qbrakus 16.07.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 WitamJestem w trakcie wybierania rodzaju stropu. Mój majster doradza strop z pustaków akermana. Moje pytania o pełne deskowanie kwituje cyt. „Deski pójdą na dach”. W ostatnim numerze Muratora piszą, że jest to już rzadko stosowany typ. Proszę o wykazanie wad i zalet tego stropu jak również czy takie deski z przysłowiowego odzysku nadają się na deskowanie dachu (blachodachówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 16.07.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Hey Strop Ackermana jest tzw. stropem gęstożebrowym. Wykonuje sję go z pustaków wysokości 15-22cm długości 19,5 lub 29,5, pomiędzy pustakami układa się zbrojenie, które po zalaniu nadbetonem (3do 4cm) tworzą żebro. Technologia wykonania jest podobna do innych stropów gęstożebrowych np Teriva z tym, że w Terivie wykorzystuje się belki prefabrykowane na których układa się pustaki, przez co nie wymaga pełnego deskowania tylko ich stemplowania. Zysk na czasie i robociznie jest oczywisty. Stropy Ackermana faktycznie rzadko się już stosuje. Wypieraja go nowocześniejsze stropy gęstożebrowe (teriva, fert itp) dlatego radziłbym zastosować którąś ze współczesnych odmian tego stropu. Zalety: szybkość montażu (bez ciężkiego sprzetu), brak deskowania pełnego, względnie dobra izolacyjność akustyczna w porównaniu z innymi stropami, mała waga własna stropu. Ps...wykorzystanie desek z szalunków, deskowań, może jest ekonomicznie uzasadniona (oczywiści po zagruntowaniu odpowiednimi środkami adhezyjnymi przed zbudowaniem deskowania), ale jak na moją estetykę wykluczona Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 16.07.2003 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Dzięki!!Czym wysmarować deski przed laniem w nie betonu?Nie wystarczy zwykła folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts