araman 10.08.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Potrzebuje informacji jak wycenia się roboty budowlane. NIe chodzi mi o wycenę majstra który patrzy w niebo ale o konkretną wycenę roboty i wyliczenie czasu pracy. Mojej dobrej znajomej pewien fachowiec wycenił remont łazienki o wymiarach 3 x 3 m na 10 000 zł. Roboty mają obejmować skucie starych kafli na ścianach i podłodze ( ok 1,5 ) pokrye scian płytami , wymiana instalacji wodnej ( wanna, zlew,i wc) zmiana instalacji elektrycznej ( swiatło w suficie i 2 gniazdka) polozenie nowych płytek do 1,6m i wymiana okna o wymiarach 0,8 x0,8 wcenie są wliczone materiały tj i armatura ( ze wstępnej rozmowy wynika że będą to najtańsze np wc za 250 zł ( patrzyłem dzisiaj w Castoramie to był w tej cenie ale bardzo niskiej jakości) Co wy na to forumowicze. Wiem że jest jakiś katalog z którego można wyliczyć ile zasu trzeba na wykonanie danych prac tylko nie wiem jak się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 10.08.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Katalogi, w których znajdziesz normy czasowe, materiałowe i sprzętowe to KNR .Prace remontowe są opisane w KNR 4-01 zaś nowe roboty w KNR 2-02 . Można też skorzystać z programu do kosztorysowania np. NORMA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 10.08.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 http://www.gepro.lublin.pl/wydbud/knr.html tu znajdziesz wszystkie katalogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 12.08.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 obawiam sei, ze wg norm wyjdzie drozej niz na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts