Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Najważniejsze co Ty o tym sądzisz ... - i czy znalazłeś projekt domu o szerokości 10m który Cię satysfakcjonuje ...

Osobiście dla mnie to mało ... - i to nie przez szerokość domu 10 m - ale przez szerokość działki 18 m - czyli przed oknami w elewacji frontowej i w elewacji tylnej tylko 4 metry i już działka sąsiada ...

Pozdrawiam

Dla mnie tez za mało. Dobra działka to szeroka działka, jak najszersza, wtedy jest prywatność. A tak to Ci kazdy zagląda co jesz na tarasie....nie mówiąć o tym, że wszystkie rozmowy słychać do sąsiadów.
moja ma 18 metrów od wjazdu , ale dalej to rozszerzający się trapez. I cieszę się bardzo, bo nikt mi nie będzie zaglądał co robie w ogródku za domem..
Pablito cos zle zrozumial, 18 jest od strony drogi wic nie po 4 metry na elewacji frontowej i tylniej, a po bokach wiec na dlugosci 45 m spokonie mozna zagospodarowac miejsce na czesc wypoczynkowa z tarasem sasiad napewno nie ma domu o dlugosci 37 metrow wiec jest duze pole manewru co do ustawienia domu blizej lub dalej od strony wjazdu. Jesli do tego cena jest atrakcyjna to warto to rozwazyc.

cen jest atrakcyjna - wlasnie sie zastanawiam czy warto...

czy jesli zrezygnuje z budowy (musze poczekac z 2-3 lata) czy sprzedam ta dzialke za rozsadna cene jesli mi nie bedzie pasowac?

cen jest atrakcyjna - wlasnie sie zastanawiam czy warto...

czy jesli zrezygnuje z budowy (musze poczekac z 2-3 lata) czy sprzedam ta dzialke za rozsadna cene jesli mi nie bedzie pasowac?

no to już pytanie z rodzaju "szklana kula". A jak myślisz ? Czy ceny ziemi w Polsce KIEDYKOLWIEK spadły ?

Come on....

Pablito cos zle zrozumial, 18 jest od strony drogi wic nie po 4 metry na elewacji frontowej i tylniej, a po bokach wiec na dlugosci 45 m spokonie mozna zagospodarowac ...(...)

No tak - nie wiem co mnie naszło że "wstawiłem" domek równolegle do dłuższego boku .... :oops:

Pozdrawiam

Jesli mowimy o takiej wielkosci dzialkach(ok 800 -1000 metrow) to lepsza waska niz kwadratowa.

Bo przynajmniej mozna na jednej czesci postawic domekj a druga czesc cala zwarta na ogrodek.

W kwadratowej to masz potem tu troche odrodka tam troche odrodka - a kazda czesc ogrodka mniejsza niz jesli w prostokatnej sobie wydzielimy czesc ogrodkowa.

Jedyny problem czy nie za waska. 18 m ( czyli szerokosc domu 10 m) to jeszcze sie miesci w rozsadnych granicach. Mozesz jeszcze dopytac bo czasem jest mozliwoesc poszerzenia o ten metr lub dwa ( np jesli masz zgode sasiada albo zalezy czyja ta droga jest do ktorej przylega - publiczna- prywatna?)

Jesli mowimy o takiej wielkosci dzialkach(ok 800 -1000 metrow) to lepsza waska niz kwadratowa.

Bo przynajmniej mozna na jednej czesci postawic domekj a druga czesc cala zwarta na ogrodek.

W kwadratowej to masz potem tu troche odrodka tam troche odrodka - a kazda czesc ogrodka mniejsza niz jesli w prostokatnej sobie wydzielimy czesc ogrodkowa.

Jedyny problem czy nie za waska. 18 m ( czyli szerokosc domu 10 m) to jeszcze sie miesci w rozsadnych granicach. Mozesz jeszcze dopytac bo czasem jest mozliwoesc poszerzenia o ten metr lub dwa ( np jesli masz zgode sasiada albo zalezy czyja ta droga jest do ktorej przylega - publiczna- prywatna?)

Przy obecnym stanie przepisów żadna zgoda sąsiada nic nie da, nie ma takiego zapisu, ze przy zgodzie sąsiada mozna się zblizyc o jakąkolwiek odległość. A co do działki to moim zdaniem problem szerokości domu pojawia się jak jest mniej niż 8m, czyli działka szer. 14-16m.

Witam!

Zastanawiam się czy działka o wymiarach 18x45m to problem? Czy warto jest kupić taką działkę i ograniczać się do projektu domu o szerokości 10m?

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Luknij na ten temacik -niektórzy mają o wiele węższe (w tym ja!) i sobie radzą :)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=109155&highlight=

Myślę,, że zależy jaki dom chcesz zbudować. Nasza działka ma 20 m szerokości i na moją wymarzoną parterówkę było za mało miejsca. Większość sensownych projektów takich domów była na działki co najmniej 22-23 m.

Zaletą jest to że z tyłu domu będzie ładny zaciszny ogródek.

Pzdr.

istotnie-najwazniejszy jest projekt-

zwróć uwagę na rozkład pomieszczeń-w domach tak sytuowanych może być z tym problem w postaci kiszkowatego salonu np

A ja mam działkę 14,5m i mój salon daleko ma do kiszkowatości -ma 516cm długości i 726cm szerokości i jest OGROMNY (ponad 36m) :)

istotnie-najwazniejszy jest projekt-

zwróć uwagę na rozkład pomieszczeń-w domach tak sytuowanych może być z tym problem w postaci kiszkowatego salonu np

A ja mam działkę 14,5m i mój salon daleko ma do kiszkowatości -ma 516cm długości i 726cm szerokości i jest OGROMNY (ponad 36m) :)

:) napisałam wyraźnie: "może być" oznacza to że w wielu projektach jest to dobrze rozwiązane (jak u Ciebie:)

Widziałam jednak sporo projektów (początkowo zastanawialiśmy sie nad podziałem działki) po prostu beznadziejnych.... ze wspomnaą juz kiszką.

• 7 months później...
Ja kupiłem prostokątną działkę o szerokości 17 metrów, bo była nieziemsko tania. ;) I będę kombinować, jak tu postawić dom o kalenicy równoległej do krótszej krawędzi, żeby był jak największy. ;)
Ja kupiłem prostokątną działkę o szerokości 17 metrów, bo była nieziemsko tania. ;) I będę kombinować, jak tu postawić dom o kalenicy równoległej do krótszej krawędzi, żeby był jak największy. ;)

Stare, ale jare.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=35&IdKolekcji=&y=6&symbol=&powierzchnia_do=&p=260&kondygnacja=pod&nazwa=&powierzchnia_od=&x=27&nr=266

A co do tematu, 18 m. powinno wystarczyć. Trochę brak bliższych informacji: jakie działki bezp. sąsiadują z tą działką ? Czy są na niej domy? Gdzie ? Jakie mają kształty, przede wszystkim szerokość ? Co jest na końcu działki ? Jak jest jej ekspozycja względem stron świata ?

Gdyby sąsiednie działki też miały 18 m. to bym się zastanawiał.

Pozdrawiam.