Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie powiesić kocioł dwufunkcyjny?

Recommended Posts

Kolejny raz odwołuję się do cennych doświadczeń FORUMowiczów. Gdzie najlepiej zainstalować kocioł dwufunkcyjny. Oczywiście pytam pod kątem długości instalacji (doprowadzenie ciepłej wody do kuchni - możliwość największych strat ciepła i wody) oraz pod kątem irytującego szumu wymuszonego obiegu powietrza. Reasumując - lepiej np. w kuchni czy gdzieś w łazience na piętrze.

Pozdrawiam

Dziękuję za informacje. Rzeczywiście najlepszym miejscem jest chyba łazienka na parterze - blisko i w miarę cicho. No właśnie - czy ktoś (użytkownik) może się podzielić doświadczeniem. Czy praca wentylatora jest rzeczywiście uciążliwa, może gorsze 'efekty' są podczas startu kotła?

• 3 weeks później...

Ja mam kociol w lazience. Niestety to nie wyglada tak rozowo.

Przy starcie kotla napewno go bedziesz dobrze slyszal.

Musisz dac mu duzo powietrza bo bedzie niedopalal gazu, a jesli duzo powietrza to musisz sie przyzwyczaic, ze bedziesz mial w tej lazience po prostu zimniej. I to jest drugi minus. Teraz bym go zainstalowal w piwnicy pod lazienka, ale teraz jestem madrzejszy.

Autor

A co z kotłem z zamkniętą komorą spalania.

Jak to jest z tym 'startem' kotła. Oglądałem kocioł 2-funkcyjny z z.k.spalania (Włoski - nie pamiętam firmy, niedrogi) i jedyna 'uciążliwość' polegała na ledwo słyszalnym szumie pracy pompki do cyrkulacji C.O - a gdy było to wyłączone to wspomniany start objawiał się jedynie włączeniem wentylatora od obiegu powietrza-spalin (tuż przed zapłonem).