nektarynka 10.08.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 czy może być ten sam komin do kominka z płaszczem i kotłowni na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 10.08.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Rozporzadzenei Warunki techniczne... DzU nr 75 poz 690 paragraf 141 Zabranai sie stosowania:1. grawitacyjnych zbiorczych przewodow spalinowych i dymowych z zastrzezeniem par 174 ust 3 par 174 ust 3 Douszca sie stosowanie zbiorczych przewodow systemow powietrznych i spalinowych przystosowanych do pracy z urzadzeniami z zamknieta komora spalania, wyposazonymi w zabezpieczenia przed zanikiem ciagu czyli ... nie mozna pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.08.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 czy może być ten sam komin do kominka z płaszczem i kotłowni na paliwo stałe? komin może byc ten sam dla obu urządzeń grzewczych oczko dymowe nie moze byc to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 11.08.2007 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Czyli robię po prostu większy komin z 2 oczkami dymowymi (jak to wygląda?) To chyba lepszy pomysł niz 2 oddzielne kominy? I tańszy? A czy potem nie ma problemu w eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Czyli robię po prostu większy komin z 2 oczkami dymowymi ... tak ...To chyba lepszy pomysł niz 2 oddzielne kominy? I tańszy? ... tak ... A czy potem nie ma problemu w eksploatacji? jest problem - trzeba je systematycznie czyścic z sadzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 12.08.2007 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 jak wygląda taki komin? (jest bardzo szeroki?) a jesli kominek nie będzie z płaszczem wodnym tylko zwykły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 12.08.2007 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 a tu znalazłam taki zapis ....... Z tych względów kominek z płaszczem wodnym można połączyć z innymi źródłami ciepła takimi jak kocioł gazowy, czy też kocioł na paliwa stałe, które przejmują funkcję grzania, gdy w kominku przestanie się już palić drewno. Kominek SPECTRA może, więc współpracować z instalacją c.o. jako podstawowe źródło ciepła lub wspomagać zamontowany już kocioł. Przekazywanie ciepła zawsze powinno odbywać się za pośrednictwem wymienników płytowych, a instalacja wodna musi być typu otwartego. .. strona http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grzewcze/kominki.php to w końcu mozna czy nie mozna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 12.08.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 kominek z plaszczem wodnym mozna polaczyc z instalacja co - fakt ze najlepiej przez wymmienik plytowy - ale to jest laczenie czesci inst wodnej - nie spalinowej/dynowej jednak komin dymowy kominka nie mozna łączyc z kominem spalinowym z kotla moze byc jeden komin murowany z miejscem na 'oczko' od kominka i obok (wspolna scianka) miejsce na komin spalinowy - daje to dwa oddzielne kanały dymowy i spalinowy wyprowadzone nad dach i pracujace niezalezne !!! np to jest komin murowany z 'dwoma oczkami' ====== || || || ====== ^ ^ | | tu bedzie komin od kominka | | tu wklad kominowy z kotła CO oczywiscie blokowanie kominow razem zalezy tez od ich lokalizacji w domu obok tego mozemy miec jeszcze kanały wentylacji grawitacyjnej pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 jak wygląda taki komin? (jest bardzo szeroki?) ... jesli ma tylko 2 oczka - te które wymieniłas - jest w miare wąski jesli sa dodatkowe oczka z wentylacja - jest szeroki ... a jesli kominek nie będzie z płaszczem wodnym tylko zwykły? dla komina nie ma to znaczenia zarówno kominek z płaszem wodnym dymi jak i zwykły znaczenie ma to czym palisz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 12.08.2007 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 brzoza, Ty masz kom. z pł. wspomagane prądem i kotł. na paliwo stałe? ciagle nie wiem czy to dobry pomysł.. czy darowac sobie ten płaszcz wodny skoro robię kotłownię.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 mam wyłacznie kocioł na paliwo stałe prąd nie jest mi do ogrzewania potrzebny - centralne ogrzewanie może pracowac bez pompy / jesli sa spadki rur od grzejników w kierunku kotła - czyli inaczej jesli jest grawitacja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 13.08.2007 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 a woda? masz gaz?co polecasz w mojej sytuacji? (nie ma gazu, olejowe odpada, butla też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 nie za bardzo rozumiem pytania o wode ...chodzi o ciepłą czy wogóle ?gaz - znów pytanie jaki ...sieciowego nie mam, mam w butlach 11 kg co polecam ? czy chodzi o to, czym masz grzac ciepła wode ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 13.08.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 tak skoro kotłownia będzie (specjalnie wydzieliłam na nią miejsce) to czy warto robić z płaszczem kominek? (konkretnie chodzi mi o koszt tej inwestycji - skoro zainwestuję w kocioł i cały osprzęt do kotł. na paliwo stałe to czy jest sens kupowac kom. z pł. i co tam jeszcze trzeba z tym robić..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 tak ... jest wiele mozliwosci grzania ciepłej wody ... może to byc w lecie: - elektryczny przepływowy ogrzewacz - elektryczny zasobnikowy /czyli tzw bojler z grzałka/ - gazowy przepływowy /mozna go zasilac równiez z butli 11 kg tylko trzeba zamówic inny rodzaj dysz/ - kuchnia węglowa z podkową w zimie: kocioł c.o. ja w sezonie wiosna, lato jesień grzeję podkową i elektrycznym zasobnikowym /2 "sprzężone" bojlery/ natomiast czy warto dodatkowo wyposażac dom w kominek z płaszczem wodnym ... są zarówno zwolennicy robienia kotłowni w salonie jak i przeciwnicy - decydują gust i stan kasy ... a poniewaz tego nie znam - nie mogę Ci doradzic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts