Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 11 months później...

witam,

co należy jeszcze dokupić do samego kotła dla kompletnej instalacji - mam 1 obieg cwu 1 obieg - c.o. (grzejniki i podłogówka razem) ?

jaki sterownik zewnętrzny - calorMATIC czy VRC ? (prospekt mówi jedno a dokumentacja na stronie drugie)?

czy jest wbudowana pompa c.o. i czy "pociągnie" całą instalację - 40m2 podłogówki i 10 grzejników?

oczywiście chodzi o VSC ecoCOMPACT 196/2-C 150

witam,

co należy jeszcze dokupić do samego kotła dla kompletnej instalacji - mam 1 obieg cwu 1 obieg - c.o. (grzejniki i podłogówka razem) ?

jaki sterownik zewnętrzny - calorMATIC czy VRC ? (prospekt mówi jedno a dokumentacja na stronie drugie)?

czy jest wbudowana pompa c.o. i czy "pociągnie" całą instalację - 40m2 podłogówki i 10 grzejników?

oczywiście chodzi o VSC ecoCOMPACT 196/2-C 150

Witam.

Zacznijmy od tego ze mamy do czynienia z dwoma niezaleznymi układami. Podłogówka i grzejniki. Tak jak kolega napisał za powinna pociagnac........pewnie, że pociagnie ale po co obciazac pompe. Ponadto powinnismy rozdzielic dwa układy. Na podłogówce zrobić osobna grupe pompową z zabezpieczeniem termicznym i sterowaniem zas grzejniki to osobny układ który bedzie zasilany pompą z kotła. Podłogówka bedzie miała niezalezna pompę. Jest to jak najbardziej prawidłowe rozwiazanie. Jezeli zas chodzi o sterownik to jezeli chcemy oszczedzac przy kondensacie to tylko pogodówka. Jezeli zas chcemy sterowac pompa cyrkulacyjna po przez sterownik kotła to nalezy dokupic tak jak kolega napisał moduł Vr-40. Jezeli zas chodzi o awaryjnosc tych kotłów to nie miałem jeszcze zadnej reklamacji. Sprzedałem i zamontowałem ich ok 40 szt. Pozdrawiam Tomek

KJ-UB napisał że ma jeden układ wiec sprawa jest pewnie juz zakończona

mysle ze podłogówki są na rtl lub z powrotu grzejnika(ekonomia)

wiec rozdzielenie układu jest raczej niemożliwe

najlepszym rozwiązaniem oczywiście dwa niezależne układy z możliwością sterowania

ale wtedy sterownik vrc630 lub calormatic 430 + modul vr 61

Kumpel ma taki z pogodówką, ale ciężko było go ustawić, bo coś dziwnie grzał, potem okazało się, że zawór trójdrogowy jest walnięty, bo w lecie grzał grzejniki, mimo, że był przezstawiony na pracę letnią.

zgadza sie były takie przypadki - wymiana zaworu lub inna sztuczka;)

• 4 weeks później...

Natknęłam się dzisiaj w internecie na poniższą opinie na temat tego kotła :o . Ponieważ jest to jeden z dwóch jakie bierzemy pod uwagę, zwracam się z pytaniem do użytkowników tego kociołka czy też mają takie problemy?

Cytuję:

"Cichy morderca?

Mam ten piec 5 lat. Piec bardzo ładny i estetyczny. Zużycie gazu mniejsze niż w kondensacyjnym innej firmy u sąsiadów. Nie do końca znam się na tym, ale piec chyba ma wady konstrukcyjne. Tylko wspomnę o tylnim połączeniu odpływu kondensatu (plastikowe) łączone z komorą spalania na docisk, ale jako że odływ jest zaczepiony/usztywniony tylko od góry, dociskanie powoduje rozszczelnienie połączenia od dołu = wyciek kondensatu = uszkodzenie elementów przy zbiorniku (na szczęście był jeszcze na gwarancji - autoryzowany serwis naprawił mi to uszczelniając silikonem). Kompletnym nieporozumieniem są jednak beznadziejne uszczelki komory spalania. Co 1,5 roku się wypalają - i wtedy wychodzące z komory spalania ciepło topi wszystko, co jest plastikowe w okolicy komory spalania: tłumiki, kable, uszczelki, itp. (jest, co prawda dodatkowa obudowa komory spalania, więc nie topi innych elementów pieca). Naprawa to niezły wydatek. A dziś rano patrzę obudowa pieca gorąca - otwieram, a tam kolejny raz wszystko potopione i stąd mój dzisiejszy wpis. Na dodatek podejrzewam, że przy takim rozszczelnieniu do pomieszczenia dostaje się tlenek węgla, a to już jest niebezpieczne. Niestety piec nie ma żadnego zabezpieczenia na taką okoliczność, nawet zwykłedo czujnika wzrostu temperatury, który mógłby wyłączyć piec przy wzroście temperatury w obudownie komory spalania. Jednym słowem nie jest to piec, o którym możemy zapomnieć na okres dłuższy niż jeden rok (przynajmniej raz w roku trzeba wołać serwis do wymiany tej cholernej uszczelki - i musimy to sobie wpisać w kalendarz bo serwis nie przypomni). Szkoda że wcześniej o tym wszystkim nie wiedziałem. Drugi raz już bym go nie kupił.

Zalety produktu

Ładny i estetyczny wygląd.

Niskie zużycie gazu.

Wady produktu

Niebezpieczne dla życia rozszczelnianie komory spalania (Brak zabezpieczeń).

Konieczność wymiany uszczelki komory spalania przynajmniej raz w roku."

mhhh robię te kotły od wielu lat i pierwsze słyszę żeby wypalał uszczelkę.....

prawdopodobnie komora spalania jest odkształcona.... i nieszczelnie się domyka. Ale uszczelki są sylikonowe ....

Jeżeli kocioł pracuje w taki sposób że wypala swoje podzespoły to już jest powód do jego wymiany gwarancyjnej....

Prawdopodobnie kolega trafił na jakiś wadliwy egzemplarz, kocioł ma czujnik przegrzewu.... przy 85 stopniach się wyłącza.

A może to nie wada pieca, tylko tego serwisu? Czy zawsze ten sam?

Może spróbować z inną ekipą? Może są bardziej spostrzegawczy i dojrzą coś więcej zamiast przeciągać byle jakie naprawy, byle do końca gwarancji?

Ja nie wiem, znalazłam taką opinie na ceneo i dlatego pytam innych uzytkowników, bo wiem, że są tacy na forum :roll:

U nas decyzja musi niedługo zapaść i wachamy się między tym kotłem a viessmannem. Cenowo ten narazie wygrywa i to sporo, na vitodensa nie chcą dać porządnego rabatu. :-?

U mojego kumpla po sezonie grzewczym (po roku eksploatacji) chyba "powiesił się" zawór trójdrogowy, bo grzeje mu w lecie podłogówkę. :-)

Grzejniki ma pozakręcane, ale podłogówki nie da mu się chyba zakręcić, jakoś dziwnie ma tą instalację zrobioną.

Niestety umknęło mu, że ma zrobić przegląd płatny po roku i nie ma już gwarancji na drugi rok (kocioł ma 1,5 roku).

Ja posiadam ten kociol od 3 a moze 4 juz lat :roll: i zadnych takich usterek jak powyzej nie stwierdzilem.

Potwierdzam ze kociol bardzo oszczedny cicho pracujacy.

Owszem serwis trzeba co roku wzywac ale to tak jak i do kazdego kotla.

Raz mi sie zdarzylo wezwac po dwoch laatch i zapchala sie rurka odprowadzajaca kondensat i wowczas zebrala sie woda w komorze spalania co powodowalo wylanczaniem pieca. Ale to nie wina pieca tylko mojego zaniedbania :(

Jezeli chodzi o uszczelki to przy serwisowaniu standardowo facet je wymienia ale nie zeby byly spalone tylko twierdzi ze skoro juz i tak otwarl komore spalania to to zrobi i i atk jest to juz wliczone w cene przegladu. Swoja droga przeglad kosztuje rocznie 250 PLN z dojazdem wiec to jest chyab jedyny minus tego pieca :-?

Mysle ze gosc trafil na jakis fatalny egzemplaz ktory powinnien reklamowac no i pewnie serwisan jest do dupy bo juz sam serwisan powinien zasugerowac reklamacje tego kotla bo jezeli faktycznie sie tak dzeje to mzoe to byc niebezpieczne dla domowników.

Dla mnie w tym kotle rewelacyjna jest sparwa podgrzewania CWU i guzik laduj zbiornik ;)

Zbiornik ladowany jest warstwowo zatem juz praktycznie po 30 sekundach jest tyle cieplej wody ze mozna prysznic brac bez problemu.

Jak ja bym mial wybierac ten kociol to wybralbym go ponownie.

Wada jest niestety cena :(

Ale chcialem wlasnie taka "lodowke" z uwagi an to ze kocioł jest zamontowany w kuchni zatem nie szpeci swoim wygladem a nawet "zdobi"

Właśnie o takie opinie użytkowników mi chodziło :lol: Może ktoś jeszcze się odezwie :wink: . Najprawdopodobniej to był pojedynczy przypadek jak ktoś napisał, ale przed dokonaniem tak ważnego zakupu wolałam sie spytać, czy to nie jest tak z drzwiami Gerdy, o których głośno a które niestety też posiadam. Muszę przyznać, ze opinia zacytowana troszkę mnie przeraziła.

• 7 months później...

A co konkretnie cie interesuje?

ja uzywam takiego kotla od 4 lat jak do tej pory nie załuje.

Sam zbiornik warstwowy uwazam za bardzo dobre rozwiazanie. Ju zaledwie po minucie od rozpoczecia łaldowania zbiornika mozezs korzystac z cieplej wody.

Ja mam ten kociol w kuchni wiec dla mnie liczyla sie rowniez estetyka bo wszystkie czesci schowane sa w jedna zwarta obodowe i nie widac zadnych zaworow ani rur i zbiorników.

Rownież cicho pracuje co tez jest bardzo istotne skoro mam go w kuchni :)

jezeli chodzi o zzuzycie gazu to moim zdaniem nie jest gazozerny jednak trudno mi okreslic o ile jest oszczedniejszy od innych kotlow poniewaz nie mam porownania :(

Jak jeszcze cie cos interesuje to pisz konkretne pytania

pozdarwiam

witaj,

przede wszystkim chodzi mi o to jak się sprawóje zasobnik warstwowy - czy starcza zawsze wody?

czy nie ma z nim jakiś problemów?

czy piec nie jest awaryjny?

dla mnie estetyka ma akurat wtórne znaczenie, ale zawsze lepiej jak coś ładnie wygląda...

czy masz sterowanie pogodowe?

jakie rachunki płącisz za gaz- przy jakim dużym domu?

chodzi mi o to też czy jest to ogólnie dobre rozwiązanie technologiczne..... liczyłem że wyowiedzą się też instalatorzy ile ich zamontowali i czy się psują czy nie czy zasobnik warstowowy działa jak powinien...

witaj,

przede wszystkim chodzi mi o to jak się sprawóje zasobnik warstwowy - czy starcza zawsze wody?

czy nie ma z nim jakiś problemów?

czy piec nie jest awaryjny?

dla mnie estetyka ma akurat wtórne znaczenie, ale zawsze lepiej jak coś ładnie wygląda...

czy masz sterowanie pogodowe?

jakie rachunki płącisz za gaz- przy jakim dużym domu?

chodzi mi o to też czy jest to ogólnie dobre rozwiązanie technologiczne..... liczyłem że wyowiedzą się też instalatorzy ile ich zamontowali i czy się psują czy nie czy zasobnik warstowowy działa jak powinien...

Zbiornik jest jak najbardziej wydajny

Nasza rodzina jest 4 os . Mam ustawione ładowanie zbiornika wg następującego programu

pn-pt w godz 5:30-6:00 17:00-17:30

sb-Nd 6:00-8:00 ; 13:00-13:30 18:00-18:30

Chodzi o to aby zbiornik załadował sie za każdym razem raz do temp 55 stopni

Jak miałem ustawione bez przedziałów czasowych to wówczas za każdym razem kiedy pobierało sie wode ze zbiornika to kocioł sie włączał aby doładować zbiornik do temp 55 sopni - moim zdaniem niepotrzebnie powodowalo to wzrost zuzycia gazu.

Jeżeli korzysta sie głównie z prysznica to dla 4 os taki zbiornik wystarcza.

Sporadycznie trzeba włączyć guzik jednokrotnego lądowania ale tak jak jzu wczesniej pisalm ta funkcja działa bardzo dobrze i w ciagu 1-2 minut masz juz na tyle wody ze spokojie mozesz sie kapac dalej.

Mam sterowanie pogodowe VRC 410 uprzedzam od razu ze instrukcja jest tak napisana ze nic mądrego z niej nie wyniosłem :(

Jeżeli chodzi o zużycie gazu to ja jestem zadowolony. Roczne zuzycie gazu jest na poziomie ok 1300 m3 (zatem łapię się nawet na W2)

W tym jest CWU + CO + Kuchenka. + ok 4 m3 drewna spalonego w kominku w weekendy i święta

Dom o pow 180m2 Temp 21 w dzień 19 obniżona

Jezeli chodzi o awaryjnosc to odpukac ale narazie chodzi bez zazutu. Jedynym problemem byla sonda temp ktora trzeba bylo wymienic ale to chyba juz fabrycznie cos nie tak bylo jak stwierdzil swrwisant.

Jedynie co mnie wkurza to koszt serwisu 250 zł :( raz na rok - to praktycznie 1 rachunek za gaz np za marzec :(

W prawdzie nie mam porównania z innym kotłem ale jak dla mnie jest to bardzo dobry kocioł.

Jezeli chodzi o zuzucie gazu to najważniejszą sprawą jest dobra izolacja bo choćby nie wiem jak byl dobry kocioł a ocieplenie słabe to nic nie pomoze