kadorka 11.08.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Witam, od jakiegoś czasu zaglądam na forum i znalazłam tu wiele ciekawych informacji, dlatego postanwiłam poprosić o pomoc forumowiczów.. może ktoś był w podobnej sytuacji. Mój problem jest następujący: w odpowiedzi na zapytanie o warunki przyłaczenia ZE ENION odpisał, że" dostawa wnioskowanej mocy (14 KW) będzie możliwa pod warunkiem zrealizowania odpowiednich inwestycji... Przyłaczenie obiektu będzie wymagało zrealizowania następujących inwestycji: budowy stacji transformatorowej z linią SN i powiązaniami z linią n.n., budowy sieci rozdzielczej niskiego napięcia, wykonania przyłącza napowietrznego lub kablowego". Opinia ważna jest przez 1 rok, miejscowość posiada plany zagopspodarowania. Czy mam szansę na szybkie podłaczenie do sieci aby rozpocząć budowę, czy raczej zrezygnować z działki ( podpisana umowa warunkowa i dany zadatek), co należy zrobić w takiej sytuacji? Będę wdzieczna za Wasze rady i opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/84612-warunki-przy%C5%82aczenia-a-rozbudowa-sieci-energetycznej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.08.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Witam, od jakiegoś czasu zaglądam na forum i znalazłam tu wiele ciekawych informacji, dlatego postanwiłam poprosić o pomoc forumowiczów.. może ktoś był w podobnej sytuacji. Mój problem jest następujący: w odpowiedzi na zapytanie o warunki przyłaczenia ZE ENION odpisał, że" dostawa wnioskowanej mocy (14 KW) będzie możliwa pod warunkiem zrealizowania odpowiednich inwestycji... Przyłaczenie obiektu będzie wymagało zrealizowania następujących inwestycji: budowy stacji transformatorowej z linią SN i powiązaniami z linią n.n., budowy sieci rozdzielczej niskiego napięcia, wykonania przyłącza napowietrznego lub kablowego". Opinia ważna jest przez 1 rok, miejscowość posiada plany zagopspodarowania. Czy mam szansę na szybkie podłaczenie do sieci aby rozpocząć budowę, czy raczej zrezygnować z działki ( podpisana umowa warunkowa i dany zadatek), co należy zrobić w takiej sytuacji? Będę wdzieczna za Wasze rady i opinie. Pozdrawiam W warunkach powinna widnieć kwota - ile to będzie kosztowało. Nie wiem jak w Enion - w SPEC w umowie właściwej jest podany termin wykonania 12 m-cy. Może zadzwoń do Enion i zapytaj jaki jest standardowy termin w umowach. Będziesz mieć pogląd..jeśli odpowiada Ci cena i termin. W moich warukach napisali koszt ponad 10.000 a w umowie mam ok. 3.500 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/84612-warunki-przy%C5%82aczenia-a-rozbudowa-sieci-energetycznej/#findComment-1930614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.08.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Czy mam szansę na szybkie podłaczenie do sieci aby rozpocząć budowę raczej nie ,ale najlepiej udać się do swojego ZE i wypytać o szczegóły. W miom przypadku warunkiem realizacji inwestycji była opłacalnośc dla z-du energetycznego z tym ,że trafostacja już stała a warunkiem przyłączenia do sieci było podpisanie umów przez połowę mieszkańców osiedla (12/6), wówczas dopiero inwestycja stała się opłacalna. Gdy do ZE - wpłynęło 6 podpisanych umów -w moim przypadku ENEA uruchomiła trafo i wykonało przyłącza do poszcz. działek. Do tego czasu podłączono mi prąd budowlany z pobliskiego słupa. Musisz określić ile jest w okolicy działek budowlanych, i w jakiej perspektywie czasowej zostaną one zagospodarowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/84612-warunki-przy%C5%82aczenia-a-rozbudowa-sieci-energetycznej/#findComment-1930846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 12.08.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Warunki przyłączenia to jest pierwszy pdstawowy dokument i mówi on co trzeba wykonać, aby można było przyłączyć nowego odbiorcę do sieci elektroenergetycznej.Drugim bardzo ważnym dokumentem jest Umowa Przyłączeniowa, tam jest podane kiedy przyłącze zostanie wykonane i ile odbiorca musi zapłacić opłaty przyłączeniowej.Muszę jeszcze przypomnieć wszystkim, że należy dokładnie i uważnie czytać Warunki Techniczne Przyłączenia i Umowę Przyłączeniową. Zazwyczaj w punkcie dotyczącym terminu realizacj przyłączenia widnieje zapis: ... miesięcy od daty uzuskania pozwolenia na budowę sieci elektroenergetycznej lub ... miesięcy od daty zgłoszenia rozpoczęcia robót budowlanych (... to liczba 6; 9; 12 zgodnie z Prawem Budowlanym max 18 ).W przypadku gdy trzeba pobudować linię SN, stację transformatorową i linie nn myśle, że minimum 6 miesięcy zajmie wykonanie projektu na tę infrastrukturę. 6 miesięcy piszę z pełną świadomością znajac obecną sytuację z problemem jakim są zgody na lokalizację linii SN i staji transformatorowych. I na koniec odpowiem tak, jeśli działka ładna, okolica ciekawa i spokojna to warto nabyć działkę i budować na agregacie, jeśli nie można przyłączyć się gdzieś tymczasowo na czas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/84612-warunki-przy%C5%82aczenia-a-rozbudowa-sieci-energetycznej/#findComment-1931846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadorka 13.08.2007 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam dziękuję za odpowiedzi, w tym własnie problem, że ENION w opinii nie określił zadnych ter minów wykonania ani nie dołączył druku umowy . Jutro idę się coś więcej dowiedzieć i nie wiem czy mogą mi w ogóle odmówić podłączenia do sieci bo np. nie opłaca im się rozbudowa ze względów ekonomicznych , czy też muszą ją rozbudować w jakimś np. kilkuletnim okresie? Oprócz mojej są tam jeszcze sprzedane 3 działki i podobno wkrótce mają być wydzielane następne ( to jeszcze nie jest pewne). Może mogłabym się powołać na jakieś przepisy...Okolica jest ładna i spokojna , jest również b.dobre połaczenie z miastem na czym mi szczególnie zależy i dlatego nie chciałabym rezygnować z tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/84612-warunki-przy%C5%82aczenia-a-rozbudowa-sieci-energetycznej/#findComment-1933134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts