Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja ciężka fundamentów

radekk

Recommended Posts

witam, mam wysoki poziom wody gruntowej na działce (wiosną woda jest na 60 cm pod powierzchnią terenu) W związku z tym zamierzam wykonać izolacje ciężką fundamentów, przymierzam się do zastosowania bezrozpuszczalnikowej dyspersji bitumicznej firmy Deitermann- Superflex10, czy ktoś z forumowiczów tego używał i jakie ma doświadczenia z tym związane bądź użył innych materiałów?

Ja mam podobne warunki na działce i również zrobiłem izolację ciężką; produkt Botazit BM 92 schnell z firmy Botament. Warstwy jak następuje; 2mm z zatopiną siatką na to kolejne 2 mm; później polistyren ekstrudowany i na to klej z siatką.

Jeżeli jestes zainteresowany to mogę Ci dać namiary na doradcę.

witam, mam wysoki poziom wody gruntowej na działce (wiosną woda jest na 60 cm pod powierzchnią terenu) W związku z tym zamierzam wykonać izolacje ciężką fundamentów, przymierzam się do zastosowania bezrozpuszczalnikowej dyspersji bitumicznej firmy Deitermann- Superflex10, czy ktoś z forumowiczów tego używał i jakie ma doświadczenia z tym związane bądź użył innych materiałów?
Jeśli masz tak wysoki poziom wody, to z pewnoscią nie bedziesz budowal piwnicy.W tym ukladzie należaloby polozyc wiekszy nacisk na izolacje poziomą, by odciąc sciany parteru od wilgotnych scian fundamentowych.Izolacja pionowa w takim ukladzie traci tutak trochę sens, przecież nie opatuli sie dookola calego fundamentu?Chyba, że masz taką kombinację : lawa, izolacja pozioma, potem sciana fundamentowa z bloczkow, i potem jeszcze raz izolacja pozioma odcinajaca wilgoś od parteru na gorze, coś podobnego jak w domach z piwnicą.Ja mam piwnicę i stosowalem na izolację pozimą podwojną papę na lepiku, ktorym był UDM 2S Deitermanna.Natomiast na izolację pionową scian piwnicy bede kladl Superflexa 10, ale to nastapi za jakis czas.Na polozoną izolacje z Superflex 10 bede kleił sryrodur i sie okaże, czy to klejenie wytrzyma....