Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

mam problem natury geologicznej, mianowicie postawilem dom na terenie gdzie na głębokosci ok 50 cm jest glina, nastepnie na ok 1-1,5m zaczyna sie piasek. Problem polega na tym ze jak popada deszcz to woda u mnie stoi izolowana przez gline i nie wchłania sie. Nie wiem co robic, planuje zrobic dreny ale czy to dobry pomysł? Czy to wystarczy?

Witolo

https://forum.murator.pl/topic/84491-gliniane-pod%C5%82o%C5%BCe-izoluje-wod%C4%99-szukam-pomocy/

Można by wywalić "okna" w tej glinie i zasypać je piaskiem. Takie 2 metrowej średnicy dziury w tej nieprzepuszczalnej warstwie. Ale ta woda potem gdzieś się pojawi!

A jak sąsiadowi w piwnicy?

To trzeba dobrze przemyśleć.

Adam M.

Podłączę się do pytania, u nas jest gorzej, bo glina jest co najmniej do 3m (dalej nie kopaliśmy) :-? .

Co radzicie w takiej sytuacji? Jak jest sucho, to nie da się wbić łopaty, koparka miała ogromny problem, jak popada, to utonąć można :( ...

Wymyśliliśmy sobie, żeby nawieźć piasku i wymieszać go z wierzchnią warstwą gliny, ale nie mamy pojęcia jaka musiałaby być warstwa tego piachu. Czy to jest dobre rozwiazanie? A może jakies inne pomysły? Nie ma za bardzo dokad tej wody odprowadzić :-?

Nigdy nie jest tak, żeby nie można było odprowadzić wody opadowej.

Przeanalizuj dokładnie spadki terenu. Najważniejsze to zlikwidować

górki i zasypać obniżenia. Woda powinna sama spłynąć. Utwardzenia

gliny najprościej jest dokonać, wysypując niezbyt gruby żwir- aż do

skutku. Pamiętaj przy tym, że lużny, nie zakotwiony w podłożu żwir

nie jest dobrym podłożem do chodzenia. Ja stosuję mieszankę suchej

gliny i żwiru, mieszam w betoniarce i wysypuję na grunt.. Taka

mieszanka dośc szybko się utwardza i dobrze trzyma się podłoża.

a_gnieszka

Rozważ czy by tak nie poprawić struktury gleby odpadem styropianowym.

Często stosuje się pył styropianowy do poprawy gleb bardzo zwięzłych.

Trochę piachu, pyłu i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby.

Proste to być technicznie nie musi, bo te styropianowe kuleczki są lekkie i wiatr je lubi wywiewać przy rozkładaniu.

Adam M.

Gość jotpe
U nas to samo (zdjęcia w dzienniku - gdy serwis ze zdjęciami wstanie na nogi). My na pewno podnosimy teren o jakieś 40cm. Po drugie myślę o wykonaniu zwykłej studni kręgowej. Będzie czym podlewać i na pewno woda zostanie w pewnej mierze odciągnięta.
Można by wywalić "okna" w tej glinie i zasypać je piaskiem. Takie 2 metrowej średnicy dziury w tej nieprzepuszczalnej warstwie. Ale ta woda potem gdzieś się pojawi!

A jak sąsiadowi w piwnicy?

To trzeba dobrze przemyśleć.

Adam M.

jak tylko na zewnątrz to w sposób przemyślany spadki terenu i można zrobić takie pseudo studnie drenarskie jak proponuje Adam M.

Zobacz np tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1952405&highlight=odwodnienie+drena%BFowa#1952405

Jest dużo postów na ten temat.

Nie jestem specjalistą ale moim zdaniem żadna prowizorka tylko drenaż i przemyślany system zbiorników. Można tę wodę wykorzystywać np. oczko wodne, podlewanie ogródka a niektórzy zatapiają pompę w zbiorniku i wykorzystują w instalacji domowej. Poszukaj postów Doki z Flandrii - są bardzo ciekawe.

jj

Zakładam, żę przy budynku masz drenaż opaskowy i masz problem tylko z terenem. Pewnie masz zdjęty humus (gleba) i pod spodem glinę, tren wyrównaj, rozłóż lub dowieź warstwę gleby ok 10 -15cm lekko zagęścić + trawa i poczekaj pół roku temat zniknie. Drenaż tylko wtedy jeżeli glina jest nawodniona