Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK WYSOKO? blat,sedes.stół,łóżka,plazma itp.itd...

zahir1000

Recommended Posts

Przy wzroście 166 cm, blat na wysokości 93cm :roll: łał :roll: a ja się zastanawiałem żeby dać na wysokość 90cm przy wzroście 194 cm :oops: chyba muszę to przemyśleć :roll: chyba dam te 95cm :roll:

Jak wyżej, u mnie szafki i blat na 90, bo tak mam parapet i nie mogę dać wyżej.

Oprócz tego stół (60x130) do pracy - krojenia, miażdżenia, "stukania kotletów" (jak mówi bratanica) itp. na wys. 102 cm.

Mam 180 i taka wysokość mi wyszła z przymierzania :D Przymierzałam w Ikei, bo tam są takie blaty na różnych wysokościach :D

Przy 194 to 95 cm może szybko wejść w krzyże :cry:

• 1 month później...

Przy wzroście 166 cm, blat na wysokości 93cm :roll: łał :roll: a ja się zastanawiałem żeby dać na wysokość 90cm przy wzroście 194 cm :oops: chyba muszę to przemyśleć :roll: chyba dam te 95cm :roll:

Jak wyżej, u mnie szafki i blat na 90, bo tak mam parapet i nie mogę dać wyżej.

Oprócz tego stół (60x130) do pracy - krojenia, miażdżenia, "stukania kotletów" (jak mówi bratanica) itp. na wys. 102 cm.

Mam 180 i taka wysokość mi wyszła z przymierzania :D Przymierzałam w Ikei, bo tam są takie blaty na różnych wysokościach :D

Przy 194 to 95 cm może szybko wejść w krzyże :cry:

Przymierzałem się w sklepie do blatu na wysokości 95 cm i powiem że całkiem spoko jest. Mam 194 wzrostu ale i ręce są długie więc się to jakoś wyrównuje.

myślę że te 95 cm to dobra wysokość.

Fajny temat. :D

Proponuje zerknąc do poradnika dla projektantow Neuferta.

Znajdziecie tam wytyczne i zasady ergonomi dla malucha 160cm w kapeluszu jak i koszykarza 2m.

Metoda prob i bledow jest skuteczna ale przy trzecim domu.

Do poradnika, że co :o ?

Pewnie jakbym miała pod ręką, to bym przestudiowała od a do z, ale niestety, między kupowaniem zaprawy, wylewki, cokołów i jazdą do remontu na sygnale, bo "Pani przyjedzie, bo...", jakakolwiek księgarnia jest poza zasięgiem moich możliwości :cry: A już mi się marzy, że jak po remoncie jaką napadnę, to wezmę parę dni urlopu na poczytanie :D Ale na poradniki będzie już raczej za późno :lol: :wink:

Wprawdzie urządzam swoje pierwsze mieszkanko, ale trochę różnych już przemieszkałam. No i od ok. roku latam z miarką w torebce i jak coś gdzieś trafię na wyjątkowo wygodnej dla mnie wysokości, to natychmiast notuję :D Poza tym staram się przenieść jak najwięcej pasujących mi rozwiązań z domu rodziców, bo, po pierwsze, rodzice też wysocy - robili "pod siebie", po drugie jestem tak przyzwyczajona i już :D

Tak na marginesie, wiem z doświadczenia, że czasem kwestia przyzwyczajeń jest czasami dużo istotniejsza, niż jakiekolwiek zasady ergonomii. Po latach wkurzania się, że jest inaczej, to może byłoby mi wygodniej, ale aż taka cierpliwa nie jestem :evil:

A wątek może się jeszcze komu przyda? Zwłaszcza jakby 2112wojtek umieścił tu parę fachowych rad. Widziałam już jakieś w różnych wątkach, ale jako oboczności do tematu raczej, więc potrzebującym pewnie ciężko znaleźć :roll:

[Tak na marginesie, wiem z doświadczenia, że czasem kwestia przyzwyczajeń jest czasami dużo istotniejsza, niż jakiekolwiek zasady ergonomii. Po latach wkurzania się, że jest inaczej, to może byłoby mi wygodniej, ale aż taka cierpliwa nie jestem :evil:

Calkowicie sie z Toba zgadzam :D Chociaz perfekcjonista powiedzialby, ze skoro wisielec do sznura tez sie przyzwaczaja,to czy aby mu tylko wygodnie?

Tematy o wysokosciach pojawiają się czesto na tym forum, są nawet czasem mocno emocjonalne.

Ergonomia nie podaje tez dokladnie jaka wysokosc powinna byc dla blatu, umywalki czy telewizora i daje pewien spory margines regulacji.

Nie ma sensu tez trzymac sie uporczywie jej jesli np w kuchni nie pracujemy z nożem przy blacie przez 8 godzin dziennie .

Wazniejsze sa odleglosci miedzy sprzetami niz ich precyzyjnie okreslone wysokosci, ktore optymalnie sa rozne w zaleznosci od wzrostu.

Dom to jednak nie bolid formuly I a ludzie w nim zyjacy maja rozne gabaryty, trzeba wiec usredniac.

Facet 195cm moze wygodnie poslugiwac sie nozem przy blacie 95cm chociaz lepiej 100cm. Wazne jest to jak pracuje jego reka.

Dla kobiety o wzroscie 165cm ta wysokosc bedzie juz niewygodna, chociaz nie znaczy wcale , ze jak sie przyzwyczai to i nie poszatkuje kapusty.

BTW - blat przeznaczony do uporczywego krojenia kapusty powinien byc zawsze nizszy o ok 10 cm :p :p - w domu takie podejscie to czysty absurd.

W zgieciu lokcia kat powinien sie zawierac miedzy np 20 - 30st w zaleznosci od czynnosci jaka wykonuje :D

Inaczej się sieka szczypiorek, inaczej smaruje chleb.

I tu nie trzeba wiec robic z tego powodu larum , bo jesli jego pobyt w kuchni ogranicza sie do zrobienia sobie kanapki to lepiej dopasowac blat do wzrostu zony , ktora ma np 180cm :D i to ona siedzi przy garach a dla niej 90-95cm jest juz ok.

Czlowiek dorosly o wzroscie przecietnym czyli ok 175cm /ten co ma168- i ten 185cm/ wygodnie siadzie na kibelku o wysokosci 40-42 cm i nawet jesli jeden z domownikow ma 202cm to tez sie "przemeczy " przez tą chwilę, chociaz pewnie wygladal bedzie przy tym dosyc smiesznie.

Jemu tez nie bedzie super wygodnie kroic marchewkę na blacie o wys. nawet 100cm bo typowe blaty dla ludzi o wzroscie w sredniej statystycznej, maja od 86 az i tylko do 95cm - czyli mamy spore pole do popisu rowniez dla naszych przyzwyczajen.

Mozna natomiast dla wygody /osobiscie nie mam do tego wielkiego przekonania :D / roznicowac blaty kuchenne. Np.jesli blat roboczy 95 cm to plyta 90 a zlew nawet 100-105cm - podobno tak jest wygodniej.

Wysokosc tv w zaleznosci bardziej od odleglosci ogladania niz wzrostu .

Zazwyczaj jest to wysokosc od 85 do 115 cm - z zasada im dalej tym moze byc wyzej, dla olbrzymich paneli i projektorow sa jeszcze przeliczniki, zeby sobie glowy przy ogladaniu nie odkręcić.

Krotko mowiac dla osob zdrowych o typowym/statystycznym/ wzroscie mozna stosowac przyjete standardy, lub kierowac sie przyzwyczajeniem:

stol 72-75, kibelek 40-43,bidet 37-40 umywalka 82-85, blat 90-95cm,wlaczniki 125-135, gniazda 25-35, wanna 50 -55cm, krzeslo 42-46, barek 112 -120 itd.

Hydraulicy, elektrycy czy stolarze raczej trzymaja sie tego a pozostale wymiary maja tolerancję i moga byc dobierane niezwykle subiektywnie.

• 4 weeks później...