Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić samemu rozprowadzenie rur co i wodn-fachowcy

Recommended Posts

witam, jak zabrać sie do zrobienia samemu instalacji co i wodnej , jakie rury do czego średnica,grzejniki jak montować porady ,jak ustawić rury aby baterie pasowały itp jakie narzędzia niezbędne będą potrzebne itp, dodam że z braku pieniędzy muszę to zrobić sam, myślę o pionach z miedzi do rozdzielaczy i od nich alu pex, część muszę podłogówki zrobić, fachowca będę brał do podłączenia pieca i na kontrolę.robiłem kiedyś na budowie 6 punktów gwintownicą rura ocynk, ale tego już się prawie nie robi, jakieś pojęcie mam lecz brakuje mi kilku wskazówek, do tej pory sam postawiłem mury i zalałem strop więc myślę że to też dam radę, proszę o pomoc

jakieś instrukcje z netu już mam brakuje jeszcze popychacz z waszej strony

odpowiem ci jak ja to zrobiłem:

CO- rurą PEX-Alu_PEX fi16 odcinki od grzejników do rozdzielacza

CWU rurami PP - zgrzewanymi, główne piony i poziomy fi25 z przejściem na fi 20 do podejść wodnych. Odstępy zaworów od siebie - ok.15cm. Są specjalne podkładki z tworzywa do mocowania podejść w odpowiednich odstępach.

Na ciepłą wodę cyrkulacja zamknięta, na ogródek osobne rury.

Tak w wielkim skrócie

szukaj tematów pokrewnych na forum

pozdrawiam.

Poszukaj w necie lokalnego dystrybutora systemu WIRSBO firmy Uponor popytaj o katalogi techniczne ze złączkami i uzgodnij że kupisz u niego jak wypożyczy ci ekspander do wykonywania połączeń. Ja tak robię właśnie teraz instalację już w drugim domu.

System jest prosty jak klocki lego, w zasadzie trudno coś spie... a do tego jest to jeden z lepszych systemów na rynku. Rura nie jest najtańsza, ja płacę coś ok. 5,5 brutto za fi 16 w wersji Eval Pex. Jest jeszcze Pex Q&E o trochę słabszych parametrach a różnica w cenie mała i gorzej się nią robi połączenia. Złączki nie wychodzą drożej niż w systemach zaciskanych.

Moim zdaniem idealny system do samodzielnej roboty bo połączenia robią się "prawie same" :wink: W poprzednim domu poskładałem wszystko i nawet próby szczelności nie robiłem, instalacja pracuje już 7 lat i najmniejszych problemów . Mi na cały obecny dom na instalację wodną wyszło coś ok. 1400 zł na materiał ale miałem dwa długie podejścia do ogrodu i trochę rury tam poszło.

Można też tym robić CO ale ja będę miał wszędzie podłogówkę i najprawdopodoniej zrobię COMAP-em - jest tańszy - a będę potrzebował ponad 1500 mb rury.