zielony_listek 19.01.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Właśnie, napiszcie co tam dokładnie z tymi przywilejami... Co do jednorazowego oddawania krwi, to dostajemy dzień wolny i kilka czekolad Przywileje "warszawskie" (poza biletem to chyba ogolnopolskie): http://www.rckik-warszawa.com.pl/dlakr_prawo.html Tutaj dniu wolnym od pracy, o lekach i troche ogolnie o krwiodawstwie: http://www.krewniacy.pl/?action=showCategory&id=21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.01.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Joshi, napisz cos więcej o tych znizkach na leki, to obowiązuje jeszcze? Mój tata korzysta, ale musiałabym go zapytać o szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 26.01.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Joshi, napisz cos więcej o tych znizkach na leki, to obowiązuje jeszcze? Mój tata korzysta, ale musiałabym go zapytać o szczegóły. Znalazłam taka informację: http://www.krewniacy.pl/?action=showArticle&id=39228 Tylko za diabła nie moge wejśc na stronę z tą lista leków. Może to o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 07.05.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Pisałam w Dziale Porad Życiowych, ale dobra dusza przekierowała mnie na ten wątek. Przeklejam więc swoja notkę: Kochani forumowicze dostałam prośbę z pierwszej ręki wiec przekazuję gdzie mogę - potrzebna jest krew ORh+ dla 22 letniej dziewczyny (białaczka), najlepiej oddawać na Saskiej 65, w Warszawie, ale można w całej Polsce, jednak dobrze byłoby powołać się na nazwisko chorej - wtedy będzie miała pierwszeństwo do tej krwi, jeśli znajdzie się dawca w Wawie.jeżeli możecie pomóżcie - chętnych proszę o kontakt na priv- to przekażę bezpośredniego maila do osoby zainteresowanej i nazwisko chorejSerdecznie dziekuję, nie muszę pisać kto i jak bardzo będzie wdzięczny:)pozdrawiamk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 07.05.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Zrobię co w mojej mocy, powiadomię kogo tylko się da.Trzymaj się Monika, musi być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 08.05.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Pisałam w Dziale Porad Życiowych, ale dobra dusza przekierowała mnie na ten wątek. Przeklejam więc swoja notkę: Kochani forumowicze dostałam prośbę z pierwszej ręki wiec przekazuję gdzie mogę - potrzebna jest krew ORh+ dla 22 letniej dziewczyny (białaczka), najlepiej oddawać na Saskiej 65, w Warszawie, ale można w całej Polsce, jednak dobrze byłoby powołać się na nazwisko chorej - wtedy będzie miała pierwszeństwo do tej krwi, jeśli znajdzie się dawca w Wawie. jeżeli możecie pomóżcie - chętnych proszę o kontakt na priv- to przekażę bezpośredniego maila do osoby zainteresowanej i nazwisko chorej Serdecznie dziekuję, nie muszę pisać kto i jak bardzo będzie wdzięczny:) pozdrawiam k Kadra, uscislij informacje, czy chodzi konkretnie o krew 0Rh - bo tej własnie brakuje, czy mozna oddawac każdą, a liczy sie że oddane na "konto" chorej i ona dostanie juz swoja grupę. To bardzo ważne, bo rozszerza krąg dawców. Jak 5 osób odda w róznych końcach kraju, to nie beda przeciez wieźć po pół litra, tylko ściągna z najblizszego RCKiK-u, który ma 0 Rh+ ? I nie "dobrze byłoby powołac się na nazwisko chorej", tyko NALEŻY podac nazwisko chorej i pewnie jeszcze wziąć zaświadczenie. Przeciez jak nie podasz nazwiska to nigdzie nie będzie informacji, że to dla niej, tylko pójdzie do banku krwi. Byc może i tak do niej trafi, ale z podaniem nazwiska prędzej. Cos mi się nie wydaje, żeby w Warszawie tej grupy brakowało, tutaj jest stan magazynowy na 5 maja: http://www.nck.gov.pl/magazyn/2009/Maj/05.05.09.pdf O, tu mozna zerknąć sobie na stany: http://www.nck.gov.pl/index.php?page=stan-magazynowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.05.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 I nie "dobrze byłoby powołac się na nazwisko chorej", tyko NALEŻY podac nazwisko chorej i pewnie jeszcze wziąć zaświadczenie. Na zaświadczeniu musi być nazwisko chorej i pełna nazwa placówki w której się leczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 08.05.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Kochani dziękuje za takie zainteresowanie - dostałam mnóstwo zgłoszeń na priv - wiedziałam, ze na Was można liczyć. jeśli chodzi o sprawy organizacyjne - już wiem więcej - wczoraj zaraz po pierwszej rozpaczliwej prośbie - uderzyłam gdzie mi do głowy przyszło, nie patrząc na detale Krew rzeczywiście można oddawać każdej grupy - należy tylko zgłosić, że to dla Moniki (dane chorej oraz placówkę podaję chętnym, którzy zgłoszą sie na priv). Wtedy jednostka pobierająca krew wydaje zaświadczenie, które powinno trafić do chorej (wystarczy skan zaświadczenia - mój mail oraz dane do siostry Moniki, która zarządza całą akcją również podaję na priv) Jeśli chodzi o zapasy - nie znam się na tym, ale wiem że jest problem ze zorganizowaniem odpowiedniej ilości jednostek do każdej transfuzji. Ponieważ sprawę znam niejako z pierwszej ręki (a nie np z łańcuszka w mailu) nie podejrzewam, aby rodzina chorej narobiła rabanu bezpodstawnie... Jeszcze raz dziękuję za takie szerokie zainteresowanie sprawąpozdrawiam serdeczniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 08.05.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Ponieważ sprawę znam niejako z pierwszej ręki (a nie np z łańcuszka w mailu) nie podejrzewam, aby rodzina chorej narobiła rabanu bezpodstawnie... Nie chodzi o to, że bezpodstawnie, tylko że sposób, w jaki to ujęłaś w pierwszym poscie, sugerowal, że brak jest akurat tej grupy, więc na logikę poszukiwani byliby dawcy tej konkretnej grupy i to najlepiej w Warszawie. To tez nie Twoja wina, bo nie znałas dokładnie sprawy, teraz sie wyjasniło. A wychodzi na to, że w banku ta grupa najprawdopodobniej jest dostepna w sporej ilości, ale poniewaz nie jest to bezpośrednie zagrożenie życia (w sensie nagły wypadek i krew sie leje wiadrami), to lekarz zwrócił się do rodziny o pomoc. Ja to jak najbardziej popieram, bo krew jest potrzebna i zazwyczaj rodzina jest w stanie pewna ilośc krwi (no powiedzmy zamienników - innej grupy) dostarczyć. Co prawda niektórzy uważaja to za szantaz, ale ja uważam że to uczciwe. Krwi brakuje i trezba robic co się da, żeby jej było więcej do ratowania ludzi. Może byc i tak (w styczniu z taka sytuacja się spotkałam), że lekarz nie wymaga koniecznie oddania krwi, ale sugeruje, że dobrze by było. Czyli na zasadzie, że i tak potrzebującej krew dadzą, ale byłoby pięknym gestem ze strony rodziny, gdyby krew oddała, bo sa duże potrzeby i na pewno się przyda. No tak, nawymądrzałam się, ale pomóc nie mogę, bo akurat we środę, dzień przed Twoim mejlem, oddawałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.05.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Jeśli chodzi o zapasy - nie znam się na tym, ale wiem że jest problem ze zorganizowaniem odpowiedniej ilości jednostek do każdej transfuzji. To standardowy sposób działania w takich wypadkach. Ponieważ chętnych do oddawania krwi honorowo jest bardzo mało, motywuje się w ten sposób ludzi przy każdej okazji. Inaczej ogołociliby banki krwi w try miga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.05.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Przeklejam, żeby łatwiej było znaleźć. Grupa 0 + Sh'eenaz + luk_ _25, Tarnów + Nefer, Wawa + akacja, Łódź - baba_budowniczy, Lublin - zielonooka, Wawa + KiZ, Śląsk + Mufka, Warmia i Mazury - aneta 1235, Sochaczew - basiah2 + markus_gdynia + niktspecjalny - ohh - JoShi, Dębe Wielkie + kofi, Warmia - zielony_listek, Wawa + Marek30022, Marki k. Wawy + mibeti, okolice Łodzi + anna kasińska + tola, Podlasie - Barbossa + _bogus_ - daisy-stokrotka, Poznań - Teska, okolice Szczecina - ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą + dandi3, Podlasie - iwo_kot, mazowieckie - ambroma, Warszawa Grupa A - A2 DPS, lubuskie + michall.m - YreQ, Legnica + A1 tuuska1, okolice Krakowa +JANINKI-AMORKI82 + A1 Krzysztofik, Olsztyn + A1 Ew-ka + ruskowa + A1 frosch, Śląsk + A1 elutek, Kalisz - LuiLin, Wawa Nowodwory + muriel - oorbus + A2 waldibmw, Krzeczów + aga1401, Irlandia + bascom Grupa B + tomek1950, Mazury + mąż Zeljki, okolice Wawy + retrofood, Galicja + andk + mowaleria, Wielkopolska + adi_ + malka , Zagłębie+ MRS.CONSTR. - ania klepka, Wrocław - Fenix999, Górny Śląsk - mada_lena, Łódź + małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki + A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki - ANIAILIS, Dolny Śląsk + A2B Majka, Żbik + monia77w1 - wiolasz, Rzeszów - A2B krzymi-AB Irma mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 15.05.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Nie mieli tych uprawnień co dawcy honorowi A jakie"uprawnienia" maja honorow idawcy ?? honorowi dawcy - podobno wolny, płatny dzień w pracy, piszę "podobno" bo sama nigdy nie korzystałam więcej uprawnień ma zasłużony honorowy dawca krwi /im więcej krwi oddał, tym bardziej "korzysta"/ np. pierwszeństwo w kolejce do lekarza, w aptece, bezpłatne przejazdy komunikacją miejską, w Kaliszu dotyczy to tylko Zasłużonych Honorowych Dawców Krwi I stopnia będących mieszkańcami Kalisza. Odznaka „Zasłużony Honorowy Dawca Krwi” po 18 litrach (I stopnia) po 12 litrach (II stopnia) po 6 litrach (III stopnia) Dzięki Elutek ło matkoooo to ja "zasłuzona " jestem Nigdy się nie interesowałam "profitami", ale warto wiedzieć Po 25 litrach zniżki w aptekach, wiem od znajomego z takim "limitem" za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 15.05.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Przeklejam, żeby łatwiej było znaleźć. Grupa 0 + Sh'eenaz + luk_ _25, Tarnów + Nefer, Wawa + akacja, Łódź - baba_budowniczy, Lublin - zielonooka, Wawa + KiZ, Śląsk + Mufka, Warmia i Mazury - aneta 1235, Sochaczew - basiah2 + markus_gdynia + niktspecjalny - ohh - JoShi, Dębe Wielkie + kofi, Warmia - zielony_listek, Wawa + Marek30022, Marki k. Wawy + mibeti, okolice Łodzi + anna kasińska + tola, Podlasie - Barbossa + _bogus_ - daisy-stokrotka, Poznań - Teska, okolice Szczecina - ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą + dandi3, Podlasie - iwo_kot, mazowieckie - ambroma, Warszawa + Afrodyta Grupa A - A2 DPS, lubuskie + michall.m - YreQ, Legnica + A1 tuuska1, okolice Krakowa +JANINKI-AMORKI82 + A1 Krzysztofik, Olsztyn + A1 Ew-ka + ruskowa + A1 frosch, Śląsk + A1 elutek, Kalisz - LuiLin, Wawa Nowodwory + muriel - oorbus + A2 waldibmw, Krzeczów + aga1401, Irlandia + bascom Grupa B + tomek1950, Mazury + mąż Zeljki, okolice Wawy + retrofood, Galicja + andk + mowaleria, Wielkopolska + adi_ + malka , Zagłębie + MRS.CONSTR. - ania klepka, Wrocław - Fenix999, Górny Śląsk - mada_lena, Łódź + małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki + A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki - ANIAILIS, Dolny Śląsk + A2B Majka, Żbik + monia77w1 - wiolasz, Rzeszów - A2B krzymi -AB Irma mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekFra 14.06.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Ja też mam 0 Rh+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 14.06.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Ja tez mam 0 Rh+. Podzielilabym sie chetnie, tylko nie kazdy umie mi sie wkluc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.06.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 UWAGA, PILNE (Wrocław)http://forum.muratordom.pl/post3427034.htm#3427034 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 16.06.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ja mam najzwyklejszą i raz oddawałam krew, mdleję na widok krwi, więc dla mnie to było lada wyzwanie dla pielęgniarek mną się zajmujących również oddawaliśmy krew dla cioci mego synka była to inna krew, ale w szpitalu dali jej inną, a tą schowano "na później" chciałabym regularnie oddawać, ale po porodzie mi się namieszało w organiźmie i jakoś już omdlewam nawet na myśl o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 16.06.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ja też mam najzwyklejszą, ale nie mogę oddać, bo mam genetyczną chorobę krwi i raczej nikomu taka krew szczęscia nie przyniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 16.06.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Ja mam grupę krwi 0Rh+ i mieszkam niedaleko warszawy. Jeśli mogę jakoś pomóc to bardzo chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.06.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Przeklejam, żeby łatwiej było znaleźć. Grupa 0 + Sh'eenaz + luk_ _25, Tarnów + Nefer, Wawa + akacja, Łódź - baba_budowniczy, Lublin - zielonooka, Wawa + KiZ, Śląsk + Mufka, Warmia i Mazury - aneta 1235, Sochaczew - basiah2 + markus_gdynia + niktspecjalny - ohh - JoShi, Dębe Wielkie + kofi, Warmia - zielony_listek, Wawa + Marek30022, Marki k. Wawy + mibeti, okolice Łodzi + anna kasińska + tola, Podlasie - Barbossa + _bogus_ - daisy-stokrotka, Poznań - Teska, okolice Szczecina - ninjacorps, okol. Teresina pod Wawą + dandi3, Podlasie - iwo_kot, mazowieckie - ambroma, Warszawa + Afrodyta + daggulka - śląsk cieszyński Grupa A - A2 DPS, lubuskie + michall.m - YreQ, Legnica + A1 tuuska1, okolice Krakowa +JANINKI-AMORKI82 + A1 Krzysztofik, Olsztyn + A1 Ew-ka + ruskowa + A1 frosch, Śląsk + A1 elutek, Kalisz - LuiLin, Wawa Nowodwory + muriel - oorbus + A2 waldibmw, Krzeczów + aga1401, Irlandia + bascom Grupa B + tomek1950, Mazury + mąż Zeljki, okolice Wawy + retrofood, Galicja + andk + mowaleria, Wielkopolska + adi_ + malka , Zagłębie + MRS.CONSTR. - ania klepka, Wrocław - Fenix999, Górny Śląsk - mada_lena, Łódź + małgosia0023, Łódź Grupa AB + A1B anna99, Aleksandrów Łódzki + A1B Mirek_Lewandowski, Koluszki - ANIAILIS, Dolny Śląsk + A2B Majka, Żbik + monia77w1 - wiolasz, Rzeszów - A2B krzymi -AB Irma mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts