Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Jaśmin Inve-Story

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i gratuluję pieknego domu.Życzę Wam dużo szczęścia i

samych radosnych dni. Lucyna - ma prośbe podaj mi namiar na firmę ,która CI budowała.Ja zaczynam budować jak tylko dostanę PB- chyba na dniach to sie stanie ,ale mam problem z firmą budowlaną coś im zaczynam nie ufać, kręcą i znajomi nie mają najlepszej opinii o nich.Bardzo Cię proszę podaj telefon do nich lub inny namiar. Jeszce jedno czy przypadkiem nie masz do sprzedaży garażu blaszaka lub słupa elektr.- licznik po zakończonej budowie?Pozdrawiam Maria z B-B

• 3 weeks później...

Witam,

chcialam tylko powiedziec, ze bardzo podoba mi sie Wasz domek. Ma duzo ciekawostek - umywalka w malej lazience - jak dla mnie rewelacja:)

Drzwi wewnetrzne - nietypowe - bardzo ladne. Zaskoczylas mnie ta naklejka na okienkach drzwi zewnetrzynych. Jak zobaczylam ten wzorek to pierwsze mysl - sliczne ale i zapewne bardzo drogie. Zastanawialam sie dlaczego te okienka sa ciemniejsze w naroznikach - teraz juz wiem:)

Macie luksfery nad drzwiami zewnetrznymi - tez sie nad tym zastanawialismy -moze po bokach - dostawki do drzwi to nie maly wydatek.

Jesli chodzi o ten rysunek nad kominiem to myslalam , ze to plomien - takie bylo moje pierwsze skojarzenie.

Gratuluje.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

to mój pierszy post na forum. Dołaczam do Was z radoscią bo również zamierzam wraz z meżem zbudować dom Jasmin. Oczywiscie to dopiero pierwsze, wstepne plany, ale pośród innych projektów ten wydał nam sie najbardziej dopowiedni.

Mam kilka pytań: czytam, ze wprowadzacie rózne zmiany (przesuniecia okien, w innym watku wydłużenie garazu o 120 cm), w jaki sposób dokonuje się tych zmian i jakiego rzędu sa to koszta? Rozumiem, ze zamawiam gotowy projekt, a potem idę do architekta i on wprowadza zmiany? tak to się przeprowadza?

przepraszam, za pytanie może banalne jednak budujemy dopiero pierwszy dom :D

liczę ze ktos z Was pomoże i odpowie,

pozdrawiam szczęściarzy którzy już mają wszystkie papierkowe sprawy za sobą ;)

Te 120 cm to chyba u nas wyczytałeś, ale nie garaż tylko cały dom.

Ja to zrobiłem tak, że narysowałem dom w programie i sobie przestawiałem co mi się nie podobało. Jak już miałem co chciałem to zamówiłm projekt (wczesniej miałem kopię) i zaraz dałem do adaptacji. Adaptacja kupionego projektu jest konieczna nawet gdy nie ma żadnych zmian. W ramach adaptacji architekt - adaptator nanosi wszelkie zmiany. Tylko trzeba uważać, bo czasem się może zdarzyć że przesuniemy okno a nie zauważymy że wypadło np w miejscu komina :D. Każda drobna zmiana niesie za sobą kilka innych zmian, które wpływają na następne. Przesunięcie ścianki działowej na górze to przesunięcie podpory na dole, ta może przysłonić okno to znów trzeba przesunąć itd...

I miło powitać kolejnego Jaśminowca.

Witaj,

bardzo dziekuję za odpowiedź.

Czyli zmiana wysunięcia domu o iles cm jest możłiwa i nie wpływa tak bardzo na konstrukcję? Jakiego rzedu są to kwoty za taką adaptację? (jezeli moge zapytać)

no a co do samego projektu: jest on po wieloma wzgledami optymalny i najlepszy :) prosta konstrukcja, meraz w sam raz, komin w srodku. Czego chcieć wiecej.

A na jaki typ ogrzewania się zdecydowaliscie w domu? my planujemy kominkowe z nawiewem (podobno przy takim metrażu się sprawdza) i do tego gazowe (jakby nas leń ogarnął :) )

pozdrawiam i cieszę sieze trafiłam na to forum :)

Adaptacja bardzo różnie, ja płaciłem baaardzo mało bo 800 PLN, normalnie 1500 trzeba liczyć. Jaśmina wydłużysz ale już nie poszerzysz bo to wpłynie na konstrukcję. Acha i o wszystkie zmiany należy prosić pisemnie Krajobrazy PL.

P.S. Przepraszamy Lucynka za małe EOT :D. contrapunctus w razie pytań pisz do mnie na p.w. albo szukaj bo zaśmiecamy Lucynce temat.

P.S.2. Lucynka podoba mi się ta herbatka w kuchni :D

dziękuję. Napisze jak coś na priv.

Ja na razie jestem początkująca, czytam całe forum, watek Lucynki przejrzałam z 20 razy, przeczytałam wszystko i jestem pod wielkim wrazeniem.

Zgłebiam wiedze teoretyczną o samym budowaniu, bo jestem z tego kompletnie zielona :oops:

z budowa zamierzamy ruszyc na wiosnę 2009. Teraz załatwiamy kwestie projektu i pozwolenia na budowę, budujemy mostek dojazdowy, utwardzamy drogę i podłaczamy prąd.

Powiem tak: jest to trudne, ale niezmiernie fascynujace :)

jeżeli nie macie nic przeciwko, to moze niektóre pomysły zaadaptuje u siebie? wszystko wymaga przemyślenia.. :)

witam serdecznie. przesledziłam dziennik budowy i jestem wszoku. przepiękny domek. ja jestem na etapie szukania projektu. jak narazie Jaśmin wygrywa :) byłabym bardzo wdzięczna o przesłanie skanów rzutów na maila [email protected] oraz jesli można podania ilości materiałów na fundamenty(ilość bloczków fund, zbrojenia i takich tam) bo w tym roku chyba na tym etapie skończymy. pozdrwaiam serdecznie :)

Witam Was wszystkich bardzo goraco i najserdeczniej jak potrafie :D .

Oczywiscie dopiero dzisiaj przez przypadek weszłam na swoje komentarze a tam az sie roi od wpisów :) .A ja nie dostałam zadnego powiadomienia -OJ MURATORZE nie ładnie :wink: .

Ciesze sie niezmiernie ze przybywa fanatyków projektu Jasmin. Tych którzy buduja inne domki a do mnie czasem zagladną i pochwalą tez goraco pozdrawiam.

Postaram sie odpisac na wszystkie pytania po kolei. Foczki dzieki ze mnie wyreczyliście w kilku odpowiedziach :D .

Maryna

Witaj Lucyna - gratulacje z widoku ze schodów, pięknie to wymyśliłaś.

U mnie narazie budowa powoli idzie , tzn dopiero są przy fundamentach.Było dużo szałowania , bo spadek mam 1,2m . A ja bym już coś więcej chciała zobaczyć .POzdrawiam Cię i rodzinkę. Maria

Maryna -Ty sie nic nie martw :-). Wszyscy mówia ze najgorzej wyjsc z ziemi do poziomu zero.Potem to jak wystartuja z murami do góry to nie nadazysz robic zdjęć. My tez mamy spadek 130 cm ,wiec wiem co to była za robota przy szałowaniu i zalewaniu.Poszło mnóstwo betonu przy okazji pieniedzy których nie widać :D . Troche wiosna w tym roku nie sprzyja budowaniu ,ale miejmy nadzieje ze wkrótce pryjdzie prawdziwe lato :D .

Odbijamy pozdrowienia dla Wazsej rodzinki.

Efekt głębi i nieskończoności jest super! Gratuluję!

kze-dzieki dobry człowieku za pozytywa :D . Jak wczesniej malowałam na ścianach rózne motywy i szablony, tak teraz mnie naszło i wszedzie naklejałabym zdjęcia rózne rózniste. Mysle ze na tych nie skonczyłam-bedzie jeszcze cos więcej :D .

Pozdrówka

contrapunctus

Jesli chodzi o zmiany w projekcie to mysmy nie wprowadzali zmian konstrukcyjnych tak jak Foczki. Nasz projekt tylko adaptowalismy do naszych warunków i dokonywalismy zmian w wiekosciach i umieszczeniu okien. Jesli chodzi o dodanie okien lub zmiane ich kształtu lub wielkości to nalezy prosic pracownie w której kupujesz projekt o pisemne wyrazenie zgody. Otrzymalismy ją bez zadnego problemu. Zmiany wielkosci i umieszczenie okien nanosi architekt adaptujacy projekt, a sa one potrzebne tylko i wyłacznie murarzom. Możesz mi wierzyc ze jesli jestes na budowie codziennie to sama decydujesz gdzie to okno umiejscowić, bo widzisz gdzie bedzie jego najlepsze miejsce. W dni kiedy na naszej budowie powstawały otwory okienne byłam na budowie i mówiłam panom gdzie i jakiej wielkości maja mi zostawić dziure w ścianie. Nikt nas z tego nie rozlicza-czy okno jest bardziej w prawo czy 1 metr większe.

witam serdecznie. przesledziłam dziennik budowy i jestem wszoku. przepiękny domek. ja jestem na etapie szukania projektu. jak narazie Jaśmin wygrywa byłabym bardzo wdzięczna o przesłanie skanów rzutów na maila [email protected] oraz jesli można podania ilości materiałów na fundamenty(ilość bloczków fund, zbrojenia i takich tam) bo w tym roku chyba na tym etapie skończymy. pozdrwaiam serdecznie

ekipa, contrapunktus

Powiem tak -dom słuzy obecnie 4 osobowej rodzinie i spokojnie zmiesciło by sie wiecej osób na tej powierzchni gdyby trzeba było :) .

Teraz widze jednak małe mankamenty naszego ustawienia go na działce.

Ktos kiedys powiedział ze najgorsze działki sa z wejsciem od południa i taka własnie jest nasza.Brakuje mi południowego słonca w salonie. W związku z tym niebawem bedziemy wybijać dziure w scianie wykuszu na niewielkie drzwi balkonowe, aby wpuścic troche więcej słoneczka.

Jesli chodzi o ilośc bloczków to nie odpowiem na to pytanie ,poniewaz nasze funamenty były wylewane z betonu.

Jeśli chodzi o rzuty to pewnie chcielibyście zobaczyc rozkład pomieszczen obecnie. Otóz przyznam sie ze nie posiadam takiego czegoś :) ,poniewaz scianki działowe powstawały po moich sugestiach. Goniłam po budowie z miarką i wyznaczałam głębokośc wnęk, otworów drzwiowych itp.

Ustawianie ścianek działowych to jedna z przyjemniejszych prac -to tak jak szycie na miare :) .Sama sobie ustalasz jak wielka ma byc łazienka czy garderoba. To własnie jest wspaniałe w projekcie Jaśmin-ze ma tylko jedna sciane nosna której nie wolno ruszyc, reszta moze stać wedle waszych potrzeb. Jak tylko macie jakies pytania to pytajcie -odpowiem w miare mozliwości :D . Wyrazam takze zgode na zgapienie pomysłów :D

[/b]