Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AK + KK (mieczotronix)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak sprawują się Tobie stopnie na schodach. Czy przez to, że są w ciemnym kolorze to nie widać bardziej wszystkich zarysowań. Moje pytanie wynika z tego, iż sami u siebie w domu zamontowaliśmy schody bukowe bejcowane na machoń i widać każdą rysę :( . Zastanawiamy się czy lakier położony na wierzchu nie był zbyt miękki.

Mieczu wiem ze juz sie wybudowales i pewnie dlatego coraz mniej cie widac na forum...szkoda, zrobilo sie jakby smutniej :cry: i brakuje "ciepłych" wątków o tym jak budowa wpedza w alkoholizm, baj, baj, jestem wsiórem bo nie mam reku itp...

A było tak wesoło, inaczej, ciekawiej...

zgadzam się, mieczu wróć! nuuudno bez ciebie!

jestem

Ze zdziwieniem stwierdzam, że po zakończeniu budowy coraz mniej mam czasu żeby pisać na forum. A dlaczego? A dla tego: gdy trwała budowa, to na te półtora roku całe moje życie niejako się jej podporządkowało. Dzień zaczynałem od myślenia o budowie i kończyłem o na tym samym. Cały dzień moje myśli krążyły wokół domu i cały czas pobudzały nowe myśli też o domu, które musiałem podsycić albo stłumić, pogłębić lub ukrucić i do czego oprócz własnych wniosków potrzebowałem doświadczeń innych i dlatego często zaglądałem na forum. Tak jak powiedziałem, w zasadzie cały czas myślałem o domu, o tym jak to będzie gdy się do niego przeprowadzę, co trzeba jeszcze zrobić, itp. Teraz, gdy się już przeprowadziłem o tym już nie myślę. Budowa prawie skończona i chyba umysł potrzebuje jakiejś odskoczni, bo choć to i owo zostało jeszcze do zrobienia, to moje myśli nie krążą non=stop wokół budowlanki. Teraz zajmuję się wskrzeszaniem życia towarzystkiego, odkurzaniem zapomnianych hobby i zgłębianiem nowych. O moim życiu towarzyskim nie pogadam sobie na forum. A do hobby (komputery i ostatnio tv sat) są inne fora. Tam sobie trochę czytam, piszę i rysuję. Może na wiosnę powrócę do działalności budowlanej, to trochę znowu popiszę. Może napiszę teraz kolejny odcinek moich opowieści o mieszkaniu w domu, nawet kawałek już mam, (ale słabo na razie to widzę, bo sobie dziś rozpłatałem napół nożem palec aż flaki wyszły i teraz piszę jak kuternoga bez używania jednego palca).

W domu mamy już z dawna oczekiwane cokoły. Zrobiła mi je firma z Warszawy, która kładła mi pariety. Firma ogólnie to jest ta: http://www.sg.com.pl/index.php. Nie wiem jak inne ich filie, ale ta Warszawska, z Bartyckiej jest naprawdę super. Kolesie są punktualni, staranni, terminowi, mają dobre maszyny, dobry materiał i nie są drodzy, a pozaty baaardzo elastyczni. Polecam wszystkim - jak ktoś skorzysta, to proszę powiedzieć że polecił taki kolo z Bobrowca (czyli ja), to im się miło zrobi, bo się odgrażałem na koniec, że będę ich polecał.

Mamy też automat do bramy wjazdowej na posesję (ale luksus! - mówię wam! jak w amerykańskim filime) i bramy garażowe (wiśniowski) wreszcie. Montowała to firma Bramator z okolic Auchana (Piaseczno) - też polecam. Są solidni, porządni, dobry kontakt mentalny no i można się targować.

Od paru dni mamy też instalację tv-sat. Jakiś obłęd! Maym tysiąc-coś kanałów telewizyjnych + radiowych. Kupiłem fajny tuner satelitarny, który "może wszystko". Odtwarza nawet mp3 z centralnego serwera domowego oraz kanały z radia internetowego (dużo fajniejsza muzyka niż w zwykłym radiu). Pozatym nagrywa filmy np. na dysk sieciowy, albo wyświetla mi je na ekranie monitora. To właśnie ostatnio moje hobby, które wciągnęło mnie i pochłaniało nieco. Serwery, tunery, ethernety, linuxy i skrypty. Bardzo fajnie. No i pozatym Stasio mnie też wciąga. Zaczał chodzić po nowym domu. Generalnie, zadomowiłem się, przestałem budować i zacząłem mieszkać i delektować tym, co zbudowane.

może już pisałeś w jakimś wątku jak rozwiązałeś ten problem, zwłaszcza czy masz możliwość oglądania różnych kanałów równolegle w dwóch(trzech ) TV? bardzo jestem ciekawy jak jest u Ciebie?

Jeśli chodzi ci o tv sat, to nie ma cudów. Jeśli chcesz oglądać różne kanały SAT na 3 telewizorach, to potrzebujesz 3 tunerów. Inaczej się nie da.

Tuner satelitarny, który kupiłem to dreambox. Ale to sprzęt raczej dla geeków i freaków. Raczej nie plug and play. Trzeba się znać trochę na sieciach i linuksie żeby to wszytko ruszyło. Jak ktoś się tym jara, to napewno sobie znajdzie opis. Proszę szukać o: tunerze "dreambox DM-7000S" i do tego polecam mikro serwerek pełniący rolę centralnego domowego zbiornika wszelkich danych "Linksys NSLU2". Mam jeszcze dodatkowy serwer na linuxie (bez monitora, klawiatury, myszy - tylko telnet po ethernecie) na którym chodzi "mldonkey". NSLU2 można sobie rozpieczętować z firmowego firmwareu i instalować napisane przez fanów(szukajta: "UNSLUNG"). To alternatywne oprogramowanie umożliwia zainstalowanie m.in. demona NFS i wykorzystanie NSLU 2 jako serwera www. (Ostatnio badałem jak się korzysta z dyndns - działa, fajnie, mam serwer www na biurku pomimo dynamicznego IP). NFS wykorzystuję do podłączania udziałów do dreamboxa, wtedy mogę nagrywać programy TV na centralnym dysku (zbiorniku domowym) bez włączonego dużego komputera, a potem np edytować i odtwarzać je sobie na dużym kompie. Centralny zbiornik (NSLU2) trzyma też mp3-ki, które dostępne są w dreamboxie przez NFS, a w PC-cie przez Sambę. Oprócz tego moja sieć zawiera jeszcze switcha i modemo-routero-switch z wi-fi i firewallem (który jak się szczęśliwie okazało obsługuje też dyndns).

Tym co się nie wystraszyli służę dogłębniejszą poradą i własnymi doświadczeniami, co by drzwi drugi raz nie wyważali.

Mieczu, skoro masz sieć rozwiązaną na wi-fi, to czy w ogóle robiłeś jakieś okablowanie komputerowe?

robiłem, mam kable kat. 5 we wszystkich pokojach i patch panel w centralnym punkcie. Wpinam sobie w switcha w miarę potrzeb. W tej chwili nie mam żadnego urzadzenia wi-fi. Zamierzam je wykorzystać w przyszłości do połączenia z laptopem (którego na razie nie mam i nie wiem czy w ogóle kupię). Kupiłem po prostu modemo-router-switch z wi-fi trochę "na zaś". Wi-fi mimo wszystko troche kosztuje. Każde urządzenie z wi-fi jest trochę droższe od swojego odpowiednika bez. Pozatym z tego, co czytałem w sieci, to urządzenia wi-fi mają swoje humory czasem odwidzi im się i przestają widzieć sieć, itp. Ethernet jest jednak pewniejszy. No i tańszy. W tej chwili mam do modemo-routera podpięty switch (bo switch w modemo-routerze potrafi zwalić połączenie ADSL jak się za duże pliki przewala i urządzenie się przegrzeje). A do switcha dysk sieciowy, dwa komputery i tuner tv-sat. Być może dołożę do tego jakąś konsolę do gier (też ethernet, a nie wi-fi) i może jeszcze serwer kamer do cctv, żeby mieć podgląd domu, np. na komputerze u rodziców. Ale to jak trochę te urządzenia stanieją i jak już nie będę miał na co pieniędzy wydawać.

Gdy rozmawiałem z wykonawcą instalacji też się zastanawiałem czy kładzenie kabli sieciowych ma sens w dobie sieci radiowych, ale stwierdziłem, że koszt tych kabli mnie nie zabije. Teraz jestem bardzo zadowolony. To samo zrobiłem z okablowaniem telefonicznym. Też mam kabel do każdego pokoju i patch panel w centrum sterowania. Mam dwie linie ISN, czyli 4 numery i wpinam sobie po prostu z zakończeń NT ISDN kabelek w patch panel i doprowadzam sygnał do tego pokoju gdzie chcę. Też niby miałoby to nie mieć sensu w dobie telefonów bezprzewodowych, a jednak tak nie jest. Owszem mam 2 telefony bezprzewodowe, ale jeden jest tylko w "centrum sterowania", a stację bazową 2-giego ustawiłem już w pokoju, żeby nie trzeba było nosić słuchawki do ładowania do "centrum sterowania". Przez patch panel telefoniczny mam też wprowadzone 2 linie (tel+fax) do mojego gabinetu na parterze. Jak zmienię miejsce pracy, bo np. w pokoju na parterze będę chciał umieścić niewchodzącą po schodach babcie albo dziadka, to po prostu przenoszę biurko i złom na piętro, a w "centrum sterowania" przepinam tylko kabelki tel+fax+komp w patch panelach. Niby bezprzewodowy telefon tego by nie wymagał, ale póki co nie ma bezprzewodowych faksów. Kable telefoniczne mam zrobione przewodem 3-parowym (chyba, bo już nie pamiętam, ale chyba nie 4-ro). Dzieki czemu mogłem puścić 2 linie do gabinetu przez 1-no gniazdko.

Aha. Tak samo jak sieć i telefon mam też zrobioną instalację antenową. Gniazdka są we wszystkich pokojach i kable od nich schodzą się w układzie gwiazdy w centrum sterowania. Tam mogę je wpinać do multiswitcha (4 wyjścia z sygnałem tv-sat) i do wzmacniacza szerokopasmowego (3 wyjścia z sygnałem rtv naziemnej) w zależności od tego gdzie akurat postawię telewizor. Gniazdek mam 11, a z tego do 7-miu mogę jednocześnie doprowadzić sygnał.

W instalacji antenowej mam jeszcze modulator. Pierwotnie miałem do niego wpuścić sygnał z kamerki z wideo-bramofonu, żeby można było zobaczyć na telewizorze kto dzwoni (zaprogramowałem sobie go pod programem "0"). Niestety wczoraj, gdy zabrałem się za montaż wideodomofonu okazało się, że kable do bramy są przecięte. Przezorny elektryk ułożył mi 2 kable Jeden 5+tv a drugi 6-parowy. Okazało się że wszystkie 13 żył jest głuche jak pień. Nie wiem który to baran przerwał ten kabel i gdzie i nie mam jak sprawdzić. Załamałem się, bo wydałem 1000 zł na wideodomofon. Teraz nie wiem czy go wykorzystam. Dopiero na wiosnę, jak ziemia rozmarźnie będę mógł próbować go odkopać. Ponieważ przerwane są 2 grube kable nie sądzę, żebym to ja je przerwał przewiercając się przez nie. Oba kable obok siebie mają ze 2 cm. Nie mam takiego grubego wiertła w domu. Prędzej przeciął je ktoś łopatą podczas jakichś wykopków. Kabel leży głęboko. Zakopany był w pierwotnej ziemi (czyli tej na którą nawiozłem kilkanaście wywrotek glino-ziemu) więc od obecnej powierzchni gleby do kabla jest jakieś 80 cm, z czego 60 cm przez glinę tłustą jak guma rozpuszczalna, przez którą wszyscy kopacze dostawali bąbli na rękach. Pozatym nie mam pojęcia w którym miejscu z domu ten kabel wychodzi. Jedyne co mogę zrobić, to spróbować go odkopać przy furtce, bo tam się wynurza z głębin i sprawdzić czy tam jeszcze coś kontaktuje. Jak się okaże, że i tam sygnału nie ma, to mam dwa wyjścia. Albo spróbować skombinować jakąś łączność radiową. (Właśnie zakupiłem na allegro kamerkę z nadajnikiem i odbiornikiem za 155 zł) , ale do przesłania jest: głos + wideo + wywołanie z furtki i głos + otwieranie furtki z domu. Czyli potrzebuję jeszcze toru audio w 2-gą stronę (myślę że zakupię najtańszy baby-fon i go wybebeszę - za 40 zeta bym miał sprawę rozwiązaną). Pozostaje jeszcze zakupienie 2 pilotów radiowych z 2 odbiornikami do sterowania wywołaniem i otwieraniem furtki.. To wszystko musiałbym opakować w jakieś wodoszczelne obudowy i zespół przy furtce zasilić 220 voltami podciągniętymi z napędu od bramy, albo z lamp ogrodowych. Inna ewentualność, to spuszczenie w jakiś sposób kabla ze strychu, po elewacji na ziemię (nie wiem gdzie? może za rynną) i wpuszczenie go w ziemię i przeciągnięcie do furtki. Ale musiałbym w tym celu rozebrać opaskę z kostki wokół domu, żeby wprowadzić pod nią kabel

Generalnie roboty po pachy. Cała nadzieja w tym, że kabel przecięli spece którzy murowali mi furtkę i że cięcie nastąpiło w okolicach ich aktywności, bo tam kabel wynurzał się nad ziemię. Czyli miałbym do przekopania jakieś 2 m bieżące rowu. No ale to na wiosnę.

Przeczytałem. Przeczytałem to o tunerze i instalacji gwiaździsto - wieloparowej :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Ja przepraszam - ja jednak humanista jestem :oops:

Spróbuję raz jeszcze jutro - może wtedy więcej zrozumiem z konstrukcji, bo założone cele ww. inwestycji bardzo mi się podobają. Mieczu - raz jeszcze chylę czoła!

Pozdrawiam, Maciek

Mieczotrinix - kilka pytan na wolna chwile :) :

* czy Dreambox moze dekodowac C+ i Polsatu poprzez legalne karty (podobno istnieje soft umozliwiajacy programowe dekodowanie),

* czy istnieje mozliwosc dostania sie do Dreamboxa bezposrednio z PC poprzez Sambe,

* czy do Linksysa mozna podlaczyc tylko dyski USB,

* jak masz rozwiazana kwestie odbioru sygnalu z kilku satelitow,

* czy zastanawiales sie jak wpuscic linie telefoniczna aby mozna bylo dzwonic (oczywiscie nie w tym samym czasie) z kazdego aparatu w kazdym pokoju (czy jest tu potrzebny jakis specjalny patch panel telefoniczny) ,

* gdzie kupiles patch panele, jakiej firmy i po ile portow mozna je zestawiac, czy masz do nich jakas szafke (i ile kosztuja - zastanawiam sie czy je zastosowac czy tez pozostac tylko z golymi kablami).

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

O wreszcie jakieś fajne pytania:

* czy Dreambox moze dekodowac C+ i Polsatu poprzez legalne karty (podobno istnieje soft umozliwiajacy programowe dekodowanie),

- podobno może, na razie tego nie ćwiczyłem, ale mniej więcej wiem chyba jak to zrobić

* czy istnieje mozliwosc dostania sie do Dreamboxa bezposrednio z PC poprzez Sambe,

- standardowo dreambox udostępnia swoje zbiory przez nfs (można zainstalować klienta pod windowsy), ale można też odpalić na dreamboksie serwer samby (nie jest on uruchomiony standardowo, ale niektóre alternatywne firmwary mają już wbudowane co trzeba)

* czy do Linksysa mozna podlaczyc tylko dyski USB,

tak - usb2.0 - kupuje się zwykły dysk i obudowę USB2.0 za 100 zł

- jeszcze flash-dyski

- a po odblokowaniu konta root na NSLU można domapowywać inne dyski przez nfs/sambę whatever

* jak masz rozwiazana kwestie odbioru sygnalu z kilku satelitow,

- tzw. "zez" czyli 2 konwertery na jednej antenie. Potem sygnał (2 x 4 kable bo mam konwertery quatro) wpuszczam do multiswitcha - dreambox obsługuje chyba do 8-miu satelitów, na pewno 4 bez problemu

* czy zastanawiales sie jak wpuscic linie telefoniczna aby mozna bylo dzwonic (oczywiscie nie w tym samym czasie) z kazdego aparatu w kazdym pokoju (czy jest tu potrzebny jakis specjalny patch panel telefoniczny),

- tego pacz-panel nie załatwi, tylko ilość linii zakupionych od operatora - masz jedną linię i jeden numer, to możesz dzwonić na raz z jednego aparatu (dopisek: ojej sorry nie doczytałem twojego pytania)

Polecałbym linię ISDN. Ja mam coś takiego. Na jednej linii są w abonamencie 2 numery telefoniczne (może być do 14-tu). Kupiłem centralkę ISDN Siemens Gigaset. Do niej można zameldować do 6-ciu słuchawek + dwa telefony podłączone przez kabelek analogowy do centralki (razem 8). Każdemu można przypisać na jaki numer ma reagować. Każdy ma swój numer wewnętrzny za pomocą którego może łączyć się z innymi numerami wewnętrznymi (za darmo). Ja mam teraz 1-ną słuchawkę gigaset i stary telefon bezprzewodowy panasonic. Oba podpięte pod ten sam numer (jeden z 2-óch dawanych w abonamencie ISDN). Odkryłem ostatnio, jak rozmawiałem przez telefon, że gdy w tym czasie ktoś jeszcze do mnie zadzwonił, to w słuchawce w której prowadziłem rozmowę słyszałem sygnał call waiting (informujący o 2-gim połączeniu), a drugi telefon na górze zaczął dzwonić. Nie sprawdziłem co by się stało, ale rozumiem że gdyby żona odebrała ten drugi, to mogłaby normalnie rozmawiać (nie wspominając o przełączaniu rozmów i zestawianiu konferencji). Czyli pod 1 numer mogą dzwonić na raz co najmniej 2 osoby (nie wiem co by było, gdybym miał więcej słuchawek). Ten gigaset jest b. elastyczny. Np. mam drugą linię firmową (też 2 numery) i gdybym na tej linii firmowej podłączył też tą centralkę siemensa, to mógłbym z jednej słuchawki gigaset przełączać się między centralami i odbierać np. będąc w ogrodzie telefony do firmy albo prywatne. Na razie nie mam takiej 2-giej centralki, bo kosztuje 6 paczek + słuchawka fajna drugie tyle.

* gdzie kupiles patch panele, jakiej firmy i po ile portow mozna je zestawiac, czy masz do nich jakas szafke (i ile kosztuja - zastanawiam sie czy je zastosowac czy tez pozostac tylko z golymi kablami).

- pacz panele kupił mi kolega w dużej hurtowni ze sprzętem sieciowym (meditronik). Nie wiem jakiej marki to jest. Kosztowały coś koło 100 zł. Sztuka. Mam 2. Jeden do komputerów i drugi do telefonów. Oba mają chyba po 10 gniazdek. Tylko uwaga. Do podłączenia tych paczpaneli do kabli potrzebne są specjalne narzędzia. Miał je mój kolega, bo się tym zajmuje na codzień. Miał też testery i inne bajery i wszystko posprawdzał.

Szafki do nich nie mam, bo mam wszystko w małej garderobie, która sama w sobie jest szafą. W tych pacz panelach mam zakończone wszystkie kable idące do gniazedk. W pacz panele wpinam kable z syngałem np z routera, albo z zakończenia sieciowego ISD i doprowadzam w ten sposób do wybranych gniazdek w domu. Możesz zrezygnować z paczpaneli i zakończyć wszystkie kable wtyczkami i po prostu wkładać te wtyczki wprost do routera, zakończenia sieciowego itd. Jest wtedy trochę większy bałagan z kablami, ale w końcu komu to przeszkadza.

tego pacz-panel nie załatwi, tylko ilość linii zakupionych od operatora - masz jedną linię i jeden numer, to możesz dzwonić na raz z jednego aparatu (dopisek: ojej sorry nie doczytałem twojego pytania) Polecałbym linię ISDN. )

Hmm... ISDN nie jest mi potrzebne, kiedy telekomunikacja dotrze do mnie na wioskę to chyba zmostkuję przychodzący kabel z kilkoma wtyczkami - powinno działać (to tylko 4 pokoje).

Możesz zrezygnować z paczpaneli i zakończyć wszystkie kable wtyczkami i po prostu wkładać te wtyczki wprost do routera, zakończenia sieciowego itd. Jest wtedy trochę większy bałagan z kablami, ale w końcu komu to przeszkadza.

I tak chyba zrobię. Całe centrum znajduje się w schowku więc nie często będę tam zaglądać - choć moja dusza estety będzie cierpieć w momentach kiedy tam wejdę :).

Wiosna idzie i trzeba bedzie wreszcie uporządkować ten bałagan :D ...

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Maciek Jot