Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie budowy - termin 30 dni - sprzeciw.

AM1719500904

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie budowy domu. Będzie ogrzewany gazem z zakopanej butli. W związku z tym zacząłem załatwiać papierki - pozwolenie na budowę wewnętrznej instalacji gazowej oraz złożyłem zgłoszenie budowy podziemnego zbiornika.

Po około dwóch tygodniach otrzymuję z urzędu informację, że muszę uzupełnić dokumenty do pozowlenia na budowę. Zgłosiłem się do urzędu, wyjaśniłem wszystkie wątpliwości i będzie OK.

Przy okazji dowiedziałem się, że co do zgłoszenia będzie sprzeciw - coś się zmieniło w przepisach i wg urzędu odległości zbiornika od domu są za małe, ale jest to znana sprawa i trzeba wystąpić do ministerstwa o odstępstwo. Wziąłem od pani z urzędu wzór takiego pisma i czekam na "obiecany" sprzeciw, aby napisać podanie do ministra.

I w tym momencie pojawia się mój problem. Zgłoszenia dokonałem 9 lipca 2007. Policzyłem, że 30 dni mija 8 sierpnia 2007 (robiłem to metodą "ręczną" jak i w Excelu). Minął 8 i 9 sierpnia i nic. W piątek (10.08) dostałem awizo, które odbiorę jutro (13.08). Podejrzewam, że będzie to ten sprzeciw. Z tego wynika, że dostanę go po teminie.

Czy w związku z tym mogę z czystym sumieniem przystąpić do budowy zewnętrznej instalacji gazowej? Czy będę miał jakieś problemy w urzędzie z odebraniem projektu? Czy muszę pisać do nich jeszcze jakieś pismo?

pozdrawiam

Witam ponownie,

Dzisiaj odebrałem decyzję ze sprzeciwem. Podpytałem się w Straostwie co powinienem zrobić. Jedna z Pań powiedziała, że mogę poczekać na uprawomocnienie się decyzji, wykonać instalację a później liczyć na to, że nie będę miał problemów z odbiorem domu. W związku z tym, poszperałem trochę w różnych serwisach prawniczych i doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie napisać odwołanie od decyzji. W odwołaniu chcę napisać, że ponieważ nie otrzymałem sprzeciwu w terminie 30 dni jest on nieskuteczny i wnoszę o uchylenie decyzji.

Mam pytanko, czy może ktoś takie odwołanie pisał lub gdzieś się z nim spotkał i mógłby mi podać kilka wskazówek jak je dobrze napisać?

pozdrawiam

Może sprawdź to dokładnie, bo zgodnie z KPA, Art.57 § 5. Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem nadano pismo w polskiej placówce pocztowej .......

Czyli decydujace znaczenie ma data "stempla pocztowego".

To oczym piszesz dotyczy Ciebie - czyli od dnia odbioru liczy się "bieg postepowania" i terminy z tym zwiazane.

Już to sprawdzałem. W przypadku zgłoszenia, w prawie jest napisane (i potwierdzone wyrokami sądu administracyjnego), że muszę w ciągu 30 dni tę decyzję otrzymać. W tej chwili nie mam swoich zapisków, żeby przytoczyć konrektne argumenty. Z tego co pamiętam, że istnieje różnica między wydaniem a dostarczeniem decyzji i w tym konkretnym przypadku należy decyzję w ciągu 30 dni dostarczyć. Zgodnie z wyrokiem sądu administracyjnego jeśli w ciągu 30 dni takiej decyzji nie otrzymam, to 31 dnia mogę spokojnie przystąpić do prac budowlanych.

• 5 years później...

Właśnie dostałem sprzeciw, minęły 32 dni...

Moim zdaniem.

Jeśli jest to decyzja (sprzeciw) to może dotyczyć tylko i wyłącznie:

1) zgłoszenie dotyczy budowy lub wykonywania robót budowlanych objętych

obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę;

2) budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza

ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne

przepisy;

Termin zostaje zachowany jeśli (dla tego przypadku) jesli decyzja została wysłana - data potwierdzenia.

1. W formie dokumentu elektronicznego, a nadawca otrzymał urzędowe potwierdzenie odbioru.

2.W placówce Poczty Polskiej - data nadania

Jeśli decyzja została doręczona w inny sposób - liczy się data odbioru.

Teoretycznie można dochodzić, że termin nie został zachowany, ale to żmudne i mało pewne - w zasadzie zależy od "podejścia" urzędu do tej sprawy. Pamiętać należy również o tym, że urząd może wszcząć procedurę przywrócenia terminu.

Jeśli uważasz, że wydana decyzja nie ma podstaw, to należy ja oprotestować (odwołać się od niej).

... co zrobić??;/

Nie kombinować.

Tu są dwie kwestie:

1. Zachownie terminu 30 dniowego

2. Co w przypadku kiedy sprzeciw został wniesiony po terminie lub go w ogóle nie było a być powinien.

Ad.1

Prawo budowlane

Art. 30. [Obowiązek zgłoszenia] 5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia

Podczerwienienia moje.

Termin biegnie od nastęnego dnia od doręczenia ( złożenia) zgłoszenia przez 30 dni.

I tutaj ustawodawca wyraźnie rozróżnił doręczenie od wniesienia, co potwierdzają wyroki Sądowe

[TABLE]

[TR]

[TD]W najnowszym orzecznictwie sądów administracyjnych[39], dostrzega się, iż sformułowanie zawarte w przepisie art. 30 ust. 5 PrBudU „wnosi sprzeciw”, nie jest tożsame z pojęciem „wydania” decyzji o sprzeciwie ani z jej doręczeniem. Podkreślić należy, iż użycie przez ustawodawcę w powyższym przepisie terminu „wniesienie” nie jest odosobnione, gdyż został on użyty także w art. 30 ust. 2 i 6, a nadto w art. 71 ust. 3, 4 i 5 PrBudU. Zakładając zatem racjonalność działania ustawodawcy, nie można nie dostrzegać, że w sytuacji, gdy uznaje on za pożądane i doniosłe pod względem prawnym związanie skutków wydanego przez organ aktu z jego doręczeniem stronie, wówczas wskazuje to w sposób czytelny, jak ma to miejsce w art. 30 ust. 5 PrBudU, gdzie obok wniesienia sprzeciwu mowa jest równocześnie o doręczeniu zgłoszenia, jak i w analogicznie brzmiącym przepisie art. 54 PrBudU, a ponadto w art. 50 ust. 4 PrBudU, stanowiącym, iż postanowienie o wstrzymaniu robót budowlanych traci ważność po upływie 2 miesięcy od jego doręczenia. W związku z tym przyjąć należy, iż pojęcie „wniesienia” sprzeciwu należy rozpatrywać w oderwaniu od doręczenia decyzji w przedmiocie sprzeciwu[40].

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TABLE]

[TR]

[TD]W orzeczeniach tych podkreśla się, że ustawodawca połączył sprzeciw organu z czynnością „wniesienia” (art. 30 ust. 5 PrBudU) albo „zgłoszenia” (art. 54 ust. 1 PrBudU), pomiędzy którymi zachodzi tożsamość, natomiast zgłoszenie dokonywane przez stronę z czynnością „doręczenia”, co oznacza, że czynność przypisana każdemu z podmiotów ma zostać dopełniona w określony sposób. O ile dla zgłoszenia przez stronę nie jest wystarczające tylko wniesienie, ale musi to nastąpić poprzez doręczenie organowi tegoż zgłoszenia, to nie można oczekiwać, iż „wniesienie” sprzeciwu przez organ nastąpi z datą jego doręczenia inwestorowi, gdyż takiego wymogu ustawodawca nie nakłada, zwłaszcza że w praktyce występuje rozbieżność pomiędzy datą wydania decyzji i datą jej doręczenia. Na tę okoliczność zwrócono uwagę również w uchwale NSA z 17.12.2007 r. (I FPS 5/07, ONSAiWSA Nr 2/2008, poz. 22). Analogiczne stanowisko, dotyczące odrębności uregulowań procesowych zamieszczonych w PrBudU i ich pierwszeństwa przed unormowaniami ogólnymi procedury administracyjnej określonymi w przepisach KPA zawarte zostało w wyroku NSA z 17.11.2005 r. (II OSK 197/05, LEX 196647). Zauważyć należy również, że na gruncie art. 107 § 1 KPA NSA w wyroku z 25.4.2006 r. (II OSK 714/05, ONSAiWSA Nr 5/2006, poz. 132) uznał, iż nie ma podstaw do utożsamiania wydania decyzji z jej doręczeniem. Sąd podkreślił, że data wydania (sporządzenia) decyzji, odpowiadająca w razie wątpliwości dacie umieszczonej na tej decyzji, jest czynnością procesową niosącą określone skutki prawne m.in. w zakresie prawidłowości oznaczenia podstawy prawnej i ustalenia stanu prawnego oraz faktycznego obowiązującego w tejże dacie, jak również w zakresie wyznaczenia terminu, w którym sprawa powinna być załatwiona. Inne skutki wywołuje natomiast doręczenie decyzji, powodując m.in. wejście decyzji do obiegu prawnego oraz wyznaczając początek biegu terminów do wniesienia środków zaskarżenia.

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Ad. 2

No dobrze ktoś zapyta a jeżeli termin nie został dotrzymany lub tez sprzeciw nie został wydany mimo iż ewidentnie prace podlegają rygorowi uzyskania pozwolenia na budowę - co wtedy ?

Wtedy może wkroczyć już nie wydział architektury ale Inspektor Nadzoru Budowlanego i wszcząć procedurę naprawczą art 50 do 51 prawa budowlanego.

Inwestor nie poniesie tylko opłaty legalizacyjnej ale całość papierów będzie musiał dorobić.

Art. 50. [Wstrzymanie robót] 1. W przypadkach innych niż określone w art. 48 ust. 1 lub w art. 49b ust. 1 właściwy organ wstrzymuje postanowieniem prowadzenie robót budowlanych wykonywanych:

1) bez wymaganego pozwolenia na budowę albo zgłoszenia lub

2) w sposób mogący spowodować zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia bądź zagrożenie środowiska, lub

3) na podstawie zgłoszenia z naruszeniem art. 30 ust. 1, lub

4) w sposób istotnie odbiegający od ustaleń i warunków określonych w pozwoleniu na budowę bądź w przepisach.

Gorzej gdy

Budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza

ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

wtedy można się spodziewać nakazu rozbiórki

Podsumowanie : NIE KOMBINOWAĆ, bo i tak inwestor dostanie po łapkach