zahir1000 10.08.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Żywopłot tuje i teraz coś by wypadało posadzić oprócz małych sadzonek którym to daję czas, niechaj sobie spokojnie rosną, lecz chociaż 1-2 drzewa chciałbym mieć już w miarę wyrośnięte. Tylko jakie ??? Z pewnością dam sosnę czarną którą to chcę uformować jak duże bonsai, ale to będzie takie 1-1,5metra, więc co by pasowało do tego klimatu- Tuje szmaragd, Sosna czarna i może jakieś liściaste z czerwonymi liśćmi, Na owocach mi nie zależy chyba że grusza. Działka mała 8.6 ar więc nie ma co szaleć z tymi drzewami. Jak takie duże drzewa sadzić żeby się przyjęły i kiedy? Teren mam w miarę wilgotny, woda na 1,5-2,5 metra. Piaskowo-żwirowy z elementami rudy żelaza ( pełno mam tych bryłek wielkości 5 cm.) Będę wdzięczny za pomoc i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 11.08.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Wydaje mi się że jedynym sensownym drzewem jeśli zdecydowałeś się na styl japoński będzie klon palmowy. Jest niewysoki i tak jak chciałeś jest odmiana z bordowymi liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.08.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Klon palmowy lubi przymarzać-trudny do utrzymania, proponuję perukowca podolskiego bordowego i złotego -piękna para lisciasta ; do tego trochę pęcherznic bordowych i złotych, złotokap też by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daredevil_sn 14.08.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Judaszowiec kanadyjskiWiaz holenderskiBuk "Purple Fountain"Betula pendula "Gracilis"Wisnia "Kikushidare" jeszcze? sadzic najlepiej z donic wtedy nie zostanie naruszona bryla korzeniowa oraz nie bedzie naglej zmieny gleby w ktorej rosnie dzieki czemu sie ladnie przyjmie. Po posadzeniu mozna przycicac galezie ale nie jest to konieczne podlac i patrzec jak rosnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 17.08.2007 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Dziękuję bardzo za odpowiedzi, jak znacie stronki ze zdjęciami tych drzewek to wrzućcie kiedyś proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daredevil_sn 17.08.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 http://images.google.com? i jeszcze dwa fajne drzewka mi przyszly do glowy: Klon "Flamingo"Klon Palmolistny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 17.08.2007 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 No jest w czym wybierać Wiecie, jestem teraz w Irlandii i widuję tutaj bardzo ładne drzewo i nie mam pojęcia co to jest. Wygląda mi na sosnę ale ma fajny kolor, Jasna zieleń od góry a ciemna od dołu, jak się patrzy z boku ( a przeważnie tak się patrzy na drzewa ) to bardzo ładnie to wygląda, mieni się niby aksamit, może to gdzieś znajdę w internecie to wrzucę fotkę, albo sam zrobię zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.08.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 http://www.dpi.vic.gov.au/dpi/vro/vroimages.nsf/Images/tn_pinus_radiatas/$File/tn_pinus_radiata.jpg http://www.bonsai4me.com/Gallery/GalleryHarry/pinus_radiata_sept03.jpg Pinus radiata/ sosona kalifornijska. To, to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 17.08.2007 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Te co widuję są już bardziej wyrośnięte i wydaje mi się że u nich jest jeszcze większa różnica między jasną a ciemną zielenią, chociaż zdjęcia tego nie oddają aż tak naturalnie. Jutro pójdę zrobić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts