Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 pralki, która?

zott36

Recommended Posts

Którą pralkę mi polecicie ?

bosch czy siemens

bosch WAE 24461PL

http:// http://www.electrohome.pl/go/_info/?id=2112&partner_id=&code=b5fd12fd77e2b6142d2e8de9565fc2d3

siemens WM 12E461PL

http:// http://www.electrohome.pl/2173_WM_12E461PL_-_Pralka_ładowana_od_frontu._Wsad_7_kg._Szerokość:_60_cm.html

nie mogę się zdecydowac :roll: , mam wrażenie , że to jedno i to samo :wink:

Dziękuję za opinie , ale jednak muszę kupic pralkę ładowaną od góry :D ,okazało się , że nie zmieściłby mi się brodzik.

Proszę pomóżcie jeszcze raz :oops:

bosch

http:// http://www.euro.com.pl/pralki/bosch-wot-26350by.bhtml

siemens

http://www.euro.com.pl/pralki/siemens-wp12t350by.bhtml

Bardzo dziękuję

też polecam electroluxa, z wsadem od góry, uzytkuje 4 lata zadnych zastrzezeń ....

dodatkowo przekonały mnie:

- specjalne zawiasy od wsadu które zabezpieczają pokrywę przed gwałtownym otwarciem, wywarzona pokrywa nie pozwala na przytrzaśnięcie palców przy wyjmowaniu lub wkładaniu bielizny do bębna,

- zbiornik jest z Carboranu, to specjalny rodzaj tworzywa który gwarantuje dłuższą i bezawaryjną pracę urządzenia oraz mniejsze straty energii cieplnej, a tym samym mniejsze zużycie energii,

- system Active Balance Control, który stale kontroluje równomierne obciążenie bębna co znacznie zmniejsza poziom hałasu podczas wirowania, nawet jeśli ubrania nie są w bębnie rozłożone właściwie, pralka z systemem ABC automatycznie wyeliminuje wibracje, co skutecznie wyciszy pracę urządzenia w czasie wirowania,

- pozycjonowanie bebna itp. :)

A czy bosch i siemens nie mają zbiornika(bębna?) z carbonaru ? i tych specjalnych zawiasów w pralkach ładowanych od góry . Bo szczerze powiedziawszy nigdzie nie mogę tego wyczytac.

Nie wiem czy mają. Przejdź się do sklepu i popróbuj otwieranie. Ja w sklepie otwierałam whirlpoola, aristona i kilka innych -elektrolux otwiera się po naciśnięciu niebieskiego przycisku -powoli i płynnie -nie wali w paluchy :)

No i z tym system pozycjonowania bębna też się sprawdza -ale może te inne też już to mają?

dokładnie, wiele pralek na rynku wali po paluszkach :wink: poprostu trzeba iść i doświadczalnie wszystkiego popróbować w sklepie 8)

czekamy na relacje :)

Byłam w kilku Euro AGD i testowałam na sucho pralki.

Faktycznie bosch i siemens nie maja spowalniacza tak jak electrolux(bardzo przydatna rzecz).

Jedna rzecz mnie w nim(electrolux) denerwuje a czego nie ma w boschu i siemensie . Jak zapinam bęben to on obraca się i ciężko mi go "zapiąc " natomiast w boschu i siemensie stoi nieruchomo.

Ale wczoraj naszła mnie myśl aby kupic normalna pralke ładowana od przodu i dokupic sobie suszarkę elektryczną :roll: i postawic jedno na drugie , kosztem niestety brodzika (zamiast 90 byłby 80) lub ładowana od góry , brodzik 90 , ale bez suszarki :(

Mój Mąż mnie błaga ,żebym sie wreszcie zdecydowała , bo góra prania rośnie :lol: .

Kobitki co robi:)

Jetem zwolenniczka pralki ładowanej od przodu. Miałam ładowana od góry i po prostu ładowane od przodu są wygodniejsze dla mnie.

Suszarkę kiedyś bardzo chciałam, teraz nie - rozwieszam pranie, ale za to praktycznie nie prasuję 8) :D :D :D

Tojaxdotka , dlaczego nie chcesz już suszarki czyżbyś się na niej zawiodła? :roll: .

Jedni odradzają inni polecają :wink:.

Nie na szczęście jej nie kupiłam :lol:

Największe "parcie" na suszarkę miałam w zamierzchłych czasach,kiedy starsze dziecko było małe a w użyciu głównie tetrowe pieluchy.

A powodem, dla którego nie chcę jej teraz jest moja zdecydowana niechęć do prasowania

Z suszarki wyjmuje się, jak sobie wyobrażam rzeczy suche i pomięte. Zachodziłaby konieczność ich prasowania, przynajmniej niektórych :o.A tak wyjmuję wilgotne, strzepnę nieco, rozwieszę i tyle... Nie muszę prasować :D :D :D

A nieco z innej beczki

Dziękuję za opinie , ale jednak muszę kupic pralkę ładowaną od góry ,okazało się , że nie zmieściłby mi się brodzik.

Może wrzuć plan łazienki na forum? Może coś jeszcze można wykombinować?

Chyba, że łazienka już skończona ?

A i najbardziej w ładowanej od góry wkurzał mnie ten obracający się bęben w trakcie zamyk./otwier. i to, że nie zawsze po skończeniu prania otwarcie bębna było na dobrej pozycji i trzeba było tym bębnem z zawartością kręcić, żeby dostać się do niego :evil:

Ale to było ze 12 lat temu, może teraz już nie ma tego problemu

Nie na szczęście jej nie kupiłam :lol:

Największe "parcie" na suszarkę miałam w zamierzchłych czasach,kiedy starsze dziecko było małe a w użyciu głównie tetrowe pieluchy.

A powodem, dla którego nie chcę jej teraz jest moja zdecydowana niechęć do prasowania

Z suszarki wyjmuje się, jak sobie wyobrażam rzeczy suche i pomięte. Zachodziłaby konieczność ich prasowania, przynajmniej niektórych :o.A tak wyjmuję wilgotne, strzepnę nieco, rozwieszę i tyle... Nie muszę prasować :D :D :D

A nieco z innej beczki

Dziękuję za opinie , ale jednak muszę kupic pralkę ładowaną od góry ,okazało się , że nie zmieściłby mi się brodzik.

Może wrzuć plan łazienki na forum? Może coś jeszcze można wykombinować?

Chyba, że łazienka już skończona ?

A i najbardziej w ładowanej od góry wkurzał mnie ten obracający się bęben w trakcie zamyk./otwier. i to, że nie zawsze po skończeniu prania otwarcie bębna było na dobrej pozycji i trzeba było tym bębnem z zawartością kręcić, żeby dostać się do niego :evil:

Ale to było ze 12 lat temu, może teraz już nie ma tego problemu

Kupiłam , nareszcie ,(siemensa) lol: ładowanego od przodu , do pralki ładowanej od góry nie mogłam się przekonac :roll: , ale może dlatego , ze całe zycie miałam ładowane od przodu .

Za dużo rzeczy denerwowało mnie w tej ładowanej od góry :wink:

Dzięki za pomoc .

Pozdrawiam

Mamy pralkę Bosha od 7 lat. Po przeprowadzce kupimy taką samą.

A co do suszarki - używałam przez prawie rok. Prądu zużywa bardzo dużo, kurczy ubrania. Plus był tylko taki, że spodnie "chudły" razem ze mną , ale moje skarpetki pasowałyby na moją córeczkę gdyby je przymierzyła. A więc nigdy więcej szuszarki. Marzę o suszeniu na powietrzu, a w zimie rozstawię jednak suszarkę pokojową.