Gość go123 16.07.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 podobno na jesien niedobrze? czy to przesady jakies? moze doradzicie jakies artykuly na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.07.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Dlaczego niedobrze? Poczytaj (funkcja szukaj) na forum, było już niejednokrotnie. Raczej więcej plusów niż minusów. O żadnych przesądach nie słyszałem, zreszta zabobonami nie przejmowałbym się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 16.07.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Dzis to nie ma znaczenia kiedy lejesz. Wazne tylko, zeby w betoniarni dawali dobry beton. Ja lalem w listopadzie (2001) i jak na razie (odpukac w niemalowane) wszystko jest w porzadku.Tylko koniecznie zdejmij humus wczesniej, i zrob w miare porzadek zanim zaczniesz kopac. Ja sie wlasnie borykam z wyciaganiem humusu z gotowych fundamentow. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 16.07.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 To jest raczej zalecane, aby wylewać jesieną. Na wiosnę od razu zaczynasz stawiać ściany i nie czekasz aż ziemia rozmarznie i wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość go123 16.07.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Wielkie, dzieki. Wlasnie niewykluczone ze taki bylby grafik prac - jesien fundamenty - wiosna - stan surowy. Oczywiscie jeszcze przeszukam archiwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 17.07.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Wydaje mi się także, że przez zimę grunt się częściowo sam zagęści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.07.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja wylewałem fundament przed zimą. Najważniejsza jest jakość betonu z betoniarni. Po za tym to nie masz przerwy na wyschnięcie fundamentów, tylko od razu wiosną można jechać z budową. Nie trzeba też ich specjalnie okrywać na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 17.07.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Sierpień-wrzesień, jeśli masz wysoki poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipp 17.07.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Jak najbardziej na jesień. Wiosną będziesz już miał spokój z koparką, wykopami, szalunkami itp. Po zalaniu fundamentów uporządkuj także teren wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemp 17.08.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Ja zaczynam w drugiej połowie września. Ławy lane z gruchy, ścianki fundamentowe z bloczków betonowych. Zastanawiam się nad podłogą na gruncie ( dom bez podpiwniczenia ), robić teraz czy izolować ławy i ścianki, zabezpieczyć z góry jakąś papą i przeczekać zimę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.08.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Ja zaczynam w drugiej połowie września. Ławy lane z gruchy, ścianki fundamentowe z bloczków betonowych. Zastanawiam się nad podłogą na gruncie ( dom bez podpiwniczenia ), robić teraz czy izolować ławy i ścianki, zabezpieczyć z góry jakąś papą i przeczekać zimę ? Fundamenty, zasypanie i zagęszczenie wykopów, podsypka - na jesieni. Podkład betonowy na wiosnę. Izolacja tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemp 17.08.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Dzięki HenoK, powoli mi się to wszystko klaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 17.08.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Jak podłoge wylejesz na jesieni, to dużą powierzchnię trzeba zabezpieczyć na zimę plus naturalnie(czyli od warunków atmosferycznych) grunt pod podłogą nie ulega zagęszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts