Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problemy z piętami

Fałatek

Recommended Posts

Moja mama odkąd pamiętam ma dużo problemów z piętami,są suche,twarde i często pękają.Stosuje od lat maść z vit.A, Dernilan i kremy firmy Scholl.

Ale to nic nie pomaga :( Często ma tak popękane pięty że nie może chodzić. Jeśli ktoś może pomóc to bedę bardzo wdzieczny.

kapiele w krochmalu naprzemiennie z olejkowymi.

Bierze sie miskę, napełnia porzadnie ciepłą wodą do tego jednego dnia wlewasz krochmal, drugiego wodę z oliwką dla dzieci. Przydaloby sie moczyć nogi tak ze 20minut.

Trzeba tez pilnować, aby nie narastała skóra / ścinac specjalnym nozykiem, ścierać tarką/

a może dermatolog? bo przyczyną może być choroba grzybicza. Łatwo ja złapać np. na basenie

Moj typ jest prosty a stosowany od prawie zawsze przynosi zadowalajace efekty. Na dosyc duzy kawal grubej waty nalewam ciepla oliwe z oliwek, przykladam na piety.... zawijam taka cieniutka folia zywnosciowa, zakladam skarpety i spedzam tak nocke.

Na drugi dzien moge juz bez bolu zrobic porzadek z pietami, naskorek scieram normalnie pumeksem. I chociaz naskorek nie narasta mi jakos szczegorlnie szybko a przy stalej pielegnacji prawie wcale go nie mam, to mialam zawsze problemy z peknieciami ktore sa strasznie bolesne :roll:

Po takiej nocnej kuracji stopy kremuje pare razy dziennie az do zagojenia... pozniej normalnie na noc az do nastepnego razu :roll: Latem mam wiecej problemu, kurz na golych stopach wysusza strasznie skore.... nie mowiac o wyjazdach nadmorskich kiedy po piachu nocne kuracje robione sa codziennie.

Pumeks-krem, pumeks-krem i tak w kolo macieju. Pomaga

U mnie na wizycie dermatolog stwierdzil, ze pumeks moze zdzialac tyle samo dobrego co i zlego. Stwierdzil, ze gdy uzywa sie go za duzo, niby sciera sie zgrubialy naskorek, ale tez powoduje ze on bardzo szybko odrasta. Radzil, aby pumkesu uzywac 2x w tygodniu, nie wiecej.