Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w Banku a pozwolenie na budowę

p_piatek

Recommended Posts

Witam wszystkich ,

Mam pytanie w ostatnim czasie dokonałem zakupu działki, i zaczynam zbierać informacje niezbędne do pozwolenia na budowę, w tym samym czasie chciałem zapożyczyć się w banku na budowę domu ale z tego co się orientuje do ubiegania się o taką pożyczkę potrzebne jest wydanie pozwolenia na budowę,czy takie procedury mają wszystkie Banki ??? z góry dziękuje za odpowiedzi

Nie wiem czy wszystkie, ale te w których ja byłem wymagają (aby uruchomić kredyt, bo chyba o nim tu mowa?) pozwolenia na budowę i to prawomocnego. Jest to dość logiczne, bo kredyt budowlany/hipoteczny jest tzw. kredytem celowym, a więc musi istnieć możliwość wykonania za jego pomocą celu (w tym przypadku wybudowania domu). Jeżeli nie ma pozwolenia na budowę to póki co nie istnieje możliwość realizacji celu, a więc i udzielenia kredytu.

A tak właściwie to po co chcesz wziąć kredyt przed uzyskaniem pozwolenia? A co jeśli tego pozwolenia nie dostaniesz?

W praktyce od momentu zakupu działki do wydania pozwolenia na budowę mijają conajmniej 2-3 m-ce. Potem jeszcze minimum 2-3 tygodnie zanim pozwolenie będzie ostateczne (prawomocne). Formalności związane z kredytem załatwisz w 1-2tyg (oczywiście jeżeli masz przygotowane pozostałe dokumenty). Moim zdaniem narazie rozglądnij się po bankach - jakie mają warunki itd. - wybierz wstępnie interesujące Cię oferty, a sam kredyt zacznij załatwiać zaraz jak dostaniesz pozwolenie.

Witam wszystkich ,

Mam pytanie w ostatnim czasie dokonałem zakupu działki, i zaczynam zbierać informacje niezbędne do pozwolenia na budowę, w tym samym czasie chciałem zapożyczyć się w banku na budowę domu ale z tego co się orientuje do ubiegania się o taką pożyczkę potrzebne jest wydanie pozwolenia na budowę,czy takie procedury mają wszystkie Banki ??? z góry dziękuje za odpowiedzi

Tak, jest to wymagane przez wszystkie banki. Pozwolenie na budowe- uprawomocnione, wypis i wyrys z rejestru gruntu i tego typu dokumenty sa bezwględnie potrzebne. Nikt Ci nie da kredytu - który możesz wykorzystać nie wiadomo na co i nie wiadomo, co będzie stanowilo póki co zabezpieczenie kredytu.