Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruszka z betonem - oszustwo

Recommended Posts

jajmar napisał

Strop i belki to prostopadłościany , żeby obliczyc objętośc to wystarczy troszke chęci i wykonac mnoeżenie 3 wymiarów szer. x wys. x dł. jeżeli komus nie chce sie tego zrobic pozostaje niepewnośc

he he tak wyliczyłem - pisałem, dodałem nawet 1 m3 i co ? brakło jeszcze ponad 1 m3 razem ponad 2 m3 więcej od obliczeń.

No i co teoretyku na to ?

Zastanawiałem się tym - belki nie są oblane kwadratowo, są poprzeczne ale

i podłużne (wzmocnienia wokół schodów, otworów kominowych, dwie belki

wzmacniające poprzeczne itd) i dlatego nie robili do deski, ale ręcznie łopatami

i wyszły takie zaokrąglone pagórki. Troche wyższe i trochę szersze u podstawy

a ponieważ tych belk do licha to myślę ze tu poszło te 2 m, plus trochę

większa grubość między belkami bo nie mierzyli to centymetrem w każdym

kwadracie

majster zapewnił kierbuda że bedzie robił do deski ale .....

mogę szukać innego ale teraz ?

strop jednak solidny

nie będę ukrywał przed innymi jak robi

i to na razie wszystko

• 4 years później...

Niebawem roboty rusza u mnie więc i mnie czeka kwestia uczciwości betoniarni. Mój znajomy który budował dom, bardzo mnie uczula na oszukujące betoniarnie. Mówił, że miał betonirnie ok 2km od budowy i u nich zamówił beton na ławy-ławy w szalunkach. mówił, że wyszedł z załozenia, że jak najbliżej to będzie najlepiej. Po zalaniu ostatniej gruszki zabraklo ok 2m betonu. Potem ponoc brał z dużej i renomowanej firmy co Buduje i kruszy :) i tam ponoc było bardzo dokładnie.

Tez nie chce byc oszukana i mysle jak temu zapobiec. Podany sposób sprawdzenia gruszki zaglądając do niej jest chyba najpewniejszy, tylko pytanie czy tam jest jakiś wskaźnik informujący że gruszka jest pełna? Przeciez napewno gruszka nie jest napełniana po krawędź bo by się z niej ulewało przy jakiś nierównościach. Po czym poznać zaglądając do gruszki, że jest pełna?

Niebawem roboty rusza u mnie więc i mnie czeka kwestia uczciwości betoniarni. [...] Po czym poznać zaglądając do gruszki, że jest pełna?

ja nigdy do gruszki nie zaglądałem, ale może miałem szczęście, że nie musiałem, bo jakoś pi razy oko to się zgadzało - ile było potrzebne z tym ile dojechało. Ale chciałem zwrócić na inną rzecz uwagę, o czy chyba tu nie było mowy - przy zalewaniu stropu teriva pamiętać żeby zatkać pustaki... Bo jak zaleją rzadszą zupką niezatkane pustaki to nagle okaże się, że betonu brakło, a miało być z zapasem...