gtca 16.07.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Przede wszystkim witam wszystkich. Jestem zupełnie nowy, zarówno na forum jak i w temacie budowy domu. Mam pytanko. Znajomy ( również zaczynający) powiedział mi o programie Buduj Dom z PSB - na www stronach PSB - wszystko wygląda OK. Ale czy ktoś z Was ma jakieś praktyczne doświadczenia - czy warto drążyć temat?Dzięki z góry. Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha 16.07.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 witaj gtca buduję około 40 km od Wawy, ponieważ najbliższa hurtownia należy do grupy PSB jestem uczestnikiem ich programu. Uczucia mam mieszane, po 4 miesięcznych nagabywaniach dostałam kartę uprawniającą do rabatu około 5% w hurtowniach grupy PSB , korzystam z tego po drodze z pracy jeśli musze dokupic jakiś drobiazg, ale minę po okazaniu karty uprawniającej do rabatu to sprzedawcy mają nieszczególną . Ceny PSB na starcie ma porównywalne z innymi hurtowniami, o każdy poważniejszy zakup musiałam walczyc z handlowcem( wojna podjazdowa z groźbami typu nie można taniej ? to nie idę do konkurencji) ostatecznie kupiłam materiały dość rozsądnie ale przy drobiazgach i w feworze budowlanym inwestor traci czujność cenową ( np. 200 szt. klinkieru na komin- jaką cene może mi Pan zaproponować- stały klient , program PSB itd.- 1,4PLN( za Hansena) no niech będzie, chyba dobra cena, ale sprawdzam przy odbiorze jaka cena dla klienta " z ulicy"i oto 1.38 PLN he, he to gdzie chociażby ten reklamowany rabacik z karty?) generalnie co wychwyciłam, to starałam się zbić cenę ale nie oszukujmy sie wiele rzeczy pewnie przepłaciłam. no jednym słowem nie namawiam, nie odradzam , PSB stara się nabić inwestora w butelke jak każdy profesjonalny skład budowlany, bądź czujny walcz o swoje , sprawdzaj oferty na forum w innych hurtowniach, trzymaj się za portfel i ciesz się budową , bo jak dom rośnie to taka radocha, że wyparowuje złość na ekipę , dostawców, banki i całą resztę. pozdrawiam Bacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Dzięki za info. "Czas reakcji" powalił mnie na kolana Póki co rozpoznaję wstępnie temat - do właściwej budowy mam jeszcze sporo czasu. Póki co rośnie chwast. Ale za tydzień ma być podłączona woda ) Jescze jedno - czy nie ma tam żadnych pułapek, skazujących mnie na zakupy materiałów tylko u nich (wyłączność) ? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.07.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Z tego co wiem to nie jesteś "skazana" na wyłączność. Mam kartę PSB i kupuję tam tylko to co chcę. Zreszta każdorazowo negocjuję konkretne ceny na dany towar u tego samego hurtownika. Karty uzyłem własciwie tylko raz przy okazji zakupu w innej hurtowni grupy PSB.Zresztą przeczytaj dokładnie cały regulamin.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 16.07.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Generalnie zapisać się można - to nic nie kosztuje. Kupować możesz, ale nie musisz. Ceny - raz lepsze, raz gorsze ale masz przydzielonego opiekuna i można z nim negocjować. Jak masz blisko, to drobiazgi można kupować, jechać dalej po parę groszy mniej - to może wyjść drożej (czas i benzyna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 16.07.2003 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 moja znajoma brała od nich sporo rzeczy, ostateczne rabat wyszedł jakieś 7 % ale np. okna z Sokółki sprzedali jej taniej niż fabryka chciała, jest zadowolona i ich polecała; na jutro umówiłem się z handlowcem i zobaczymy co mi powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 17.07.2003 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Poki co ja jestem zadowolny z "buduj z PSB". Fakt, ze teraz kazdy ma rabaty ale przydaja sie mi np. preferencje w zwiazane np. z kolejka w dowozeniu materialow. Przydaje sie tzw. opiekun - bez skrupulow korzystam z podpowiedzi i pomocy. No i to, ze jak zamowie czegos za duzo to bez problemu zwracam. Generalnie jest OK. Aha, a rabaty od 3 do 10 %. Zalezy na co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszmm 17.07.2003 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja zgłosiłem chęć przystąpienia do programu w dwóch hurtowniach, ale żadna z nich (poza tylko telefonem z jednej nich celem sprawdzenia nr. telefonu) nie próbowała nawet mnie zachęcić abym jednak u nich kupował materiały. Generalnie sprawdzałem ceny i u pozostałych dostawców jest taniej niż w hurtowaniach PSB . Być moze tak jest tylko w moim mieście (Płock). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 17.07.2003 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Chyba nie tylko w Płocku. W Białymstoku, jak mąż zaszedł w sobotę!!! (kto zawraca głowę w sklepie w sobotę!!!), to facet w ogóle nie chciał z nim rozmawiać. Tylko zapytał na koniec znużony: To Pan chce kupić czy co? Nie, chcemy se tylko pooglądać, bo nam się nudzi Nie było widać by gość był zainteresowany by u nich kupować. m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.07.2003 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Wszystko zalezy od konkretnej hurtowi... ja wszedlem w program jakies 4 miesiace temu, stan surowy juz prawie stoi, i jak narazie jestem zadowolony, zawsze cos mozna dodatkowo utargowac, nadwyzka materialow bez mrugniecia okiem zwracana, dodatkowo bralem kredyt i dostalem powaznie obnizona prowizje dzieki BDzPSBpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.07.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja nie mam karty PSB bo w mojej okolicy te hurtownie są poprostu droższe. Ceny mają większe o około 5% do kilkunastu procent większe. Tak więc nie trzeba ufać tylko reklamie ale zdrowemu rozsądkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.07.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja nie mam karty PSB bo w mojej okolicy te hurtownie są poprostu droższe. Ceny mają większe o około 5% do kilkunastu procent większe. Tak więc nie trzeba ufać tylko reklamie ale zdrowemu rozsądkowi. Przy różnych "duperalach" ceny rzeczywiście są przeważnie większe. Jeśli chcesz porównać rzeczywiste różnice w cenach to wejdź na strone internetową producenta i zobacz jakie on wyznaczył ceny fabryczne danego produktu. Następnie dowiedz się jakie rabaty od tej ceny dają konkretni sprzedawcy. Od cen fabrycznych dostawałem w PSB upust nawet 15%. Jeśli ktoś z poza PSB dawał mi wyższy rabat to kupowałem oczywiście u niego. Gdy kupowałem akcesoria do sufitu z płyt k-g (wieszaki, wkrety, profile itd) na poddasze to na te "duperele" jak je nazywam dostałem w PSB rabat 25%. Płyty Knauf-a kupiłem w Praktikerze po 11 zł z małym groszem. Tej ceny nie potrafił przebić nikt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 17.07.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Wszystko zalezy od konkretnej hurtowi... ja wszedlem w program jakies 4 miesiace temu, stan surowy juz prawie stoi, i jak narazie jestem zadowolony, zawsze cos mozna dodatkowo utargowac, nadwyzka materialow bez mrugniecia okiem zwracana, dodatkowo bralem kredyt i dostalem powaznie obnizona prowizje dzieki BDzPSB pozdrawiam Maksiu, podaj szczegóły, jakie są korzyści gdy bierzesz kredyt poprzez Program BDzPSB ? Żaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 17.07.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Tak sobie czytam WAsze wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że nie jest to żadna rewelacja. Takie warunki jak PSB (łącznie z opiekunem) dają i małe składy budowlane i większe (np. KIM na Bartyckiej w Warszawie). NO może bez dostępnych kredytów, ale krótkie kredytowanie jak najbardziej (towar na budowie, rozliczamy się pod koniec miesiąca hurtem). Oni się po prostu więcej reklamują i są bardziej widoczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.07.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Żaba: obniżona prowizja do 0,8%, a ponadto reszta to standartowo...ale jesli biezesz kredyt w walucie i np. bierzesz rownowartosc 100.000 to na samej prowizji oszczedzasz 1200 zl, wiec moze warto sie zaintresowac... aha, kredyt do wykorzystania dostajesz ty, i tylko ty decydujesz co z nim robic, hurtownia psb nie ma nic do twojego kredytu, to tak na wszelki wypadek wyjasniampozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 17.07.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Tak sobie czytam WAsze wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że nie jest to żadna rewelacja. Takie warunki jak PSB (łącznie z opiekunem) dają i małe składy budowlane i większe (np. KIM na Bartyckiej w Warszawie). NO może bez dostępnych kredytów, ale krótkie kredytowanie jak najbardziej (towar na budowie, rozliczamy się pod koniec miesiąca hurtem). Oni się po prostu więcej reklamują i są bardziej widoczni. Program Buduj Dom z PSB, to nie tylko zakupy w ich hurtowniach, ale takze mozliwosc wziecia preferencyjnego kredytu budowlanego w dwoch bankach oraz mozliwosc zakupu projektu po atrakcyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 17.07.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 rozmawiałem z handlowcem z PSB i mają wszystko poza elektryką (ale elektrykę ma mój elektryk) wszystko przywiozą na telefon, wziął projekt wyliczy materiały złoży ofertę... porówam zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HRE 17.07.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Mam niedobre doświadczeniez hurtowni PSB z Grodziska Maz. Dałam projekt do wyceny materiałów za 200 zł (do zwrotu gdy będę ich klientem)Wycena została zrobiona niedbale. Zabrakło stropu - to musi pani sobie załatwic w innej firmie- nie doczekałam sie na uzupełnienie o cene blachodachówki - obiecali dosłac, dwa miesiące minęły i nie dosłali.Nie wiem czy chcę być ich klientem. Ceny w wycenie jaką dostałam nie sa atrakcyjne, ale pewnie sa to ceny wyjściowe.Pozdrawiam wszystkich na starcie - sama własnie zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 18.07.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Rabaty jakie oferują są śmieszne - kupuję w PSB tylko drobiazgi na jakie nikt mi nie da rabatu. Co to jest 5% czy 10% kiedy gdzie indziej na rynny dostaję 18%, a np. na wełnę rockwoola nawet 41%??? Budowanie z PSB jest dobre dla bogatych a zapracowanych ludzi, dla których czas jest cenniejszy niż pieniądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.07.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 HRE, Zauważyłaś, że PSB w Grodzisku prawie zawsze zamykają koło piatej? Zawsze kiedy jadę z pracy koło piątej i chcę coś tam kupić to jest już zamknięte Na szcęście 400m dalej jest Anda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts