Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewo 3-4 metrowe jakie posadzić ?

Recommended Posts

Żywopłot tuje i teraz coś by wypadało posadzić oprócz małych sadzonek którym to daję czas, niechaj sobie spokojnie rosną, lecz chociaż 1-2 drzewa chciałbym mieć już w miarę wyrośnięte. Tylko jakie ???

Z pewnością dam sosnę czarną którą to chcę uformować jak duże bonsai, ale to będzie takie 1-1,5metra, więc co by pasowało do tego klimatu- Tuje szmaragd, Sosna czarna i może jakieś liściaste z czerwonymi liśćmi, Na owocach mi nie zależy chyba że grusza. Działka mała 8.6 ar więc nie ma co szaleć z tymi drzewami.

Jak takie duże drzewa sadzić żeby się przyjęły i kiedy?

Teren mam w miarę wilgotny, woda na 1,5-2,5 metra. Piaskowo-żwirowy z elementami rudy żelaza ( pełno mam tych bryłek wielkości 5 cm.) :roll:

Będę wdzięczny za pomoc i sugestie. :wink:

Judaszowiec kanadyjski

Wiaz holenderski

Buk "Purple Fountain"

Betula pendula "Gracilis"

Wisnia "Kikushidare"

jeszcze?

sadzic najlepiej z donic wtedy nie zostanie naruszona bryla korzeniowa oraz nie bedzie naglej zmieny gleby w ktorej rosnie dzieki czemu sie ladnie przyjmie. Po posadzeniu mozna przycicac galezie ale nie jest to konieczne podlac i patrzec jak rosnie.

No jest w czym wybierać :roll: Wiecie, jestem teraz w Irlandii i widuję tutaj bardzo ładne drzewo i nie mam pojęcia co to jest. Wygląda mi na sosnę ale ma fajny kolor, Jasna zieleń od góry a ciemna od dołu, jak się patrzy z boku ( a przeważnie tak się patrzy na drzewa ) to bardzo ładnie to wygląda, mieni się niby aksamit, może to gdzieś znajdę w internecie to wrzucę fotkę, albo sam zrobię zdjęcie :roll: