MamaTA i Tatuj 22.10.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Mi zrobia do projektu kosztorys za 244 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 27.10.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Do MamaTa i Tatuj Zapraszamy serdecznie do Klubu BudującychGrupa SzczecińskaRazem raźniej bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 30.10.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 A propos kosztorysów .Żaden kosztorys nie będzie w 100% odzwierciedlał prawdziwych kosztów budowy jesli nie bedzie on wykonany na podstawie projektu wykonawczego. Dla domków jednorodzinnych zazwyczaj inwestorzy nie robą takich ( bo drozej kosztuje projekt).Kosztorys inwestorski zrobiony na podstawie projektu budowlanego ( takiego do pozwolenia na budowę ) jest tylko jakimś przybliżeniem dającym pojęcie o planowanych kosztach inwestycji. Nie wyobrazam sobie wykonanie kosztorysu wykończeniówki bez szczegółowego projektu wykonawczego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.11.2003 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 A propos kosztorysów . Żaden kosztorys nie będzie w 100% odzwierciedlał prawdziwych kosztów budowy jesli nie bedzie on wykonany na podstawie projektu wykonawczego. Dla domków jednorodzinnych zazwyczaj inwestorzy nie robą takich ( bo drozej kosztuje projekt). Kosztorys inwestorski zrobiony na podstawie projektu budowlanego ( takiego do pozwolenia na budowę ) jest tylko jakimś przybliżeniem dającym pojęcie o planowanych kosztach inwestycji. Nie wyobrazam sobie wykonanie kosztorysu wykończeniówki bez szczegółowego projektu wykonawczego! Zgadzam się z Tobą na podstawie projketu budowlanego można w miarę rzetelnie zrobić kosztorys stanu surowego i to pod warunkiem, że projekt jet dobrze opisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKuba 12.11.2003 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Tez zgadzam sie z Bimba i HenoK. Prawda jest jednak taka ze inwestor szuka oszczednosci juz na poczatku budowy i wydaje mu sie ze jak oszczedzi na projektancie, kosztorysancie itp. to juz zarobil. Niestety okazuje sie (ale dopiero pozniej) ze wlasnie zaczal tracic. Zgadzam sie natomiast z tym zeby sie nie dac zwariowac i nie placic za projekty astronomicznych kwot 20.000 i wyzej (no chyba ze program obiektu jest znaczny i skomplikowany ale to juz inna historia) Tez uwazam ze dobry projekt budowlany lub wykonawczy beda pozniej procentowac (mimo ze beda troche wiecej kosztowac). Podobnie jak dobry kierownik, kosztorys wykonany przez fachowca itd. Ten "fundament" prcentuje przy pozniejszym wykonawstwie obiektu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 11.04.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Chciałem ponowić pytanie do wątku z końca zerszłego roku. W jakich cenach mogę uzyskac kosztorys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelae 13.04.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Ja zapłaciłam 700 zł netto za kosztorys rozbudowy domu (powierzchnia około 140m2). Ceny kształtują się od 500 do 1500 zł. Najlepiej znaleźć kogoś przez znajomych. Mojego kosztorysanta wskazał znajomy architekt. Nie wiem natomiast, kto mi ten kosztorys sprawdzi, sama nie jestem w stanie tego zweryfikować. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 14.04.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 , kto mi ten kosztorys sprawdzi, sama nie jestem w stanie tego zweryfikować. Powodzenia. kosztorys sprawdzi ci inspektor nadzoru budowlanego tylko nie dawaj kosztorysu do sprawdzenia kierownikowi budowy bo to nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekadent 19.04.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 ja dałem 1000 PLN za kosztorys domu 335m2 - zwróciło się już wielokrotnie... Uwagi: - trzeba b. szczegółowo określić standard wykończenia - ustalić koszt roboczogodziny i stawkę zysku wykonawcy - przejrzeć dokładnie pod kątem 'dziwnych' pozycji - księga przedmiarów wykonana przez architekta bardzo ułatwia korzystałem z usług Związku Kosztorysantów Budowlanych - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 02.05.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 Dzień dobry ! Jestem Technikiem Budowlanym . Moja oferta kosztorys domku jednorodzinnego za 300,00 zł . UWAGA: Kosztorys nie obejmuje instalacji sanitarnych i elektrycznych oraz przyłączy: gazu , prądu , wody i kanalizacji .Przykładowy spis robót dla budynku jednorodzinnego , wolnostojącego , parterowego z poddaszem użytkowym , nie podpiwniczonego .1. Roboty ziemne2. Roboty fundamentowe3. Strop nad podziemiem4. Ściany konstrukcyjne5. Strop nad parterem6. Ściana kolankowa7. Konstrukcja dachu8. Pokrycie dachu9. Ścianki działowe10. Okna i drzwi zewnętrzne11. Warstwy wykończeniowe podłóg12. Drzwi wewnętrzne13. Roboty wykończeniowe14. Elewacje15. Prace zewnętrzneKosztorysy opracowuję metodą kalkulacji uproszczonej i szczegółowej .Wzoruję się na : "Środowiskowe metody kosztorysowania robót budowlanych ( Ogólne zasady i wzorce kosztorysowania )"Tel. (0) 505 645 728 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts