy zamknięty nawet pzry obecnych cecnach całkowicie wystarcza.

• 1 month później...

U mnie właśnie kończy się robić więźba, materiały na pokrycie dachu już mam (143 m kw, dwuspadowy z małą lukarną kryty braasem plus 4 spore veluxy i wyłaz w sierpniu 20 tys). Brakuje mi jeszcze tylko okien, ale pierwsze wyceny już mam. Stan surowy zamknięty szacuję na 150 tys. Aha domek 128 użytk. z poddaszem użytk.

Tyle tylko, że te 150 tys to wierzchołek góry lodowej bo w stanie surowym nawet zamkniętym mieszkać raczej ciężko :wink: A tak serio to ostatnio liczyłam, że wydam jeszcze około 100k żeby dało zamieszkać i to bez jakiś specjalnych wodotrysków.