Bezdomna 09.08.2007 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Wysokość nadproża 210 cm. Czy to nie za mało? Wylewek jeszcze nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 09.08.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 za mało, o ok.15cm, przy 10 cm styro i 5cm wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 09.08.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 u nas 235cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 09.08.2007 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 np. obciąc skrzydła drzwiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 09.08.2007 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Powiem szczerze, ze nie wiem o co chodzi. Na razie wiem, że styropianu ma być 5 cm, no i jadę na budowę zmierzyć drzwi w naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 09.08.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Otwór na drzwi powinien mieć nie mniej niż 210 cm (np dla drzwi KMT ale niektóre wymagają więcej np 215cm /chyba Gerda/) od gotowej posadzki !! Jeśli nie masz wylewek to policz o ile podniesie Ci się gotowa posadzka od stanu obecnego i o tyle powiększ w pionie otwór (pewnie nowe nadproże trzeba będzie zrobić) Szer 100 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Powiem szczerze, ze nie wiem o co chodzi. ... szczerze mówiąc, chodzi o to ze mozesz miec tak ...http://i.wp.pl/a/f/jpeg/18193/stadnik4.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady1978 09.08.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Bezdomna jeśli liczyłaś otwór z projektu od punktu zero, to jest wszystko ok 210 to standardowa wysokość i wszystkie typy drzwi będa do niej pasowały. Natomiast jeżeli masz otwór 210 i do tego dojdzie Ci wylewka to naprawde masz problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 09.08.2007 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Rzeczywiście, 210 od posadzki, w rzeczywistości 220. Byłam i zmierzyłam. Teraz będę spać spokojniej, a raczej mój maż, bo jak dla mnie to nawet 170 wystarczy . A swoja drogą 5 cm to chyba trochę mało...Tak to jest jak laik dom buduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 09.08.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Powiem szczerze, ze nie wiem o co chodzi. ... szczerze mówiąc, chodzi o to ze mozesz miec tak ...http://i.wp.pl/a/f/jpeg/18193/stadnik4.jpeg na jakiej budowie docinali tego pana, pana ze do drzwi nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 na jakiej budowie docinali tego pana, pana ze do drzwi nie pasuje najwyzszy człowiek świata - weterynarz z Ukrainy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 09.08.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 na jakiej budowie docinali tego pana, pana ze do drzwi nie pasuje najwyzszy człowiek świata - weterynarz z Ukrainy pewnie specjalnosc tego pana to leczenie zyraf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 11.08.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Ja nie mam takiego szczęscia jak bezdomna. Mam otwór tylko 213 cm, i to bez posadzki. Murarz upiera sie że to standard. Bo tak było w projekcie. Ale chyba jak ma doświadczenie w budowaniu to powinien widzie że pójdą wylewki. Nie ma zmiłuj będę napierała żeby kuł nadproże dopóki nie ma stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.08.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Ale tacy cwaniacy mnie wkurzają ..... mój były majster też ciągle mówił , że standardowo........... co chwilę, że wie jakie otwory, bo ....." nie pani mi mówiła"... tylko, " bo standardowo".....w końcu tak mnie wpienił, że z uśmiechem lali na twarzy powiedziałam mu, że NIE bo " ja nie jestem standardowa" i tym razem on sie wkurzył...... potem spierniczył mi parę innych rzeczy i go wyrzuciliśmy..... widocznie był " za mało standardowy". Bądź twarda i niech robi takie otwory w murze jakie ty chcesz, a nie jakie jemu się wydają..... ja wybrałam sobie drzwi zewnętrzne i wewnętrzne przed robieniem otworów i dałam mu prospekty na dowód, że nie wszędzie JEGO standardy będą pasowały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 13.08.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Dzięki za odpowiedź. Ale strasznie jestem wkórzona na murarza. Powiedział, że on wziął pod uwagę wylewkę, ale ocieplenie parteru to ja mogę dać od spodu, czyl sufit w piwnicy. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam. I nie wydaje mi sie że to będzie dobrze. Kazałam mu teraz wszystkie otowory drzwiowe robić na 222cm. 210 wysolkość drzwi z ościrznicami, 2 piankai 10 przyjecłam na wylewkę, a drzwi zewnętrzne niech kuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady1978 13.08.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Elais masz w zupełności racje, niech facet kuje, Drzwi muszą miec min. 206 cm wysokości razem z futryną , otwór nie mniej niz 210 cm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 22.06.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Czy do otworu trzeba doliczyć wysokość podwaliny/klinarytu? U mnie majster na parterze od stropu (czyli w innych przypadkach od chudziaka) do nadproża zostawił 243 cm. Czyli odjąć posadzkę i styropian (razem liczę 17cm) to mam 226 cm otworu. Czyli coś dużo mi się wydaje. Chyba że uwzględnia podwalinę na posadzce? A czy podwalina (klinaryt) nie powinna być schowana/zlicowana z posadzką żeby nie było mostka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts