Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan zerowy, Wlkp, 170m2, prosze o opinie

Recommended Posts

witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum, przymierzam sie do budowy domu, tylko jak na razie ceny firm mnie nieco szokuja

dostalem wycene za wykonanie stanu zerowego (lacznie z wykopkami), domek 170m2, projekt APS105+2G

tylko robocizna 17tys zl netto

wszystko 46 tys zl netto

mnie sie to wydaje strasznie drogo, a co Wy o tym sadzicie??

moze ktos ma namiar na firme z Wlkp. robiaca fundamenty??

pozdrawiam

Witam. Ja zamierzam rozpocząc niebawem budowe "Domu w firletakch" -Archonu, 156m użytkowej i 200 całkowitej, firma budowlana wyceniła mi koszt stanu surowego bez okien i drzwi na 200tys.zł, w tym robocizna stanu zerowego 10tys.zł a całośc z towarem i sprzetami za stan zero-43ty.zł. Budowa miedzy Wrzesnią a P-niem - Paczkowo. Wieć koszty Podobne. Ile u Ciebie wycenili cały stan surowy?

pozdro

u mnie stan surowy tylko z dachem krytym dachówką betonową, dom 156 m użytkowych, ok 190 m 2 murarz wycenił razem z materiałami na 140-150 tyś, niestety budowanie z firmą ma swoje konsekwencje , które odzwierciedlają się właśnie w cenie. Fugazi moim zdaniem to bardzo dużo . Mam dwie wyceny stanu surowego z dachem pokrytym papą, pierwsza to 40 tyś, druga to 35 tyś jest to cena budowy po sam dach.

na razie nie mam wyceny za stan surowy i w tej sytuacji raczej nie bede sie o nia staral :wink:

postanowilem sam zrobic wykopy (minikoparka) i poszukac tylko kogos do fundamentow, materialy tez raczej sam bede kupowal bo widze tutaj sporo potencjalnych oszczednosci, niestety firmy (akurat ta nie wygladal zbyt okazale, stad mialem pewne nadzieje z nia) biora ceny z sufitu i chyba nawet nie chce im sie poswiecic troche czasu na zrobienie wyceny...

• 2 weeks później...

Witam, własnie dostałam wycenę od BOBA na wykonanie stanu zerowego i za samą robocizne wyliczył mi:

1. Ławy w szalunkach - 4750 zł +Vat

2. Wymurowanie ścian stanu zerowego+izolacja - 4100 zł +Vat

3. zasypanie piaskiem stanu zero+zabetonowanie podkładu gr. 10 cm - 2800 zł+Vat.

4. Obłożenie ścian styrodurem - 2100 zł

A na gotowo z materiałem stan zero wyniósł by ok. 33.500 zł + Vat 7%

Dom (szer 11,0*8,0m) ma powierzchni użytkowej 120 m2 +garaż 30 m2

Czy Waszym zdaniem to dużo, czy mało?

• 1 month później...

My budujemy sami bo

1. Po pierwsze nie stać nas na porządną ekipę , a najtańszej nie mam zamiaru szukać, bo zdaje sobie sprawę z tego że żeby było porządnie musi kosztować

2. Zaoszczędzimy w ten sposób dużo dużo gotóweczki ;)

3. Nie biorę pod uwagę argumentów typu " lepiej iśc do pracy i zarobić na fachowca , niż samemu babrać się w ziemi" bo nikt z nas nie zarabia 40 tys na miesiąc

4. Jak dotąd zrobiliśmy

- wykop, beton chudziak , papa a w środek zbrojenie, zalane betonem i zawinięte to wszystko papą . Póżniej przyszły bloczki m6 - podnosiliśmy się dośc wysoko bo o 6 bloczków do poziomu 0 .

Kosztowało nas to wiele wiele mniej niż jak byśmy wzięli ekipę , no i co najwazniejsze wiemy że wszystko jest zrobione tak jak należy