Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywo ulozona dachowka?

Recommended Posts

Dzięki za pomoc. Rzeczywiście dekarze od układania dachówki wspominali coś o rusztowaniu, że przy braku pierwszej łaty będą musieli to robić wokół domu a według nich to dużo pracy, którą bez problemu można wykonać na etapie konstrukcji więźby bo i tak wtedy układa sie rusztowanie. Jeśli chodzi o cenę to wstępnie jest to 35 zł za metr dachu z wszystkimi obrókami, projekt http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m42e0df531a640

A jak jest praktykowane zazwyczaj? Czy krokwie obcina się, czy przybija się pierwszą łatę?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak jak wspomnialem - u mnie krokiew byla przycieta - a i cieli u gory nie na dole - bo podcinane byla - no i pokrycie bylo ukladane pare miesiecy po wykonanie wiezby/ deskwaniu/ papowaniu

nikt nie narzekal - dekarze tylko pare drabin uzywali bez rusztowan - a dach wyglada elegancko i rynny tez (na moje amatorskie oko) ;)

Jeżeli jest taka możliwość to lepiej obciąć krokwie niż ostatnią dachówkę u góry , na Twoim dachu powinna wyjść cała dachówka u góry , również da się bez problemu wyliczyć długość krokwi, obciąć je lub nawet nie i śmiało można zacząć od pierwszego rzędu. trochę latania z miarką i spoko się uda. Pozdrawiam

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Co w takiej sytuacji będzie najrozsądniejsze? Zostawić nieobcięte krokwie bez pierwszej łaty na okapie i ew. dopłacić dekarzom za ta robotę, czy wymagać tego od firmy budującej konstrukcję dachu (ale czy zrobią to solidnie, skoro to nie oni będą układać dachówkę)?

Ja bym to powierzyła dekarzom (za odpowiednią dopłatą oczywiście) cieśla niekoniecznie musi się znać na rozstawie łat pod dachówkę, a dekarz powinien to mieć w jednym palcu lub dekarz może sam obliczyć długość krokwi podać cieśli a ten obetnie , to tylko kwestia kasy (komu dopłacić)

... Jeśli chodzi o cenę to wstępnie jest to 35 zł za metr dachu z wszystkimi obrókami,

Jak na dzisiejsze czasy jest to bardzo niska cena! Za tą cenę nie da się ustawić rusztowań. Nie chcę być złym prorokiem ale jakość wykonania tego dachu może być adekwatna do ceny. Oby tak nie było. Pozdrawiam.

Co do ceny to może być niska z powodu miejsca budowy - warmińsko-mazurskie, małe miasteczko. A poza tym pewnie wzrośnie po doliczeniu ceny za rusztowanie i

ołacenie dachu. A jakie są ceny w innych rejonach Polski? Dobrze wiedzieć ile się spodziewać. Co do fachowców od układania to i tak powinni być lepsi od firmy, która mi buduje do stanu opapowanego dachu - ci też proponowali mi układanie dachówki, ale znam od innych ich robotę i nie jest ona rewelacyjna. Ci drudzy są z polecenia (to nie musi znaczyć, że dobrzy), ale długi termin oczekiwania na nich raczej przemawaia za ich solidnością. Dodatkowo zajmują się tylko dachami więc przynajmniej mają większe doświadczenie w ty zakresie. Pozdrawiam

A mi dekarze powiedzieli, żeby dach był z kontrłatami i pierwszą łatą na sztorc na okapie. Jak już pisałem wcześniej moja ekipa nie bardzo uważa to za dobre rozwiązanie i chce zostawić dach z nie przyciętymi krokwiami i bez żadnych kontrłat i pierwszej łaty. Muszę chyba spotkać się jednocześnie z jednymi i drugimi i ustalić kto to ma robić. Na dwóch sąsiednich budowach widziałem jak robią dach właśnie z obciętymi krokwiami i przybitymi podłatnikami. Ale dalej nie wiem kiedy kłaść klinkier na kominie, chyba logicznie wydaje się, że przed dekarzami?

A mi dekarze powiedzieli, żeby dach był z kontrłatami i pierwszą łatą na sztorc na okapie. Jak już pisałem wcześniej moja ekipa nie bardzo uważa to za dobre rozwiązanie i chce zostawić dach z nie przyciętymi krokwiami i bez żadnych kontrłat i pierwszej łaty. Muszę chyba spotkać się jednocześnie z jednymi i drugimi i ustalić kto to ma robić. Na dwóch sąsiednich budowach widziałem jak robią dach właśnie z obciętymi krokwiami i przybitymi podłatnikami. Ale dalej nie wiem kiedy kłaść klinkier na kominie, chyba logicznie wydaje się, że przed dekarzami?

klinkier kladz przed dekarzami

spotkane ciesli z dekarzami to dobry pomysl

nieprzyciete krokwie potraktuj jako nieskonczona wiezbe , potrac ciesli , doplac dekarzom , a tak wogole to jeszcze nie zostawilem wiezby nieprzycietej , zreszta co mam przycinac jak juz przyciete montuje , hmmmm troche dziwne zjawisko z tym przycinaniem :roll:

bywaja oczywiscie sytuacje szczegolne , do ustalenia dlugosci krokwi potrzebujemy kilku danych

z ta kontrlata i pierwsza lata na okapie to dekarze troche przesadzaja , to oni powinni ja sobie przybic , a nie ciesla , na sztorc nie zalecam

Dzięki za informację. U mnie każda krokiew wystaje z okapu na inną długość, ponoć lepiej obciąć po ułożeniu dachówki, wtedy wiadomo gdzie obciąć (oczywiście według firmy, która robi dach). Nie wiem czy ja dobrze rozumuję, ale jeśli mam np. dachówkę Robena średzka falista to czy można ją dopasować do każdej długości dachu żeby wypadła wielokrotność dachówki? Jak obliczyć długość krokwi, żeby nie okazało się, że trzeba docinać dachówki? Skąd cieśla ma wiedzieć, gdzie przyciąć krokwie? Tak jak w projekcie? Ale w projekcie może być inna dachówka. Czy można to regulować rozstawem łat, tzn. czy można regulować zachodzenie na siebie dachówek? Na filmie instruktażowym Robena widziałem jak układali na ziemi dwa rzędy dachówek każdy po 12 sztuk, mierzyli odłegłości między 1 a 12-tą dodawali z dwóch rzędów i dzielili przez 20 i wychodził rozstaw łat, tam akurat 36,6 cm.