Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słyszalam, że na świeże ściany tzn. wytynkowane nie powinno się przez jakiś czas klaść kolorowej farby, bo tynki zwyczajnie go wybielą.

Czy to prawda? ja mam tynki cementowo-wapienne? -

Widzę, że w Waszych dziennikach malujecie ściany

https://forum.murator.pl/topic/84504-czy-swie%C5%BCe-tynki-quotwypij%C4%85quot-ze-%C5%9Bciany-kolor/

Wapno nie reaguje ze wszystkimi farbami. Z tymi, co reaguje, to mozna sobie poradzić kładąc przed malowaniem podkład. Ale im więcej chemii tym gorzej dla człowieka. Poczekaj aż tynki się wypracują i dopiero wtedy maluj.

Już teraz wiesz dlaczego wykonawcy i niektórzy inwestorzy uwielbiają tynki gipsowe? :wink:

Pierwsza farba na nowe ściany powinna być biała, aby kolor nie wsiąkł w tynk. Jeśli teraz dasz ciemniejszy kolor, a za 5 lat zechcesz zmienić na jaśniejszy - mogą być problemy. Na biel położysz wszystko, ale bieli nie zrobisz ze wszystkiego. Pzdr
Ja malowałam pierwszy raz farbą białą a potem do tej białej dodałam barwik i pomalowałam dwa razy, po roku kolor troche wypłowiał ale to i tak nie ma znaczenia bo malować trzeba od początku po naprawie wszystkich pęknięć, więc pomaluj najtańszą farba i na jaki chcesz kolor kiedy wciągnie białą: białe ściany zostawiłam sobie w kuchni i przedpokoju i nie mogę teraz na nie patrzyć muszę pomalować dlatego maluj jak chcesz i tak będziesz przemalowywać