Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AK + KK (mieczotronix)

Recommended Posts

Aha - jeszcze jedno pytanie w sprawie porzadkow ktorymi jest zainteresowana moja malzonka - czy mozesz powiedziec w jaki sposob znalazles ogrodnika i czy jestes z niego zadowolony i mozesz go polecic?

Musimy uporzadkowac teren i w sumie moge latac z taczkami i lopata ale naklad mojej pracy moze byc niespolmiernie duzy do osiagnietych mizernych rezultatow wiec moze niech tym zajmie sie profesjonalista :) ...

Pozdrawiam,

Maciek Jot

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszedłem do marketu ogrodniczego i zapytałem o ogrodnika. Pani powiedziała, że oni w sklepie usługami się nie zajmują, ale że w rogu jest gablotka, gdzie ogrodnicy zostawiają swoje wizytówki. Wziąłem kilkanaście, wybrałem ogrodnika, który mieszka tuż obok mnie. Ogrodnik jak ogrodnik, nie można być niezadowolonym. Grabi i pieli jak każdy. Mój jeszcze coś mi tam przyspawał, zrobił furtkę z boku, itp. Raczej do Kampinosu to on nie będzie jeździł, więc poszukaj sobie lokalnego. Chyba najlepiej zacznij od marketu ogrodniczego.

okna mam na 110 cm - specjalnie po to żeby zmieściły się szafki i kran (i faktycznie wszystko się mieści)

Ponieważ na tej elewacji co okno kuchenne mam jeszcze okno gabinetu, to i ono jest 110 cm nad ziemią. Trochę dziwnie to wygląda jak się stoi przy parapecie, ale w pomieszczeniach o wys. 2,85 m z daleka nie rzuca się w oczy a za to z zewnątrz elewacja ładnie wygląda (okno gabinetu i kuchni jest na tym samym poziomie).

Pozatym dodam jeszcze, że

- bardzo fajne jest ogrzewanie podłogowe (wodne) - często schodzę z piętra, gdzie go nie ma (jest parkiet), żeby ogrzać stopy chodząc w samych skarpetkach po podłodze na parterze - co ciekawe dość dobrze sprawdza się pod parkietem (specjalnym - tzw. duo parkiet - czyli parkiet 2-warstwowy - specjalny na podłogówki) czuć faktycznie, że jest cieplejszy niż parkiet na piętrze (nie ogrzewany)

- ocieplenie 15 cm wełny + 2 cm pustki sprawdza się bardzo dobrze - rachunek za gaz za styczeń i luty przyszeł na 630 zł (dom 200m2, gaz ziemny, piec kondensacyjny, temperatura 20 stopni non-stop)

- super są okna plastikowe od jareko - zero stresu, że się zniszczą przez to, że ciągle zamarza na nich i rozmarza woda. Bardziej boje się o drzwi wejściowe, bo są drewniane. Przed zimą nawoskowałem je, zwłaszcza poziomie powierzchnie, na których może zbierać się śnieg. Teraz po zawiei staram się zawsze usuwać śnieg, a często już lud z poziomych powierzchni na przetłoczeniach drzwi

- super jest alarm Zbycha - mam cały czas spokojną głowę, że nikt obcy mi po domu nie łazi

- mimo iż nie mam wejścia z garażu do domu (nie chciałem), to jednak nie narzekam. Z siatami z samochodu do spiżarni mam i tak 10 razy bliżej niż w bloku. Garaż jest nieogrzewany i bardzo dobrze, bo wyobrażam sobie jakbym się złościł buląc za to, żeby samochód miał ciepło. Parę razy robiłem coś w garażu, gdy na dworze był mróz. Po prostu ubierałem się jak na dwór i szedłem robić swoje. W garażu przynajmniej nie wieje, więc się aż tak nie marźnie.

- do dupy jest siporeks na ścianki działowe - prawie na każdej ściance działowej z tego syfu popękały mi tynki (wewnętrzne) - co stało się po rozpoczęciu ogrzewania - widać, że jakoś inaczej ten materiał wysycha i się kurczy, niż pustaki ceramiczne.

- drzwi do kotłowni mam drewniane (ładne), takie jak wszystkie inne, a nie stalowe (chyba Rydzu się zastanawiał), bo w sumie nie wiem co się miałoby w niej zapalić. Wentylacja jest (zetka), dobry piec z komorą zamkniętą, więc wydaje mi się, że te stalowe to byłaby przesada

- cały dom się totalnie sprawdza - jest super wygodny - dlatego, że to projekt indywidualny - po prostu nie ma w nim nic, co by nas denerwowało. Dosłownie nic. No tylko te pękające wrednie tynki (brzydkie, nierówne poziome rysy od otworów drzwiowych w poprzek ściany)

Mieczu

gratuluje fajnego domku, przeprowadzki a teraz już mieszkania. Super, że dobrze się czujecie w nowym miejscu.

Właściwie to odpowiedziałeś na pytanie, które chciałam Ci zadać bo chodzi o ogrzewanie. Chciałabym się upewnić czy ta kwota którą podałeś za ogrzewanie to jest łączna kwota za styczeń i luty czy za każdy z tych miesięcy zapłaciłeś 630 zł. No i interesuje mnie jakiej firmy macie kondensat, bo też myślimy o takim piecu tzn. ja myslę a mąż jest pewien :)

Wspomniałeś o oknach, jaki to profil? Napisz coś więcej bo nic nie wiem o oknach od jareko a nie za bardzo mam czas szukać :oops:

Dzięki Mieczu za wyczerpującą odpowiedź :)

Moim dylematem oprócz okien jest właśnie sprawa ogrzewania na parterze...ja chcę podłogówkę, znajomi przekonują, że puchną nogi wtedy :)

Marzy mi się jednak ciepełko w stopy, bo może nie przez całe życie (krótkie jeszcze wprawdzie) ;), jednak przez większość w stopy mi zimno :)

pozdrawiam,

Wszystko piekne i widac dobrze przemyslane. Ta antena sat. wcale nie przeszkadza. Po prostu cala reszta jest tak piekna, że anteny nie zauwaza sie przwie wcale.

Czekamy na dalsze zdjecia wnetrz. Powodzenia!

• 2 weeks później...
630 za 2 miechy. Kondensat Vaillant. Okna profil Rehau. Nie napisze więcej, bo nie za bardzo mam czas pisać :oops:

To całkiem dobry wynik finansowy za taki domek, a napisz jeszcze proszę (sorry za głupie pytanie) ten kondensat to przepływowy czy masz może bojler. Nie wiem co wybrać piec 1 czy 2-u funkcyjny....tak z doświadczenia już mieszkańca, może coś być poradził? :lol:

mój piec jest jednofunkcyjny, z oddzielnym zasobnikiem 120L bodajże. Nie wiem który lepszy 1-no, czy 2-funkcyjny, bo mam doświadczenia tylko z tym jednym.

Acha.....ale z tego wynika że utrzmywanie ciepłej wody w zbiorniku nie pociąga za sobą zbytniego wzrostu zużycia gazu...tym bardziej że dom masz spory.

Chyba też muszę poważnie zastanowić się nad piecem kondensacyjnym :lol:

pociągać, to pewnie i pociąga, ale ja mam zaprogramowany piec, tak żeby grzał wodę w zasobniku 3 razy w ciągu dnia po kilka godzin. W związku z tym jest gorąca rano i wieczorem, a w środku dnia letnia. Ale to dlatego, że ja siedzę cały czas w domu. Jak ktoś chodzi do pracy, to może mieć usawione grzanie tylko rano na półtorej godziny i np. cały wieczór.

Napewno przepływowy będzie oszczędniejszy, bo ja grzeję 120 litrów rano i wieczorem i wykorzystuję z tego po kilkanaście.