Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie mozemy zrobić POŚ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... ale mogą chcieć zobaczyć rachunki za wywóz nieczystości :wink:

mozna profilaktycznie coś wywieźć ...

ale nie ma obligatoryjnego przepisu na to ile obywatel /forumowicz/ ma ich wytworzyc w danej jednostce czasu

wytwarza kiedy zechce i ile zechce ... chyba :-?

ale mogą chcieć zobaczyć rachunki za wywóz nieczystości

oczywiście, że tak!!!

Dnia 19.06.07 otrzymałem z Urzędu Gminy pismo nast. treści

"W związku z interwencjami części mieszkńców ulicy............ w sprawie odprowadzania ścieków bytowych do drenów i rowów, Urząd Gminy w ............zawiadamia że w dniach............. zostanie przeprowadzona kontrola posesji w rejonie ulic...... odnośnie gospodarki ściekowej.

Kontrola zostanie przeprowadzona na podstawieart 3ust3ustawy z dnia 13.09.96 o utrzymaniu porządku i czystości w gminach.

Właściciele są zobowiązani do:

1. wskazania kontrolującym zbiornika na nieczystości ciekłe

2. przedstawienia umowy na wywóz nieczystości ciekłych z jednostką uprawnioną do wywozu na terenie gminy

3. przedstawienia opłat za opróżnianie zbiorników bezodpływowych."

Oczywiście kontrola była i było o.k.

P.S

Swoją drogą nieładnie jak liderzy forum ( w postach powyżej ) mogą nakłaniać do obchodzenia prawa :o Pozdrawiam

nie podnicaj się tak i przeczytaj co napisałeś

Gdzie tu rozsądek? Co by było gdyby Starostwo decyzją administracyjną nakazało zlikwidowanie POŚ w które zainwestowałaś kilkadziesiąt tyś i musiałabyś zainwestować drugie tyle w szambo.

nic w tym byś nie zmienił?

aaaaa, to była polemika

a ja myślałem, że sobie drzemię

no i widzę, że nie przeanalizowałeś tego co napisałeś:

POŚ w które zainwestowałaś kilkadziesiąt tyś i musiałabyś zainwestować drugie tyle w szambo

jak to są argumenty, to co to jest za polemika, ja bym to nazwał pisamiem bzdur

a wystarczy nie odprowadzać wody ze zbiornika, chociaż takie POŚ w mniemaniu rozsądnych urzędników na rację bytu praktycznie w każdych okolicznościach

ale widzę, żę Kolega nie bardzo się orientuje w tym temacie

Nie mozemy zrobić POŚ bo Starostwo nie wyraziło zgody. W miejscowym planie zagospodarowania jest "ścieki odprowadzać do szczelnego zbiornika" i koniec. Czekać na kanalizację.

Czy ktoś z Was mimo sprzeciwu zrobił POŚ, a moze jest inne rozwiązanie.

Złóż wniosek o zmianę planu przestrzennego, (masz do tego prawo) w Twoim przypadku. Uargumentuj to odpowiednio.

Trzeba było śledzić ogłoszenia o tym że powstaje plan i się sprzeciwic na etapie tworzenia ;).

A poza tym o POŚiach jest tu tyle że hohohho i m.in. na "Twój problem", poszperaj.

... ale mogą chcieć zobaczyć rachunki za wywóz nieczystości :wink:

mozna profilaktycznie coś wywieźć ...

ale nie ma obligatoryjnego przepisu na to ile obywatel /forumowicz/ ma ich wytworzyc w danej jednostce czasu

wytwarza kiedy zechce i ile zechce ... chyba :-?

oj, ostrożnie z tym "profilaktycznym wywożeniem"

przepisu na ilość ścieków nie ma, ale ...

teoretycznie, jeśli zużyjesz 5m3 wody na miesiąc (rachunki za wodę, chyba że masz studnię), a w ciągu przykładowo pół rok wywieziesz 2m3 ścieków to będzie to podejrzane. zajdzie podejrzenie, że bezprawnie pozbywasz się ścieków, za tym pójdzie mandat karny itp td.

Nie mniej, nawet jako "urzędas" (tak Barbossa, może w to nie uwierzysz, ale urzędnicy tez myślą logicznie :p ), zaproponowana sciezka małego nagiecia prawa jest całkiem prosta do przeprowadzenia.

A w między czasie trzeba złożyć wniosek o zmianę planu, jeżeli rzeczywiscie kanalizacja nie jest planowana w najbliższym czasie.

Prosze się nie kłócić :wink:

Na uchwalenie zmianę planu nie miałam żadnego wpływu :(

Kanalizacja jest przewidywana na lata 2008 - 2014. To jest bardzo duża rozpiętość czasowa.

Z drugiej strony tak krzyczy się o ekologii. Jednak moja gmina nie robi nic w tym kierunku. Tylko zakazali używania pieców na miał i węgiel i to wszystko.

I co dalej?

SNCF to akurat da się załatwić, jeżeli nie po dobroci, ale zwróciłeś mi uwagę na co innego

W związku z interwencjami części mieszkńców ulicy............ w sprawie odprowadzania ścieków bytowych do drenów i rowów

no ku... jak ktoś by mi gów.no wylewał do rowu (a do drenu jak?)

to sam bym poszedł i łeb up... takiemu

Łukasz_K pisząc urzędas miałem na myśli takich, którzy nie myślą,

a podejście, że ŻADNEGO posia nie to tylko świadczy o ich głupocie

teoretycznie, jeśli zużyjesz 5m3 wody na miesiąc (rachunki za wodę, chyba że masz studnię), a w ciągu przykładowo pół rok wywieziesz 2m3 ścieków to będzie to podejrzane. zajdzie podejrzenie, że bezprawnie pozbywasz się ścieków ...

mam studnie i mam kanalizacje - ale to nieistotne w tym temacie ..

pytanie

czy mając własną działke jest zakaz nawożenia jej nawozem naturalnym /kompostem, korą, obornikiem, torfem, rozcieńczoną gnojówką / ? czy musze nawozic wyłacznie nawozem sztucznym ?

jesli jest taki zakaz co do nawożenia naturalnego - prosze o podstawe prawną ....

teoretycznie, jeśli zużyjesz 5m3 wody na miesiąc (rachunki za wodę, chyba że masz studnię), a w ciągu przykładowo pół rok wywieziesz 2m3 ścieków to będzie to podejrzane. zajdzie podejrzenie, że bezprawnie pozbywasz się ścieków ...

mam studnie i mam kanalizacje - ale to nieistotne w tym temacie ..

pytanie

czy mając własną działke jest zakaz nawożenia jej nawozem naturalnym /kompostem, korą, obornikiem, torfem, rozcieńczoną gnojówką / ? czy musze nawozic wyłacznie nawozem sztucznym ?

jesli jest taki zakaz co do nawożenia naturalnego - prosze o podstawe prawną ....

ha :D

podoba mi sie pomysł 8)

ha :D

podoba mi sie pomysł 8)

wierz mi Majeczko /wczesniej miałem do czynienia z szambem i "ekologią"/

ze bakterie wrzucone do szamba przerabiały częsci stałe na wode, woda była bezzpachowa i lekko mętna przy wybieraniu

taką wodą nie bałabyś sie podlewac kwiatków w doniczkach a co dopiero ogródek ... :wink: