rafałek 16.07.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Staram się zebrać jak najwięcej informacji. Na dzień dzisiejszy raczej mnie nie stać na to, ale z tego co widać tanieją. Kolega twierdzi, że przy zakłądaniu instalacji można ją przystosować do późniejszego przyłączenia do kolektora. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?Na co trzeba zwrócić uwagę przy planowaniu takiej instalacji i podłączeniu jej w kilka lat po zamieszkaniu (mam nadzieję, że potanieją). Chodzi o to by potem jak najmniej przerabiać, rozkuwać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysio 16.07.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Popieram - też o tym myślę. Wydaje mi się, że na początek wystarczy doprowadzić 2 rury (wej i wyj) z kotłowni lub miejsca z piecem i zasobnikiem, w okolice gdzie będzie kolektor (żeby potem nie przebijać się prze stropy). W instalacji w kotłowni przygotować odejścia na zasilanie z innego żródła i to tyle na razie.Nie wiem czy opłaca się już teraz kupować odpowiedni zasobnik zasilany z pieca i z kolektora - czy poczekac i za pare lat dołożyć drugi/wymienić na odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 16.07.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Witam i zajżyj tutaj http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6686&highlight=kolektory+s+oneczne ja też z tego co się orientuję to tanieją bo bedąc na targach budowlanych w Białymstoku firma oferowała ok 20-30 % taniej zestawy niż wcześniej... to dużo może za rok całkiem stanieją o połowę ??? -- teraz troszkę drodo wydawać nawet po obnizonej cenie 6 tys.. za zestaw.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.07.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Przede wszystkim musisz się zastanowić, gdzie chcesz mieć kolektory, gdzie zasobniki c.w.u. i zestaw pompowy. Przy niewielkiej instalacji 2 - 4 kolektory zazwyczaj wystaczą rurociągi miedziane o średnicy 18 mm z odpowiednią izolacją.Do tego przewód z czujnikiem temperatury.Najlepiej jednak zwróć się do przyszłego wykonawcy całej instalacji, niech przygotuje ten etap łącznie z projektem na całość instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.07.2003 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Dobrze tylko jeśli okarze się że za np 3-4 lata zmienią się dość drastycznie jekieś wymagania to może i tak będzie potrzebna większa przeróbka. Czy mogę na to przeznaczyć fragment strychu? Wiem z której strony będą mocowane kolektory bo słońce zawsze będzie z tej samej strony. Pozostaje tylko pytanie ile potrzeba miejsca na pompy, wymiennik i co tam jeszcze potrzebne. Mi nasunęło się pytanie czy jeśli chcę wszystko upchnęć na strychu to czy nie będzie mi to wszystko hałasować? Czy wiecie czy instalacja (popmy i co tam jeszcze może być) wydziela większe hałąsy czy raczej nie należy się tego obawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Dobrze tylko jeśli okarze się że za np 3-4 lata zmienią się dość drastycznie jekieś wymagania to może i tak będzie potrzebna większa przeróbka. Czy mogę na to przeznaczyć fragment strychu? Wiem z której strony będą mocowane kolektory bo słońce zawsze będzie z tej samej strony. Pozostaje tylko pytanie ile potrzeba miejsca na pompy, wymiennik i co tam jeszcze potrzebne. Mi nasunęło się pytanie czy jeśli chcę wszystko upchnęć na strychu to czy nie będzie mi to wszystko hałasować? Czy wiecie czy instalacja (popmy i co tam jeszcze może być) wydziela większe hałąsy czy raczej nie należy się tego obawiać? Tu masz linki z artukułem jak dobrać czynnik grzewczy, izolację przewodów od kolektorów do zasobnika : http://www.instalator.pl/archi/mi7-8(47-48)/30.pdf http://www.instalator.pl/archi/mi7-8(47-48)/31.pdf Pompy nie wytwarzają dużo hałasu, tego się nie musisz obawiać (w nocy, kiedy hałas jest najbardziej odczuwalny, kolektory nie pracują). Rozmiary pomp są niewielkie i nie powinny stanowić żadnego probelmu. Ale gdzie chcesz umieścić zasobnik. Jeżeli na strychu, to musisz mieć przewidzianą do tego konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.07.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 To powyżej to moje (wylogowało mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 16.07.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Też myślałem o późniejszym instalowaniu kolektorów. Jednak promocja u Vaillanta skłoniła mnie do zzakupu wszystkiego od razu (kocioł, zasobnik, kolektory, pompa, układ sterowania).Wcześniej na pewno warto poprowadzić rurki dla czynnika grzewczego (od kolektorów do zasobnika) i przewidzieć więcej miejsca na zasobnik (standardem jest zasobnik o poj. min. równiej dziennemu zapotrzebownaiu na ciepłą wodę). Rafałek, nie przypuszczam, żeby taka instalacja hałasowała bardziej niż "zwykła" - czyli w praktyce minimalnie. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 16.07.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 u siebie mam wstawiona rure PCV 110 w scianie od kotlowni do samej kalenicy, kiedy tylko fundusze pozwola to wystarczy wszystko spiac do instalacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts