malgosia0023 10.12.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 B Rh - tak jak Agata Mróz. Kiedyś byłam honorowym dawcą krwi, od lat nie oddawałam. Zastanawiam się nad oddaniem szpiku, tylko nigdzie nie doczytałam o konsekwencjach zdrowotnych dla dawcy. wiadomo że zawsze coś sie moze zdarzyć...nawet w piaskownicy.W kazdym razie ja sie zdecydowałam,chociaż czy kiedykolwiek oddam szpik....mam nadzieje że tak. B Rh+ służę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 09.01.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Kochani, proszę wszystkich który moga oddać krew o wsparcie. Potrzebna jest grupa 0 Rh -, ale moga byc też inne grupy. Wyjaśnienie poniżej.Wielkie DZIEKI.http://forum.muratordom.pl/potrzebna-krew-warszawa,t148595.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.01.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Zrobiłam listy grupami krwi, gdzie podane, to z miejscowością danej osoby. Dopisujcie się we właściwych miejscach, robiąc cytat, dobrze? Przy każdym nicku podany jest czynnik Rh. Grupa 0 + Sh'eenaz+ luk_ _25, Tarnów+ Nefer, Wawa+ akacja, Łódź- baba_budowniczy, Lublin- zielonooka, Wawa+ KiZ, Śląsk+ Mufka, Warmia i Mazury- aneta 1235, Sochaczew- basiah2+ markus_gdynia+ niktspecjalny- ohh- JoShi, Dębe Wielkie+ kofi, Warmia- zielony_listek, Wawa+ Marek30022, Marki k. Wawy+ mibeti, okolice Łodzi+ anna kasińska+ tola, Podlasie- Barbossa+ _bogus_- daisy-stokrotka, Poznań- Teska, okolice Szczecina- ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą+ dandi3, Podlasie- iwo_kot, mazowieckie Grupa A - A2 dompodsosnami, lubuskie+ michall.m- YreQ, Legnica+ A1 tuuska1, okolice Krakowa+JANINKI-AMORKI82+ A1 Krzysztofik, Olsztyn+ A1 Ew-ka+ ruskowa+ A1 frosch, Śląsk+ A1 elutek- LuiLin, Wawa Nowodwory+ muriel- oorbus+ A2 waldibmw, Krzeczów+ aga1401, Irlandia+ bascom Grupa B + tomek1950, Mazury+ mąż Zeljki, okolice Wawy+ retrofood, Galicja+ andk+ mowaleria, Wielkopolska+ adi_+ malka+ MRS.CONSTR.- ania klepka, Wrocław- Fenix999, Górny Śląsk- mada_lena, Łódź+ małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki+ A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki- ANIAILIS, Dolny Śląsk+ A2B Majka, Żbik+ monia77w1- wiolasz, Rzeszów- A2B krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.01.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Grupa 0 + Sh'eenaz+ luk_ _25, Tarnów+ Nefer, Wawa+ akacja, Łódź- baba_budowniczy, Lublin- zielonooka, Wawa+ KiZ, Śląsk+ Mufka, Warmia i Mazury- aneta 1235, Sochaczew- basiah2+ markus_gdynia+ niktspecjalny- ohh- JoShi, Dębe Wielkie+ kofi, Warmia- zielony_listek, Wawa+ Marek30022, Marki k. Wawy+ mibeti, okolice Łodzi+ anna kasińska+ tola, Podlasie- Barbossa+ _bogus_- daisy-stokrotka, Poznań- Teska, okolice Szczecina- ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą+ dandi3, Podlasie- iwo_kot, mazowieckie Grupa A - A2 dompodsosnami, lubuskie+ michall.m- YreQ, Legnica+ A1 tuuska1, okolice Krakowa+JANINKI-AMORKI82+ A1 Krzysztofik, Olsztyn+ A1 Ew-ka+ ruskowa+ A1 frosch, Śląsk+ A1 elutek, Kalisz- LuiLin, Wawa Nowodwory+ muriel- oorbus+ A2 waldibmw, Krzeczów+ aga1401, Irlandia+ bascom Grupa B + tomek1950, Mazury+ mąż Zeljki, okolice Wawy+ retrofood, Galicja+ andk+ mowaleria, Wielkopolska+ adi_+ malka+ MRS.CONSTR.- ania klepka, Wrocław- Fenix999, Górny Śląsk- mada_lena, Łódź+ małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki+ A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki- ANIAILIS, Dolny Śląsk+ A2B Majka, Żbik+ monia77w1- wiolasz, Rzeszów- A2B krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.01.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Grupa 0 + Sh'eenaz + luk_ _25, Tarnów + Nefer, Wawa + akacja, Łódź - baba_budowniczy, Lublin - zielonooka, Wawa + KiZ, Śląsk + Mufka, Warmia i Mazury - aneta 1235, Sochaczew - basiah2 + markus_gdynia + niktspecjalny - ohh - JoShi, Dębe Wielkie + kofi, Warmia - zielony_listek, Wawa + Marek30022, Marki k. Wawy + mibeti, okolice Łodzi + anna kasińska + tola, Podlasie - Barbossa + _bogus_ - daisy-stokrotka, Poznań - Teska, okolice Szczecina - ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą + dandi3, Podlasie - iwo_kot, mazowieckie Grupa A - A2 dompodsosnami, lubuskie + michall.m - YreQ, Legnica + A1 tuuska1, okolice Krakowa +JANINKI-AMORKI82 + A1 Krzysztofik, Olsztyn + A1 Ew-ka + ruskowa + A1 frosch, Śląsk + A1 elutek, Kalisz - LuiLin, Wawa Nowodwory + muriel - oorbus + A2 waldibmw, Krzeczów + aga1401, Irlandia + bascom Grupa B + tomek1950, Mazury + mąż Zeljki, okolice Wawy + retrofood, Galicja + andk + mowaleria, Wielkopolska + adi_ + malka , Zagłębie+ MRS.CONSTR. - ania klepka, Wrocław - Fenix999, Górny Śląsk - mada_lena, Łódź + małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki + A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki - ANIAILIS, Dolny Śląsk + A2B Majka, Żbik + monia77w1 - wiolasz, Rzeszów - A2B krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 11.01.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Grupa 0 + Sh'eenaz + luk_ _25, Tarnów + Nefer, Wawa + akacja, Łódź - baba_budowniczy, Lublin - zielonooka, Wawa + KiZ, Śląsk + Mufka, Warmia i Mazury - aneta 1235, Sochaczew - basiah2 + markus_gdynia + niktspecjalny - ohh - JoShi, Dębe Wielkie + kofi, Warmia - zielony_listek, Wawa + Marek30022, Marki k. Wawy + mibeti, okolice Łodzi + anna kasińska + tola, Podlasie - Barbossa + _bogus_ - daisy-stokrotka, Poznań - Teska, okolice Szczecina - ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą + dandi3, Podlasie - iwo_kot, mazowieckie - ambroma, Warszawa Grupa A - A2 dompodsosnami, lubuskie + michall.m - YreQ, Legnica + A1 tuuska1, okolice Krakowa +JANINKI-AMORKI82 + A1 Krzysztofik, Olsztyn + A1 Ew-ka + ruskowa + A1 frosch, Śląsk + A1 elutek, Kalisz - LuiLin, Wawa Nowodwory + muriel - oorbus + A2 waldibmw, Krzeczów + aga1401, Irlandia + bascom Grupa B + tomek1950, Mazury + mąż Zeljki, okolice Wawy + retrofood, Galicja + andk + mowaleria, Wielkopolska + adi_ + malka , Zagłębie + MRS.CONSTR. - ania klepka, Wrocław - Fenix999, Górny Śląsk - mada_lena, Łódź + małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki + A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki - ANIAILIS, Dolny Śląsk + A2B Majka, Żbik + monia77w1 - wiolasz, Rzeszów - A2B krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 11.01.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Grupa 0 + Sh'eenaz + luk_ _25, Tarnów + Nefer, Wawa + akacja, Łódź - baba_budowniczy, Lublin - zielonooka, Wawa + KiZ, Śląsk + Mufka, Warmia i Mazury - aneta 1235, Sochaczew - basiah2 + markus_gdynia + niktspecjalny - ohh - JoShi, Dębe Wielkie + kofi, Warmia - zielony_listek, Wawa + Marek30022, Marki k. Wawy + mibeti, okolice Łodzi + anna kasińska + tola, Podlasie - Barbossa + _bogus_ - daisy-stokrotka, Poznań - Teska, okolice Szczecina - ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą + dandi3, Podlasie - iwo_kot, mazowieckie - ambroma, Warszawa Grupa A - A2 dompodsosnami, lubuskie + michall.m - YreQ, Legnica + A1 tuuska1, okolice Krakowa +JANINKI-AMORKI82 + A1 Krzysztofik, Olsztyn + A1 Ew-ka + ruskowa + A1 frosch, Śląsk + A1 elutek, Kalisz - LuiLin, Wawa Nowodwory + muriel - oorbus + A2 waldibmw, Krzeczów + aga1401, Irlandia + bascom Grupa B + tomek1950, Mazury + mąż Zeljki, okolice Wawy + retrofood, Galicja + andk + mowaleria, Wielkopolska + adi_ + malka , Zagłębie+ MRS.CONSTR. - ania klepka, Wrocław - Fenix999, Górny Śląsk - mada_lena, Łódź + małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki + A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki - ANIAILIS, Dolny Śląsk + A2B Majka, Żbik + monia77w1 - wiolasz, Rzeszów - A2B krzymi-AB Irma mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 11.01.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 W innych krajach np. Niemcy, za oddawana krew sie dawcom placi, sa ustalone miesieczne limity co za bzdury... skąd masz te informacje??? jeśli chodzi o Niemcy to - w każdym mieście minimum raz w miesiącu - "zbiórki" organizuje Deutsche Rote Kreuz, a "wynagrodzeniem" dla dawców są czekolady i napitek (herbata, woda, kakao-do wyboru, inne nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 11.01.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 AB + niestety nie mogę być dawcą, za to mój Mąż oddaje za nas oboje PS.Nasze dziecko pospieszyło się "nieco" na ten swiat, musiało dostać krew, a nikt z rodziny nie miał odpowiedniej. Krew oddał Ktoś-anonimowo. Do dziś z wdzięcznością myślę o tym Człowieku, któremu chciało się ruszyć tyłek sprzed, dajmy na to, telewizora i oddać krew dla obcego będącego w potrzebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.01.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 W innych krajach np. Niemcy, za oddawana krew sie dawcom placi, sa ustalone miesieczne limity W Polsce też się kiedyś płaciło za krew dawcom. Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi, ale i tak się boję myśleć kto wtedy chodził oddawać za pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.01.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi A jakie"uprawnienia" maja honorow idawcy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 12.01.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi A jakie"uprawnienia" maja honorow idawcy ?? honorowi dawcy - podobno wolny, płatny dzień w pracy, piszę "podobno" bo sama nigdy nie korzystałam więcej uprawnień ma zasłużony honorowy dawca krwi /im więcej krwi oddał, tym bardziej "korzysta"/ np. pierwszeństwo w kolejce do lekarza, w aptece, bezpłatne przejazdy komunikacją miejską, w Kaliszu dotyczy to tylko Zasłużonych Honorowych Dawców Krwi I stopnia będących mieszkańcami Kalisza. Odznaka „Zasłużony Honorowy Dawca Krwi” po 18 litrach (I stopnia) po 12 litrach (II stopnia) po 6 litrach (III stopnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.01.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi A jakie"uprawnienia" maja honorow idawcy ?? honorowi dawcy - podobno wolny, płatny dzień w pracy, piszę "podobno" bo sama nigdy nie korzystałam więcej uprawnień ma zasłużony honorowy dawca krwi /im więcej krwi oddał, tym bardziej "korzysta"/ np. pierwszeństwo w kolejce do lekarza, w aptece, bezpłatne przejazdy komunikacją miejską, w Kaliszu dotyczy to tylko Zasłużonych Honorowych Dawców Krwi I stopnia będących mieszkańcami Kalisza. Odznaka „Zasłużony Honorowy Dawca Krwi” po 18 litrach (I stopnia) po 12 litrach (II stopnia) po 6 litrach (III stopnia) Dzięki Elutek ło matkoooo to ja "zasłuzona " jestem Nigdy się nie interesowałam "profitami", ale warto wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 16.01.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 W Polsce też się kiedyś płaciło za krew dawcom. Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi, ale i tak się boję myśleć kto wtedy chodził oddawać za pieniądze. Pielęgniarka mi niedawno mówiła, że i u nas tez płaca, ale tylko jesli jest bardzo rzadki a poszukiwany fenotyp, kwoty rzędu cos ponad stówę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wisienka na torcie 16.01.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 0 Rh - jest najgorszy... Można przyjąć tylko 0 Rh -, więc za tę grupę mogliby płacić, bo ciągle ktoś szuka... Ja mam AB, więc zero problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 0 Rh - jest najgorszy... Można przyjąć tylko 0 Rh -, więc za tę grupę mogliby płacić, bo ciągle ktoś szuka... Ja mam AB, więc zero problemu jeżeli avatar to Ty to dam się wydoić gratis, no chyba żeś chlop, (tfu!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 17.01.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 0 Rh - jest najgorszy... Można przyjąć tylko 0 Rh -, więc za tę grupę mogliby płacić, bo ciągle ktoś szuka... Ja mam AB, więc zero problemu Podobno w praktyce to tylko w nagłych wypadkach, jak krew sika na prawo i lewo (cytuje słowa znajomej pielęgniarki z urazówki), podaje się wg tego klucza. Przewaznie dobiera się dokładnie grupę krwi. Co do honorowości - jesli oddaje się dla konkretnej osoby, to tez jest honorowo, bo nie bierze sie za to pieniędzy. Niedawno własnie pytałam o to w stacji krwiodawstwa, tez myslalam że jak dla konkretnej osoby to nie honorowo (i stąd się przy okazji dowiedziałam że czasem płacą). Ambroma, mam nadzieję, że siostra czuje się lepiej. Z przywilejów - mozna odliczyc cośtam od podatku, nawet mnie ostatnio pani spytała, czy wydrukowac mi kwit za poprzedni rok, ale w szczegóły sie jeszcze nie wgłebiałam. W Warszawie kobiety od 15 litrów (panowie od 18-tu) mają prawo do bezpłatnego biletu MZK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.01.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi A jakie"uprawnienia" maja honorow idawcy ?? Zniżki na leki, na komunikację itp, ale to po wielu oddanych litrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 19.01.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi A jakie"uprawnienia" maja honorow idawcy ?? Zniżki na leki, na komunikację itp, ale to po wielu oddanych litrach. Joshi, napisz cos więcej o tych znizkach na leki, to obowiązuje jeszcze? Co prawda ja akurat przestałam leki kupowac w wiekszych ilościcach, ale to akurat może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wisienka na torcie 19.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 0 Rh - jest najgorszy... Można przyjąć tylko 0 Rh -, więc za tę grupę mogliby płacić, bo ciągle ktoś szuka... Ja mam AB, więc zero problemu jeżeli avatar to Ty to dam się wydoić gratis, no chyba żeś chlop, (tfu!) To byłam ja 40 lat temu... Teraz mam zmarszczki i cycki do pasa Właśnie, napiszcie co tam dokładnie z tymi przywilejami... Co do jednorazowego oddawania krwi, to dostajemy dzień wolny i kilka czekolad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts