OK 16.08.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Przy wzroście 166 cm, blat na wysokości 93cm łał a ja się zastanawiałem żeby dać na wysokość 90cm przy wzroście 194 cm chyba muszę to przemyśleć chyba dam te 95cm Jak wyżej, u mnie szafki i blat na 90, bo tak mam parapet i nie mogę dać wyżej. Oprócz tego stół (60x130) do pracy - krojenia, miażdżenia, "stukania kotletów" (jak mówi bratanica) itp. na wys. 102 cm. Mam 180 i taka wysokość mi wyszła z przymierzania Przymierzałam w Ikei, bo tam są takie blaty na różnych wysokościach Przy 194 to 95 cm może szybko wejść w krzyże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 10.10.2007 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Przy wzroście 166 cm, blat na wysokości 93cm łał a ja się zastanawiałem żeby dać na wysokość 90cm przy wzroście 194 cm chyba muszę to przemyśleć chyba dam te 95cm Jak wyżej, u mnie szafki i blat na 90, bo tak mam parapet i nie mogę dać wyżej. Oprócz tego stół (60x130) do pracy - krojenia, miażdżenia, "stukania kotletów" (jak mówi bratanica) itp. na wys. 102 cm. Mam 180 i taka wysokość mi wyszła z przymierzania Przymierzałam w Ikei, bo tam są takie blaty na różnych wysokościach Przy 194 to 95 cm może szybko wejść w krzyże Przymierzałem się w sklepie do blatu na wysokości 95 cm i powiem że całkiem spoko jest. Mam 194 wzrostu ale i ręce są długie więc się to jakoś wyrównuje. myślę że te 95 cm to dobra wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 10.10.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Fajny temat. Proponuje zerknąc do poradnika dla projektantow Neuferta. Znajdziecie tam wytyczne i zasady ergonomi dla malucha 160cm w kapeluszu jak i koszykarza 2m. Metoda prob i bledow jest skuteczna ale przy trzecim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 11.10.2007 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Fajny temat. Proponuje zerknąc do poradnika dla projektantow Neuferta. Znajdziecie tam wytyczne i zasady ergonomi dla malucha 160cm w kapeluszu jak i koszykarza 2m. Metoda prob i bledow jest skuteczna ale przy trzecim domu. Do poradnika, że co ? Pewnie jakbym miała pod ręką, to bym przestudiowała od a do z, ale niestety, między kupowaniem zaprawy, wylewki, cokołów i jazdą do remontu na sygnale, bo "Pani przyjedzie, bo...", jakakolwiek księgarnia jest poza zasięgiem moich możliwości A już mi się marzy, że jak po remoncie jaką napadnę, to wezmę parę dni urlopu na poczytanie Ale na poradniki będzie już raczej za późno Wprawdzie urządzam swoje pierwsze mieszkanko, ale trochę różnych już przemieszkałam. No i od ok. roku latam z miarką w torebce i jak coś gdzieś trafię na wyjątkowo wygodnej dla mnie wysokości, to natychmiast notuję Poza tym staram się przenieść jak najwięcej pasujących mi rozwiązań z domu rodziców, bo, po pierwsze, rodzice też wysocy - robili "pod siebie", po drugie jestem tak przyzwyczajona i już Tak na marginesie, wiem z doświadczenia, że czasem kwestia przyzwyczajeń jest czasami dużo istotniejsza, niż jakiekolwiek zasady ergonomii. Po latach wkurzania się, że jest inaczej, to może byłoby mi wygodniej, ale aż taka cierpliwa nie jestem A wątek może się jeszcze komu przyda? Zwłaszcza jakby 2112wojtek umieścił tu parę fachowych rad. Widziałam już jakieś w różnych wątkach, ale jako oboczności do tematu raczej, więc potrzebującym pewnie ciężko znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.10.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 [Tak na marginesie, wiem z doświadczenia, że czasem kwestia przyzwyczajeń jest czasami dużo istotniejsza, niż jakiekolwiek zasady ergonomii. Po latach wkurzania się, że jest inaczej, to może byłoby mi wygodniej, ale aż taka cierpliwa nie jestem Calkowicie sie z Toba zgadzam Chociaz perfekcjonista powiedzialby, ze skoro wisielec do sznura tez sie przyzwaczaja,to czy aby mu tylko wygodnie? Tematy o wysokosciach pojawiają się czesto na tym forum, są nawet czasem mocno emocjonalne. Ergonomia nie podaje tez dokladnie jaka wysokosc powinna byc dla blatu, umywalki czy telewizora i daje pewien spory margines regulacji. Nie ma sensu tez trzymac sie uporczywie jej jesli np w kuchni nie pracujemy z nożem przy blacie przez 8 godzin dziennie . Wazniejsze sa odleglosci miedzy sprzetami niz ich precyzyjnie okreslone wysokosci, ktore optymalnie sa rozne w zaleznosci od wzrostu. Dom to jednak nie bolid formuly I a ludzie w nim zyjacy maja rozne gabaryty, trzeba wiec usredniac. Facet 195cm moze wygodnie poslugiwac sie nozem przy blacie 95cm chociaz lepiej 100cm. Wazne jest to jak pracuje jego reka. Dla kobiety o wzroscie 165cm ta wysokosc bedzie juz niewygodna, chociaz nie znaczy wcale , ze jak sie przyzwyczai to i nie poszatkuje kapusty. BTW - blat przeznaczony do uporczywego krojenia kapusty powinien byc zawsze nizszy o ok 10 cm - w domu takie podejscie to czysty absurd. W zgieciu lokcia kat powinien sie zawierac miedzy np 20 - 30st w zaleznosci od czynnosci jaka wykonuje Inaczej się sieka szczypiorek, inaczej smaruje chleb. I tu nie trzeba wiec robic z tego powodu larum , bo jesli jego pobyt w kuchni ogranicza sie do zrobienia sobie kanapki to lepiej dopasowac blat do wzrostu zony , ktora ma np 180cm i to ona siedzi przy garach a dla niej 90-95cm jest juz ok. Czlowiek dorosly o wzroscie przecietnym czyli ok 175cm /ten co ma168- i ten 185cm/ wygodnie siadzie na kibelku o wysokosci 40-42 cm i nawet jesli jeden z domownikow ma 202cm to tez sie "przemeczy " przez tą chwilę, chociaz pewnie wygladal bedzie przy tym dosyc smiesznie. Jemu tez nie bedzie super wygodnie kroic marchewkę na blacie o wys. nawet 100cm bo typowe blaty dla ludzi o wzroscie w sredniej statystycznej, maja od 86 az i tylko do 95cm - czyli mamy spore pole do popisu rowniez dla naszych przyzwyczajen. Mozna natomiast dla wygody /osobiscie nie mam do tego wielkiego przekonania / roznicowac blaty kuchenne. Np.jesli blat roboczy 95 cm to plyta 90 a zlew nawet 100-105cm - podobno tak jest wygodniej. Wysokosc tv w zaleznosci bardziej od odleglosci ogladania niz wzrostu . Zazwyczaj jest to wysokosc od 85 do 115 cm - z zasada im dalej tym moze byc wyzej, dla olbrzymich paneli i projektorow sa jeszcze przeliczniki, zeby sobie glowy przy ogladaniu nie odkręcić. Krotko mowiac dla osob zdrowych o typowym/statystycznym/ wzroscie mozna stosowac przyjete standardy, lub kierowac sie przyzwyczajeniem: stol 72-75, kibelek 40-43,bidet 37-40 umywalka 82-85, blat 90-95cm,wlaczniki 125-135, gniazda 25-35, wanna 50 -55cm, krzeslo 42-46, barek 112 -120 itd. Hydraulicy, elektrycy czy stolarze raczej trzymaja sie tego a pozostale wymiary maja tolerancję i moga byc dobierane niezwykle subiektywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 05.11.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 łał....szacuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts