Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką macie grupę krwi?

Sheenaz

Recommended Posts

I czy bylibyście w stanie sie nią podzielić

Wątek - nie ukrywam - napisany pod wpływem przemysleń wątku dotyczącego krwi 0rh -

Ja mam 0 rh + - czyli tzw. uniwersalną. Nigdy nie oddawałam honorowo krwi, ale myśle ze byłabym w stanie gdybym przeczytała o konkretnym przypadku człowieka który potrzebowałby pomocy.

Bez takiego kopa - raczej sama z siebie honorowym krwiodawcą nie będę.

A Wy?

pozdrowienia

sh'eenaz

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja całkiem niezła, dość rzadka: B Rh +

Oddawałem 2 razy, . Nic strasznego.

Rh 0 -

Nigdy nie oddawalam krwi, bardzo sie tego "boje". Chyba mam cos w rodzaju fobi na widok krwi i na mysl o kłuciu strzykawkach itp :-?

Tak dla "anonimowego ogólu" pewnie sie nigdy bym nie zdecydowala ale dla konkretnej osoby (niekoniecznie z rodziny) myślę że bym sie zmobilizowala i krew oddała. Np. wiem że na tym forum są osoby dla których - gdyby potrzebowały krwi - oddałabym. (mdlejąc pewnie co 5 sek i histeryzujac :lol: w trakcie - ale trudno :))

Rh 0 -

Nigdy nie oddawalam krwi, bardzo sie tego "boje". Chyba mam cos w rodzaju fobi na widok krwi i na mysl o kłuciu strzykawkach itp :-?

Tak dla "anonimowego ogólu" pewnie sie nigdy bym nie zdecydowala ale dla konkretnej osoby (niekoniecznie z rodziny) myślę że bym sie zmobilizowala i krew oddała. Np. wiem że na tym forum są osoby dla których - gdyby potrzebowały krwi - oddałabym. (mdlejąc pewnie co 5 sek i histeryzujac :lol: w trakcie - ale trudno :))

My to mamy tak, ze dac krew mozemy kazdej grupie, ale tylko od swojej mozemy przyjac...czyli 0 Rh- :-?

Mam A1 RH+, oddawałam krew, choć w punkcie krwodawstwa ostrzegano mnie abym tego nie robiła. Mam bardzo niskie cisnienie, niedowagę itp.

Po upływie około tygodnia czułam sie bardzo źle, zawroty głowy ,mroczki przed oczami, ogólna słabość , no i kilka razy zemdlałam zupełnie bez powodu-teraz krwi nie oddaje- ale gdyby ktoś o to poprosił lub była taka potrzeba napewno bym sie nie wahała bez względu na konsekwencje jakie przyszłoby mi ponieść- dla mnie to chwilowa niewygoda- dla innych to życie ( tak przynajmniej to rozumiem)

My to mamy tak, ze dac krew mozemy kazdej grupie, ale tylko od swojej mozemy przyjac...czyli 0 Rh- :-?

Wiem ze "zerowki" sa uniwersalnymi dawcami (a np. "abetki"- unowersalnymi "biorcami" :))- natomiast chyba trzeba brac pod uwage te + i - ?

np. 0 rh- chyba nie moze oddac krwi "plusowi"?

Wiem ze "zerowki" sa uniwersalnymi dawcami (a np. "abetki"- unowersalnymi "biorcami" :))- natomiast chyba trzeba brac pod uwage te + i - ?

np. 0 rh- chyba nie moze oddac krwi "plusowi"?

Minus moze plusowi, nie dziala to odwrotnie.

Mam 0rh+