bimbelt 09.08.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Mam aktualnie problem ze zgraniem ekip i wychodzi mi, ze ocieplenie zewnetrzne powstanie przed tynkami wewnetrznymi. Czy to aby nie spowoduje zatrzymania wilgoci wewnatrz? Ocieplenie styropianem 14-15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 09.08.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Z pewnością woda która dostanie się do pustaków będzie miała utrudnioną drogę parowania i co za tym idzie odparowanie będzie rozciągnięte w czasie. Dlatego proponuję dużo wietrzyć i zamówić ladnasłoneczną pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 09.08.2007 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Bede montowal wentylacje mechaniczna, wiec z odprowadzaniem nadmiaru wilgoci nie bede mial problemow. Tylko czy tej wilgoci nie bedzie aby zbyt wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 09.08.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Wentylacja mech to jedna sprawa a ciepłe słaoneczne dni to inna sprwawa. Jeśli będziesz miał dni pochmurne o dużej wilgotności względnej to woda będzie dłużej odparowywać. Czysta fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 09.08.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Tynki chce robic na przelomie sierpnia i wrzesnia. Pozostaje miec nadzieje, ze wrzesien bedzie suchy i cieply. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.08.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 ocieplaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 09.08.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 ja tak zrobiłam i jak widać pogodę mamy ładną i wszystko schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 09.08.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Ocieplać.Ja wstawiłem okna i ocieplałem przed tynkami. Jeżeli coś miało odparowywać ze stanu surowego (dom wietrzył się na ubiegłorocznych upałach 4 miesiące) to wyleciało poprzez nieocieplone poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 10.08.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Też robię elewację przed tynkami - tak zalecał majster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.08.2007 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Też robię elewację przed tynkami - tak zalecał majster. Zalecal? A czym to argumentowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 10.08.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 a jak długo schną tynki cementowo - wapienne? my mamy zrobione już od 14 lipca. Przez dwa tygodnie suszyły się bez okien - a teraz są już okna i drzwi i czuć wilgoć jak się wchodzi.Wietrzymy dom prawie coddziennie i okna są włączone na mikrowentylacje. Długo jeszcze będą schły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 10.08.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Też robię elewację przed tynkami - tak zalecał majster. Zalecal? A czym to argumentowal? Dom jest zamknięty a nie wiadomo czy wykonamy tynki wewnętrzne przed zimą. Jeśli dom byłby otwarty na zimę to nie ma problemu. Jeśli jest już zamknięty to powinno się wykonać przede wszystkim zewnątrzne ocieplenie i wtedy tynki wewnętrzne mogą być lub nie muszą. Niedopuszczalna jest systuacja odwrotna, dom zamknięty - tynki wewnętrzne są a nie ma ocieplenia zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.08.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Też robię elewację przed tynkami - tak zalecał majster. Zalecal? A czym to argumentowal? Dom jest zamknięty a nie wiadomo czy wykonamy tynki wewnętrzne przed zimą. Jeśli dom byłby otwarty na zimę to nie ma problemu. Jeśli jest już zamknięty to powinno się wykonać przede wszystkim zewnątrzne ocieplenie i wtedy tynki wewnętrzne mogą być lub nie muszą. Niedopuszczalna jest systuacja odwrotna, dom zamknięty - tynki wewnętrzne są a nie ma ocieplenia zewnętrznego. dlaczego niedopuszczalna i przy jakiej ścianie niedopuszczalna my tak mielismy i ..........dom stoi i ma się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 10.08.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Też robię elewację przed tynkami - tak zalecał majster. Zalecal? A czym to argumentowal? Dom jest zamknięty a nie wiadomo czy wykonamy tynki wewnętrzne przed zimą. Jeśli dom byłby otwarty na zimę to nie ma problemu. Jeśli jest już zamknięty to powinno się wykonać przede wszystkim zewnątrzne ocieplenie i wtedy tynki wewnętrzne mogą być lub nie muszą. Niedopuszczalna jest systuacja odwrotna, dom zamknięty - tynki wewnętrzne są a nie ma ocieplenia zewnętrznego. dlaczego niedopuszczalna i przy jakiej ścianie niedopuszczalna my tak mielismy i ..........dom stoi i ma się dobrze Przez zimę? Przy zamkniętym domu w zimie, powstaną różnice temperatur wewnątrz i na zewnątrz. Ponieważ ściana i tynk wykonane są z różnych materiałów to szybkość przemarzania jest różna - więc powstaną (mogą powstać) mostki termiczne objawiające się np: sinieniem tynku w niektórych miejscach. Tynki mamy mieć cementowo-wapienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.08.2007 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Ja mam w planach zakonczenie budowy do konca roku. Jedyne czego sie obawiam, to ze dom bedzie schnac bardzo dlugo. Boje sie, ze w zimie bede grzal i wietrzyl na przemian, przez co koszta ogrzewania moga mnie powalic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.08.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 tak czy siak będziesz musiał to robić, nie unikniesz jednego sezonu grzewczego bardziej kosztownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.08.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 tak czy siak będziesz musiał to robić, nie unikniesz jednego sezonu grzewczego bardziej kosztownego No tu masz racje. Zatem nie czekam i biore sie za docieplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts