Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywo ulozona dachowka?

Recommended Posts

Dokładnie tak, można to rozmierzyć (dekarz) a cieśla obetnie krokwie lub nawet sam dekarz jak się dogadacie to Wasza sprawa, rozstaw łat w robenie średzka falista wynosi od 36.5 do 37,5.Przyjmijcie zatem rozstaw 37 cm . Podzielcie krokiew od góry (kalenica) na 37 cm dodajcie do tego 2-3 cm tolerancji i tak obetnijcie a napewno wyjdzie cała dachówka (zakładam że kontr łaty będą max 2,5 cm grubości )

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie tak, można to rozmierzyć (dekarz) a cieśla obetnie krokwie lub nawet sam dekarz jak się dogadacie to Wasza sprawa, rozstaw łat w robenie średzka falista wynosi od 36.5 do 37,5.Przyjmijcie zatem rozstaw 37 cm . Podzielcie krokiew od góry (kalenica) na 37 cm dodajcie do tego 2-3 cm tolerancji i tak obetnijcie a napewno wyjdzie cała dachówka (zakładam że kontr łaty będą max 2,5 cm grubości )[/qu

Czy do tych 2-3 cm tolerancji dodać jeszcze 3,5-4,5 cm odległości górnej łaty od kalenicy? Czy można na kontrłaty wykorzystać deski 22 mm, oczywiście przycięte do odpowiedniej szerokości tzn. ok 5 cm? Dlaczego dachówkę układa się od dołu? Pozdrawiam

Dokładnie tak, można to rozmierzyć (dekarz) a cieśla obetnie krokwie lub nawet sam dekarz jak się dogadacie to Wasza sprawa, rozstaw łat w robenie średzka falista wynosi od 36.5 do 37,5.Przyjmijcie zatem rozstaw 37 cm . Podzielcie krokiew od góry (kalenica) na 37 cm dodajcie do tego 2-3 cm tolerancji i tak obetnijcie a napewno wyjdzie cała dachówka (zakładam że kontr łaty będą max 2,5 cm grubości )[/qu

Czy do tych 2-3 cm tolerancji dodać jeszcze 3,5-4,5 cm odległości górnej łaty od kalenicy? Czy można na kontrłaty wykorzystać deski 22 mm, oczywiście przycięte do odpowiedniej szerokości tzn. ok 5 cm? Dlaczego dachówkę układa się od dołu? Pozdrawiam

Zależy od kąta nachylenia połaci dachowej jeżeli płasko do 35 stopni można dodać jeszcze ze 2 -3 cm jeżeli powyżej 35 stopni to raczej nie ma takiej potrzeby , można spoko wykorzystać takie deski szer. min. 5cm lub nawet 6 a zupełnie idealnie na szerokość krokwi, dachówkę układa się różnie czasem nawet od góry , z boku (zależy jaki kształt dachu) zasadniczo od dołu (ponieważ można klamrować największą ilość sztuk) i z reguły od prawej strony do lewej (ale i to nie zawsze)

Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jak Was jeszcze nie wymęczyłem do końca (znowu marudzę) to mam pytanie, czy mogą i jeżeli już to jak długo leżeć zaimpregnowane łaty na zewnątrz na podestach? Czy może lepiej je gdzieś schować do domu? (dachówkę będą mi kłaść dopiero w październiku a w domu mogą trochę przeszkadzać w robotach wykończeniowych)?

Na filmie instruktażowym Robena widziałem jak układali na ziemi dwa rzędy dachówek każdy po 12 sztuk, mierzyli odłegłości między 1 a 12-tą dodawali z dwóch rzędów i dzielili przez 20 i wychodził rozstaw łat, tam akurat 36,6 cm.

Z całą pewnością nie układali 12 sztuk tylko 20. Robi się to w pionie i poziomie co pozwala ustalić długość i szerokość połaci. A wracając do meritum to na miejscu Twojego cieśli przyciąłbym krokwie zgodnie z projektem i skończył temat. Co ty masz za firmę dekarską, która chce żeby za nią ktoś wykonał krycie wstępne, przybił kontrłaty i pierwszą łatę (na sztorc?). Warto spytać tych dekarzy gdzie popłyną skropliny bo jak do rynny to będzie ona dość nisko opuszczona. Warto więc zapytać czy aby deszczówka do niej wpadnie. Pozdrawiam.

A gdzie powinny popłynąć skropliny? Na pewno nie znam sie na dachach, ale na tym filmie (zresztą na płytce dołączonej do któregoś muratora) były ułożone dwa rzędy po 12 odwróconych (wierzchnią stroną do spodu) dachówek i mierzyli odległość na zsuwie i rozsuwie między pierwszą i ostatnią, dodawali z tych dwóch szeregów i dzielili przez 20. Poza tym na tym samym filmie pokazywali jak montować okap w przypadku gdy trzeba przedłużyć krokwie (a więc nawet jak będą za krótkie to i tak się da zrobić).

Przy niektórych rodzajach dachówki dwie sztuki mogą doprowadzić do błędnego odczytu rozstawu łat proponuję min 3 szt, dwie obok siebie jedna nad nimi, ale to nie wszystko ponieważ skrajne potrafią mieć także inny wymiar niż dach. podstawowa tej samej firmy :wink: i to także trzeba brać pod uwagę. Podsumowywując nie bijemy łat dopóki nie mamy przynajmniej po 2 lewe i po 2 prawe skrajne , paczkę podstawowej (ceramika) lub z 5 szt (beton) oraz przynajmniej 1 gąsior podstawowy. a najlepiej zlecić to profesjonalnej firmie która ma o tym pojęcie.Pozdrawiam

Czy ta łata na okapie położona "na sztorc" to jakiś duży błąd? teraz juz nie wiem co sądzić o moich dekarzach, czy aby na pewno wszystko zrobią dobrze. Chociaż

z drugiej strony trudno jest w tych czasach znaleźć dekarzy z przyzwoitym terminem oczekiwania. A co myślicie o wróblówkach?

Czy ta łata na okapie położona "na sztorc" to jakiś duży błąd? teraz juz nie wiem co sądzić o moich dekarzach, czy aby na pewno wszystko zrobią dobrze. Chociaż

z drugiej strony trudno jest w tych czasach znaleźć dekarzy z przyzwoitym terminem oczekiwania. A co myślicie o wróblówkach?

moze inaczej , niech ktos napisze o zaletach takiego rozwiazania

a co mamy myslec o wroblowkach , jezeli nabija ci late na sztorc , pozbawia cie mozliwosci wyboru - z kratka lub bez , ..... nie zawsze potrzebna

to prawda , terminy zawalone na maxa :roll:

...na tym samym filmie pokazywali jak montować okap w przypadku gdy trzeba przedłużyć krokwie (a więc nawet jak będą za krótkie to i tak się da zrobić).

Okap zawsze wykonuje się tak samo. Przedłużenie krokwi to osobna sprawa. Dobrze radził Ci Twój cieśla aby krokwie obcięli dekarze po rozmierzeniu dachu. Część firm dekarskich uważa, że dekarstwo to tylko układnie dachówek a wykonanie okapu, odprowadzenie skroplin, wentylacja połaci, szczelność krycia wstępnego to dla nich czarna magia. Pozdrawiam.

Gdzie mogę znaleźć schemat dobrze wykonanego okapu dachu z pełnym deskowaniem i opapowanego? Jest schemat okapu na tym filmie instruktażowym Robena (Murator 06/2006), ale ten film jest chyba przeznaczony dla dekarzy i nie bardzo rozumiem o co tam chodzi. Na schemacie, na krokwi jest folia (u mnie jest papa), pod folię wchodzi na końcu obróbka blacharska i lekko wystaje nad krokwią(okapnik?), poźniej kontrłaty i łaty, na końcu dachu jest też łata, na nią mocowana rynna, później wróblówka i oczywiście dachówka. Rozumiem, że skropliny powstają na papie i spływają wzdłuż kontrłat do okapnika i dalej na ziemię? Ale jeśli na końcu dachu, pod mocowaniem rynny i wróblówką, jest przybita łata na kontrłatach, to pod nią jest przestrzeń 24 mm. Czy przez taką dziurę nie dostaną się wróble?

Wlasnie mi ukladaja dachowke, ale zauwazylem, ze niezbyt dokladnie. Jak sie przyjrzec, to dachowki nie sa idealnie w jednej kolumnie, ale lekko sie mijaja. Czy to jest dopuszczalne?

Wiem, ze potem nie bede na to zwracac uwagi, ale teraz mnie to lekko drazni.

http://galeria.dum.pl/cache/medium/Budowa/2007-08-10/IMG_0920.JPG

http://galeria.dum.pl/cache/medium/Budowa/2007-08-10/IMG_0921.JPG

Zauważyłem, że u Ciebie pierwsza warstwa dachówek ma inny kąt nachylenia niż pozostałe - podejżewam, ze wynika to z faktu, że (jełsi masz łaty 60x40) pierwszą łatę dali na 40 jak pozostałe zamiast 60. Opcjonalnie montuje się wróblówkę/wróblownicę, która podnosi pierwszą warstwę dachówek.

Zachęcam do obejżenia mojego dziennika - sami robiliśmy dach - są tam zdjęcia, które mogą pomóc.

Pozdrawiam.

Jestem po spotkaniu z dekarzem i firmą, która robiła dach. Wnioski: dla dekarzy mają obciąć krokwie zgodnie z projektem (długość jest wielokrotnością dachówki Roben, przy rozstawie łat 36,6 cm, a odległość między pierwszą a drugą łatą od okapu trochę krócej ok. 4 cm. Tak jak ktoś wcześniej sugerował dekarze chcą wszystko robić z dachu, bez rusztowań. Obaj panowie wzajemnie się przekonywali jak powinien być przygotowany dach do krycia dachówką, każdy mówił co innego. Dla dekarza powinny być przycięte krokwie i najlepiej przypite krótkie podłatniki i pierwsza łata na sztorc, komin powinien być obłożony klinkierem. Ci drudzy uważają, że wszystkie obróbki dachu powinni zrobić dekarze, bo trudno inwestorowi brać oddzielnie ekipy do tych wszystkich rzeczy, np. do obłożenia komina klinkierem. Coraz głupszy jestem od tego czytania i gadania. Już nie wiem co do kogo należy. Najśmieśniejsze jest to, że ci fachowcy się znali.

Może to głupio zabrzmi ale, najważniejsze jest to że ciągle słuchasz tych samych bzdur, pisałam Ci już wcześniej, cieśla jest od konstrukcji więżby dachowej , dekarz od kładzenia pokrycia (łącznie z nabijaniem wszystkiego samemu , co potrzebne jest do wykonania pokrycia) a murarz lub płytkarz od wykonania kominów z klinkieru. i tego się trzymaj . nikt nie powie mi ,że np. dekarz ma wymurować komin, osadzić solar czy baterie słoneczne, zamontować antenę czy neta, włożyć wkład kominowy z kwasówki lub założyć piorunochron tylko dlatego że wszystkie te rzeczy można usadowić na dachu, od każdej z tych czynności jest inny fachowiec :wink: Pozdrawiam

• 5 months później...
Witajcie mam pytanie czy jeśli firma podjeła się kompleksowego pokrycia dachu wraz z oknami i wszystkimi pierdołami a w trakcie stwierdzili ze coś im nie wychodzi i musieli dokupić płyt OSB aby wyrównać swoją robote a potem stwierdzili , że musze zapłacić za te płyty. Czy ja powinnam płacić za nie bo moja wewnętrzna intuicja szepce mi , że nie bo to ich sprawa co zrobią i jak zrobią ma być dobrze.Ania :evil: