Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wykonanie szczegółowego kosztorysu?

Kedrap3

Recommended Posts

A propos kosztorysów .

Żaden kosztorys nie będzie w 100% odzwierciedlał prawdziwych kosztów budowy jesli nie bedzie on wykonany na podstawie projektu wykonawczego. Dla domków jednorodzinnych zazwyczaj inwestorzy nie robą takich ( bo drozej kosztuje projekt).

Kosztorys inwestorski zrobiony na podstawie projektu budowlanego ( takiego do pozwolenia na budowę ) jest tylko jakimś przybliżeniem dającym pojęcie o planowanych kosztach inwestycji.

Nie wyobrazam sobie wykonanie kosztorysu wykończeniówki bez szczegółowego projektu wykonawczego!

• 2 weeks później...
A propos kosztorysów .

Żaden kosztorys nie będzie w 100% odzwierciedlał prawdziwych kosztów budowy jesli nie bedzie on wykonany na podstawie projektu wykonawczego. Dla domków jednorodzinnych zazwyczaj inwestorzy nie robą takich ( bo drozej kosztuje projekt).

Kosztorys inwestorski zrobiony na podstawie projektu budowlanego ( takiego do pozwolenia na budowę ) jest tylko jakimś przybliżeniem dającym pojęcie o planowanych kosztach inwestycji.

Nie wyobrazam sobie wykonanie kosztorysu wykończeniówki bez szczegółowego projektu wykonawczego!

Zgadzam się z Tobą na podstawie projketu budowlanego można w miarę rzetelnie zrobić kosztorys stanu surowego i to pod warunkiem, że projekt jet dobrze opisany.

Tez zgadzam sie z Bimba i HenoK.

Prawda jest jednak taka ze inwestor szuka oszczednosci juz na poczatku budowy i wydaje mu sie ze jak oszczedzi na projektancie, kosztorysancie itp. to juz zarobil. Niestety okazuje sie (ale dopiero pozniej) ze wlasnie zaczal tracic.

Zgadzam sie natomiast z tym zeby sie nie dac zwariowac i nie placic za projekty astronomicznych kwot 20.000 i wyzej (no chyba ze program obiektu jest znaczny i skomplikowany ale to juz inna historia)

Tez uwazam ze dobry projekt budowlany lub wykonawczy beda pozniej procentowac (mimo ze beda troche wiecej kosztowac). Podobnie jak dobry kierownik, kosztorys wykonany przez fachowca itd. Ten "fundament" prcentuje przy pozniejszym wykonawstwie obiektu.

Pozdrawiam

• 4 months później...
Ja zapłaciłam 700 zł netto za kosztorys rozbudowy domu (powierzchnia około 140m2). Ceny kształtują się od 500 do 1500 zł. Najlepiej znaleźć kogoś przez znajomych. Mojego kosztorysanta wskazał znajomy architekt. Nie wiem natomiast, kto mi ten kosztorys sprawdzi, sama nie jestem w stanie tego zweryfikować. Powodzenia.

ja dałem 1000 PLN za kosztorys domu 335m2 - zwróciło się już wielokrotnie...

Uwagi:

- trzeba b. szczegółowo określić standard wykończenia

- ustalić koszt roboczogodziny i stawkę zysku wykonawcy

- przejrzeć dokładnie pod kątem 'dziwnych' pozycji

- księga przedmiarów wykonana przez architekta bardzo ułatwia

korzystałem z usług Związku Kosztorysantów Budowlanych - polecam 8)

• 2 weeks później...

Dzień dobry ! Jestem Technikiem Budowlanym . Moja oferta kosztorys domku jednorodzinnego za 300,00 zł . UWAGA: Kosztorys nie obejmuje instalacji sanitarnych i elektrycznych oraz przyłączy: gazu , prądu , wody i kanalizacji .

Przykładowy spis robót dla budynku jednorodzinnego , wolnostojącego , parterowego z poddaszem użytkowym , nie podpiwniczonego .

1. Roboty ziemne

2. Roboty fundamentowe

3. Strop nad podziemiem

4. Ściany konstrukcyjne

5. Strop nad parterem

6. Ściana kolankowa

7. Konstrukcja dachu

8. Pokrycie dachu

9. Ścianki działowe

10. Okna i drzwi zewnętrzne

11. Warstwy wykończeniowe podłóg

12. Drzwi wewnętrzne

13. Roboty wykończeniowe

14. Elewacje

15. Prace zewnętrzne

Kosztorysy opracowuję metodą kalkulacji uproszczonej i szczegółowej .

Wzoruję się na : "Środowiskowe metody kosztorysowania robót budowlanych ( Ogólne zasady i wzorce kosztorysowania )"

Tel. (0) 505 645 728