Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie mozemy zrobić POŚ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mpoplaw gorzej jeśli szambo zostanie nazwane poprawnie jako zbiornik szczelny bezodpływowy, co oznacza również bez przelewowy :wink: , bo faktycznie sam zbiornik szczelny nie oznacza szamba.

Hehe z drugiej strony szambo też się może przelać mimo że nie odplywowe :).

Problem tylko w momencie gdy we wsi robią kanalizę i ..mpopław- każą Ci się podpiąć bo masz zbiornik szczelny, jeśli mialbyś jako POŚ to nie byłoby problemu, rozp. o gminach mówi o tym wyraźnie.

I w zasadzie gdyby się uparli i jak ktoś pisal wcześnie przybyli na inspekcję i by się okazalo że Ci się przelewają ścieki, to dla nich byłyby to chyba nieoczyszczone ścieki wg prawa bo tak też dałeś do PnB, mimo że w rzeczywistości oczyszczasz.

Ni jak prawnie nie masz BOŚ.

Aleś i tak wykombinowal :).

Od niedawna pracuje w gminie, właśnie trwają u nas kontrole wszystkich miejscowości nieskanalizowanych, sprawdzane są rachunki za wywuz szamba, mamy już pokaźną liczbę osób które takich rachunków nie posiadają, bądź szambo maja wywożone co 3 miesiące a ilość domowników i rachuneczki za wodę wskazują co innego.

Kara u nas to 5 tyś.

Na terenie gdzie ja się buduje tez jest nakaz szczelnego zbiornika i nic nie da się zrobić, jest wysoki poziom wód gruntowych.

sorki za byki ;)

I dodam jeszcze, że w naszym wydziale pracują młodzi ludzie (góra 10 lat po studiach) po takich wydziałach jak inżynieria środowiska, ochrona środowiska, architektura, architektura krajobrazu i geodezja.

Nie wiem czy można nas nazwać niewykształconymi urzędasami.

No, ale punkt widzenia zależy od miejsca patrzenia.

Od niedawna pracuje w gminie, właśnie trwają u nas kontrole wszystkich miejscowości nieskanalizowanych, sprawdzane są rachunki za wywuz szamba, mamy już pokaźną liczbę osób które takich rachunków nie posiadają, bądź szambo maja wywożone co 3 miesiące a ilość domowników i rachuneczki za wodę wskazują co innego.

Kara u nas to 5 tyś.

Na terenie gdzie ja się buduje tez jest nakaz szczelnego zbiornika i nic nie da się zrobić, jest wysoki poziom wód gruntowych.

W pismach też walisz byki i przepraszasz pani inżynier?

Od niedawna pracuje w gminie,...

Kara u nas to 5 tyś.

u Was?

nie staje ci w gardle chleb, kupiony za pieniadze podatniow ktorych gnebicie?

ludzie przeciez jest tyle uczciwych zawodow - dlaczego?

jeszcze potraficie w niedziele do kosciola isc i komunie przyjmowac tlumaczac sobie ze wy robicie dobrze! w mysl ustawy nr... itd itd. a to nie wy ja pisaliscie, tylko piastujecie

Delikatny jesteś :).

Dodam co się często zdarza- nie jedna pani inżynier z 10 letnim i mniej stażem w gminie do której trafiła od razu po studniach wie nalepiej hehe bo ma doświadczenie, eh.

A tak poza tym ciesze się że są tu urzędnicy, może się czegoś trochę nauczą choćby tego że z punktu technicznego i prawnego nie ma problemu z BOŚ przy wysokich wodach gruntowych, wystarczy tylko spelniać odp. odleglość w pionie przy rozsączaniu, która ta odległość jest zapisana.

Oczywiście zawsze jeszcze można po prostu zabronić bo ma być kanaliza, za 2 lub 3 lata, eh.

W życiu spotkałem tylko jedną urzędniczkę życiową aż musialem jej o tym powiedzieć, nie była młoda. I jej z mojej kieszeni moga płacić :).

Witam. Niedługo bede montował poś i pytałem pare osób czy trzeba to zgłaszac i kazda osoba twierdzi ze nie ma obowiazku zgłaszania w jakimkolwiek urzedzie ze zakładam sobie pos, a dlaczego; dlatego ze pos-e maja certyfikaty uni europejskiej i sa bezpieczne dla srodowiska a w planie zagospodarowania działki jest uwzglednione szambo lub pos , wiec jak zatwierzdzili plan działki to teraz mogo cie cmoknac w d... A po zatym sami chodzimy po urzedach i ich pytamy a wiadomo kazda pos to mniej kasy za odprowadzane scieki.

Do kościoła nie chodzę.

Ale jestem w ciężkim szoku, jakie macie podejście do pracy ludzi.

Straciłam całkowicie szacunek do niektórych ludzi na tym forum - nie ładnie.

Rozumiem, że jeśli sami przez swoje lenistwo wcześniej nie spytaliście się co można budować na kupowanej działce, to teraz są wszyscy inni winni.

I kolejna sprawa, która spędza mi sen z powiek, otóż jeśli ktoś przez nie uwagę napisze wyraz z błędem (jeden) to jest kiepskim inżynierem, magistrem, ba jest nieukiem i tępakiem !!!

Oj Polaczki, Polaczki !!!!

... jeśli ktoś przez nie uwagę napisze wyraz z błędem (jeden) to jest kiepskim inżynierem, magistrem, ba jest nieukiem i tępakiem !!!

nieuwaga pisze się razem

na co wydawane są nasze podatki ...ech ... :-?

... jeśli ktoś przez nie uwagę napisze wyraz z błędem (jeden) to jest kiepskim inżynierem, magistrem, ba jest nieukiem i tępakiem !!!

nieuwaga pisze się razem

na co wydawane są nasze podatki ...ech ... :-?

Na urzędników którzy nie mając pojęcia sprawdzają dokumentacje i myślą że wiedzą wszystko najlepiej i jeszcze potrafią powiedzieć: pan se może ale to ja mam pieczątkę ... .

Może dla każdego urzędnika zrobimy puszki do której będziemy wrzucać "napiwki" za ich pracę a oni z urzędu z naszej krwawicy dostaną mniej, reszta jak pisałem- z puszki. Może wtedy zrozumieją, że to oni są dla nas a nie my dla nich.

Aga - Żona Facia zadała takie fajne pytanie.

I co z tego wylazło? :o

A "urzędasy" mają u niej w planie 5-cioletnim kanalizację, to już nie tak długo.

Więc:

Po pierwsze primo)

Nie da rady zmienić miejscowego planu zagospodarowania, skoro w nieodległej przyszłości będą kanały starostwo nie ustąpi zrobi szamba z nakazem przyłaczeni ich do kanalizy.

Po drugie primo)

Jezeli tak bedzie to pozostaje tylko jedno zaplanować zbironik w takim miejscu by po podłaczeniu domku do kanalizy móc go wykorzystać jako zbiornik na deszczówkę do podlewania ogródka. W końcu nie będą to do końca wyrzucone pieniadze w błoto. Ponadto jezeli kanalizator bedzie rozsądny to sam przyłączy domki bezpośrednio a nie przez szamba. Świerze gufno jest korzystniejsze dla kanału (chyba lepiej się ślizga) czy jakoś tak.

A teraz trochę polemiki.

Barbarian wyjechał z fajnym pomysłem rozprowadzania ścieków pomimo zakazu.

Ja rozumiem, że chodzi o dławienie kosztów bo koszt ścieków to opłata za wodę *x (gdzie x=od 3 do 5) zaboli okropnie.

Ale jak ja jako sąsiad mam mieć zaufanie do kogoś kto tak dławi koszty, że bedzie te bakterie dosypywał na czas i że bedzie raz na określony dla szamba czas wywoził zbiornik? No jakie? Żadne, będzie miał mnie jako sąsiada głeboko skoro "urzędasów" miał głeboko.

Co do lewych faktur za wywózkę nieczystości to w dzisiejszych czasach kaczyzmu i prowokacji CBA nie zalecam. :roll: :lol:

Co do traktowania trawnika mętną wodą nie zalecam. Gdyby to było tylko gufno i mocz to jeno skażenie bakteryjne, ale w obecnych czasach stosujemy tyle chemii w domu, że niech ją oczyszczą we właściwym miejscu.

Co do pewnej młodej urzędniczki z nie większym stażem niż 10 lat to ciekaw jestem jej narodowości. Co do wyznania mnię wali. 8)

Chciałem przypomnieć koleżance, że dzieki tym Polaczkom to będzie mógł dział sobie całkiem sporą premię i 13 wywalić na Święta i po Nowym Roku. Skoro 5 koła od jednej posesji kary to delikatnie założony plan na pewno wykonacie z nawiązką. Więc nie radzę mieć w pogardzie potencjalnych klientów, w końcu koleżanka z nich jakby nie patrząc żyje i ma się chyba dobrze.

Jak chce się podkreślać swoją qlturę to niestety trzeba trzymać styl, bo inaczej to mógłbym zadać pytanie:

Skoro po kilku postach Barbażyńcy (po postach można ochłonąć) wyjeżdża koleżanka z niemerytorycznymi uwagami to ciekawe jak przyjdzie buraczany petent, z ktorego koleżanka żyje, to jak jest obsługiwany? Pewnie z poczuciem wyższości skoro ma się ukończone studzia.

PS. Szanowna myniu radzę rozpocząć doktorat, teraz magisterium to ma prawie każdy. 8) :lol: :lol:

SNCF

cóż, czasami można się z tobą zgodzić, pewnie dostaniesz bana za podpis :-)

natomiast to mnie zaciekawiło:

mynia_pynia z Wrocławia

to jakaś choroba z tamtych okolic?

szykuje się jakiś plebistyt?

chociaż, z drugiej strony, ja nie przepadam za warszafką, ale to tak jakoś konkretniej niż takie uogólnianie :-?

Wracając do meritum.

Szanowna Ago - żono Facia nie chciałbym cię załąmywać, ale tydzień temu koleżanka przyniosła hiobową wieść z gminy.

(Teraz mynia będzie mogła przyjąc do siebie i przemysleć także.)

Te wspaniałe urzędniki w mojej gminie, konkretnie w mojej przyszłej gminie - Pobiedziska, :evil: :o :evil: :x :evil:

(nie będę tłumaczył co myslę bo by mi Admion pokazał.)

Co to żyją z moich pieniędzy i je do Unii jeszcze odprowadzają. :evil: :x :evil: :cry: :cry: :( :cry:

Zamiast iść do sąsiedniej gminy (np. Murowana Goślina) i zobaczyć przyznany na kanalizację wniosek unijny (już w większości zrealizowany) wymyślili sobie opłatę adiaceńską.

Tak tak Aguś, jest w tym kraju ustawa, że ci samorząd dowali za kanalizę utwardzenie drogi itd itp bo ci wartość nieruchomości rośnie.

Tak więc jeżeli nie chcesz rzewnie zapłakać nad losem bierz sąsiadów za szmaty i pilnuj by gmina pieniążki od Unii wydębiła.

Dodam ci Aguś, ze opłata adiaceńska jest ściagana ustawowo za pomocą ordynacji podatkowej. Tak że dąb, dupa dębowa.

Sama jedna nic nie wydębisz musi być Was kupa. Zwołaj sąsiadów.

PS dla myni. Szanowna koleżanko jeżeli chce koleżanka grać osobę zasłużoną dla ochrony środowiska w powiecie, a może i województwie, radzę dbać nie oto jak szaraczkom Polaczkom (nie wiem czemu mi to brzmi jak Polatschken) karami dopier... :roll: teges. Tylko wiąć podjechać do gminy, która wniosek od Unii pozytywnie rozpatrzony i zrealizowany miała. I zrobić tym ludziom którzy mieszkają w regionie dobrze. Zwłaszcza tym, dla których MPZP przewidywała zbiorniki bezodpływowe. Łącznie z wykonaniem przyłącza.

W przeciwnym wypadku nie różni się koleżanka niczym poza umiejscowieniem stołka od Polaczków. Tak samo jak oni działą koleżanka zgodznie z elektrycznym prawem Kirchhoffa, tzn. płynie kolażnak po najmniejszej linii oporu. Tylko kara, a w zamian nic. O kant dupy takie zasługi dla gminy i ochrony środowiska. Gmina nie ma służyć do dowalania kar obywatelom, zadania koleżani nie powinny być karzące, a służebne.

Może sobie koleżenak z tym postem do wójta lub burmistrza iść. Pewnie jeszcze koleżanka urośnie w jego oczach, bo dzięki wybudowaniu kanalizacji (za pieniądze Unijne) bedzie mógł kolejną kadencję na fotelu przysiedzieć, a koleżanka wraz ze starą władzą na krzesełku. Pytanie tylko czy będzie koleżnaka chciała zrezygnować z 13 i premii świątecznej tj. prowizji od nałożonych kar.

Bardzo mnie to ciekawi :roll: . Naprawdę bardzo 8) .

Dla Agii

Aguś nie żartuję z tą opłatą. Dawno temu w Kole, lub Koninie wybrukowali ludziom uliczkę Pozbrukiem chodniki porobili i potem (mimo że uliczka emerycka) dołożyli średnio po 8 koła na działkę.

Pomyśl ile to rat jeżeli wzięliście kredyt i bierz sąsiadów za szmaty i do gminy. Strasz ich czarnym PR przed następnymi wyborami. Jak powyżej dla myni.

Mpoplaw

a jaki dokumenty dotyczące POŚ musiałeś dołączyć do projektu, czy w projekcie używałeś nazwy POŚ, czy wszędzie posługiwałeś się nazwą zbiornik szczelny wraz ze studnią chłonną. Ja w planie zagospodarowania przestrzennego mam zapis:

- „plan wyklucza lokowanie przydomowych oczyszczalni ścieków z rozsączkowaniem”

- „do czasu realizacji sieci, plan dopuszcza odprowadzenie ścieków do szczelnego zbiornika bezodpływowego”

chciałbym zbudować POŚ i wszelkie twoje rady będą bardzo cenne